Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Hoe kun je verantwoord en gezond afvallen? (algemene dieet tips)

Hoe kun je verantwoord en gezond afvallen? (algemene dieet tips)
Omschrijving

Gezond afvallen is belangrijk, zodat je ook na het afvallen op gewicht zult blijven. In dit artikel worden tips en advies gegeven om het afslanken geleidelijk en verantwoord te laten verlopen. Wil je dat een dieet ook op lange termijn tot resultaat leidt en ben je klaar met het jojo-effect en de crashdiëten zoals een citroensapkuur of andere varianten waarmee je kunt afvallen in een week? Probeer dan eens op een weloverwogen manier te lijnen vanuit een ontspannen basis waarbij je redelijke doelen stelt. Wel zo gezond voor je lichaam - en uiteindelijk ook voor je resultaat. Zo kom je doelgericht en blijvend van je overgewicht af.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Maak een afspraak. Maar met wie?

Als je gezond wilt afvallen dan is het aan te bevelen om daarin begeleiding te zoeken. Maak een afspraak met een erkend diëtist. Een diëtist is iets anders dan een voedingsdeskundige of gewichtsconsulent. Gewichtsconsulent is geen beschermde titel, iedereen kan zich dus zo noemen. Voedingsdeksundigen en voedingstherapeuten geven voedingsadviezen maar ook deze benamingen zijn niet wettelijk beschermd.
De titel 'diëtist' is daarentegen wel wettelijk beschermd, dit biedt je zekerheid over de opleiding en kennis van de deskundige in kwestie. Een diëtist zal op een verantwoorde manier een voedingsadvies of een individueel dieetplan in overleg met jou samenstellen. Naast je overgewicht wordt rekening gehouden met eventuele medische klachten (zoals hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, voedselallergie, spastische darm).

2. Stel redelijke doelen

Stel redelijke, haalbare doelen op voor het lijnen. Als je van jezelf verwacht dat je veel gewicht zult verliezen in een te korte periode dan zal dat niet alleen teleurstelling en demotivatie in de hand werken, maar ook een jojo-effect of zelfs ziekte. Bij een verantwoord dieet gaat het om resultaat op lange termijn, niet om een snelle oplossing. Doe het dus stap voor stap. Ieder ons, elk pond en elke kilo dat je minder weegt is resultaat om trots op te zijn!

3. Verminder je inname van energie

Minder het aantal kcal dat je per dag binnen krijgt. Een pond lichaamsvet staat gelijk aan 3500 kilocalorieën. Deel dat door zeven en je hebt het aantal kcal (500) dat je per dag minder zult moeten eten als je per week een pond in gewicht wilt afvallen.

4. Beweeg meer!

Zorg voor meer beweging en verandering van je patronen. Gezond afvallen kan door actief te sporten, schoonmaken, tuinieren, noem maar op. Loop in je pauze tijdens werk eens een blokje om of maak een wandeling met vrienden in plaats van dat je aan de borrel gaat. Alle kleine beetjes helpen! Maak ook een wandeling als je een zwak moment hebt; het leidt je gedachten af, brengt rust in je hoofd en vermindert de neiging tot eten.

5. Let op belangrijke voedingsmiddelen

Zorg ervoor dat je voldoende essentiële voedingsmiddelen binnen blijft krijgen. Beperk bijvoorbeeld niet op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) groente en fruit, deze zorgen er mede voor dat je gedurende de dag minder honger zult hebben. Tijdens momenten waarop je veel trek hebt of hunkert naar iets lekkers, kun je rustig een stuk extra fruit nemen.
Een dagvoeding kun je het beste verdelen over maximaal zeven eetmomenten: drie hoofdmaaltijden en 1 tot 4 keer iets tussen de maaltijden door. Dit biedt structuur en regelmaat, helpt pieken en dalen in je suikerspiegel te vermijden, houdt je stofwisseling voldoende op gang maar verkleint tegelijkertijd het aantal zuuraanvallen op het gebit. Kies bij al deze eetmomenten vooral voor basisproducten, zoals bijvoorbeeld aanbevolen vanuit het Voedingscentrum. Deze leveren veel goede voedingsstoffen.
Kijk ook eens of je een boek over gezond afvallen kunt vinden, dat aansluit op jouw behoefte en dat je kan begeleiden bij je dieet.
Ben jij al geruime tijd bezig met afvallen, manieren om dit te bereiken e/o beheerst de (gedachte aan) eten je leven? Ga dan voor jezelf eerst eens na of er geen sprake is van een eetstoornis. Verzamel in dat geval je moed en zoek passende hulp.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!