Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Hardlopen met de hond: opbouwen en belangrijke tips.

Omschrijving

Hoe je kunt beginnen met hardlopen met je hond, en waarmee je rekening moet houden, wordt uitgelegd in deze instructievideo. Het is belangrijk om het hardlopen met de hond rustig op te bouwen, zodat je hond de tijd heeft om te wennen en ook conditie kan opbouwen. Daarnaast is het van belang dat je rekening houdt met zaken als het juiste tempo, de leeftijd van de hond en de meest geschikte buitentemperatuur. In de uitleg onder de video vind je aanvullende informatie hierover en tips voor het verantwoord hardlopen met je maatje.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Lees ook de geschreven handleiding door. Daarin staan aanvullingen op de video.

1. Hardlopen met hond: vanaf welke leeftijd?

De leeftijd waarop je met de hond kunt beginnen met hardlopen, verschilt per ras. Een voorwaarde die hierbij altijd geldt, is dat de hond volgroeid moet zijn. Meestal is dit zo rond de 10 maanden. Gaat je hond te vroeg hardlopen, dan kunnen zijn spieren of botten onherstelbaar beschadigen. Het is daarom altijd verstandig om voordat je gaat beginnen met hardlopen met je hond, eerst even advies te vragen bij je dierenarts. Laat gelijk ook een gezondheidscheck doen, zodat je zeker weet dat je hond gezond genoeg is om te mogen hardlopen.
Als je hond op leeftijd komt en daardoor het hardlopen voor hem wat zwaarder wordt, pas je dan aan aan de conditie van je hond en ga een kortere afstand lopen in een lager tempo.

2. Met welk type hond kun je hardlopen?

Een type hond dat veel energie heeft en erg actief is, zal veel plezier beleven aan het hardlopen. Een sportieve middelgrote hond, zoals bijvoorbeeld een Labrador en een Golden Retriever, is het meest geschikt als hardloopmaatje.
Met honden met een platte neus, zoals bulldogs of boxers, kun je beter niet gaan hardlopen; bij fysieke inspanning kunnen deze honden snel problemen met hun ademhaling krijgen. Zij zijn niet gebouwd voor dit type inspanning en kunnen zelfs oververhit raken. Ook kleine honden zijn met hun korte pootjes minder geschikt voor het samen hardlopen. Een Jack Russell vormt hierop een uitzondering omdat dit ‘kleintje’ heel erg veel energie heeft. Houd rekening met het ras dat je hebt en kijk voor jouw type hond goed na of hardlopen geschikt is. Met welk type hond kun je hardlopen?

3. Welke hardloop hondenriem gebruik je?

Om je hond tijdens het hardlopen goed in de gaten te kunnen houden en ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat je de hond aanlijnt. In het begin, als je nog niet zeker weet of jij en je hond het wel leuk vinden om samen hard te lopen, kun je een riem gebruiken die je normaal tijdens het wandelen ook gebruikt. Een riem met een lengte van ongeveer 2 meter is in dit geval prima.
Als je zeker weet dat het samen hardlopen voor jullie beiden een succes is, dan kun je overgaan tot de aanschaf van een speciale hardloopband. Je draagt de verstelbare band losjes om je middel en bevestigt het andere deel van de band (met een lengte van ongeveer 2 meter) aan het tuig of de halsband van de hond. Het voordeel van een hardloopband is dat je jouw armen vrij kunt bewegen en je jezelf beter kunt concentreren op het hardlopen. Welke hardloop hondenriem gebruik je?
Als je een apart tuig of een aparte halsband gebruikt alleen voor het hardlopen, dan zal je hond na korte tijd bij het zien hiervan dit herkennen als een teken dat jullie samen gaan hardlopen.

4. De conditie van de hond opbouwen

Samen hardlopen is voor een hond een heel andere inspanning dan samen vrijuit spelen of een eind wandelen. Daarom moet ook een hond conditie opbouwen om een langere afstand te kunnen rennen.
Begin met het lopen van korte afstandjes in een rustig tempo en bouw de te lopen afstand op met steeds een klein stukje meer. Voer ook het tempo geleidelijk aan op en houd daarbij voldoende rekening met de conditie van je hond. Om te beginnen kun je een trainingsschema aanhouden van 2x per week.
Laat na het hardlopen je hond altijd rustig uitlopen zodat zijn spieren, ademhaling en hartslag weer tot rust kunnen komen.
Ben je met het trainen op het punt gekomen waarbij je hond aan het maximum van zijn haalbare afstand en/of tempo zit, laat het dan hierbij en ga de afstand en/of het tempo niet nog verder opvoeren.
Tijdens het hardlopen is het belangrijk om je hond tijdig te laten weten wanneer je links- of rechtsaf slaat. Door consequent altijd ‘rechts’ of ‘links’ te roepen, zal je hond dit commando snel leren herkennen.
Het is verstandig om voordat je gaat hardlopen je hond eerst even gewoon uit te laten. Je hond kan dan een beetje inlopen, zijn behoefte doen en heeft gelegenheid gehad om even vrij te snuffelen.

5. Je hond regelmatig laten drinken

Tijdens een fysieke inspanning is het voor een hond net zo belangrijk als voor een mens om voldoende te drinken. Ga je langer dan 5 kilometer hardlopen met je hond, neem dan ook voor je viervoeter voldoende water mee. Hiervoor zijn speciale handige drinkflessen te koop.

6. Bij welke temperatuur kun je hardlopen met hond?

Is het warmer dan 20 graden, ga dan niet met je hond buiten hardlopen. Bij een hoge zomerse temperatuur kan je hond snel oververhit raken, met alle gevolgen van dien. Ook is een te hete ondergrond niet echt aangenaam voor de gevoelige voetkussentjes van een hond. Ga op warme dagen alleen ‘s ochtends vroeg hardlopen, als het nog niet te heet is.
Ga nooit met je hond hardlopen op het heetst van de dag!

7. De voetzolen en gewrichten van je hond

Tijdens het hardlopen kunnen de voetzolen van je hond beschadigen, wat voor de hond erg pijnlijk kan zijn. Controleer daarom na het hardlopen altijd of er geen steentjes of ander scherp materiaal tussen de tenen van je hond zitten en ook of je hond geen wondjes aan de voetzolen heeft.
Loop je op een harde ondergrond zoals bijvoorbeeld een asfaltpad, laat dan zo mogelijk je hond in de zachte berm lopen. Beter is te gaan lopen op een zachte ondergrond, zoals op een zandpad in het bos of tussen de velden. Deze ondergrond is minder belastend voor de gewrichten van je hond.

8. Hardlopen met hond na het eten

Ook voor een hond is het niet fijn en gezond om met een volle buik te sporten. Wil je hardlopen met je hond, geef het dier dan ruim van tevoren eten. Dat betekent dat als je samen een langere afstand gaat hardlopen, de hond minimaal 3 uur van tevoren moet hebben gegeten. Na het hardlopen is het verstandig om met voeren ongeveer een half uur te wachten, totdat je hond weer voldoende tot rust is gekomen. Als de hartslag en de ademhaling weer normaal zijn, kun je zijn etensbak vullen.
Voor drinken gelden deze regels niet, dat mag altijd.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!