Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 908 instructies gemaakt

Tanden poetsen, hoe kun je dat het beste doen? Tips, uitleg en stappen.

Tanden poetsen, hoe kun je dat het beste doen? Tips, uitleg en stappen.
Omschrijving

Tandverzorging is belangrijk voor de gezondheid van je tanden. Maar hoe kun je het beste je tanden poetsen? In deze instructie wordt uitgelegd wat de beste beweging is, welke tandenborstel je het beste kunt gebruiken en waarmee je rekening moet houden voor een goede adem en gezond gebit. Met deze richtlijnen ga je effectief de strijd aan met de tandplak en kun je gaatjes voorkomen. Schone tanden en kiezen en een stralende lach!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Waarom tanden poetsen?

Tandbederf ontstaat wanneer we de tandplak op en tussen onze tanden niet verwijderen. Tandplak is een wit laagje dat over onze tanden zit, dat bestaat uit bacteriën en slecht verwijderde etensresten. De bacteriën maken uit de etensresten zuren en die tasten de tand aan. Daarom moet je dus je tanden poetsen. Maar wist je dat 'gewoon' je tanden poetsen niet voldoende is? De juiste methode lichten wij daarom graag toe in deze instructie.

2. Hoe vaak tanden poetsen?

De correcte methode is heel belangrijk. Om er zeker van te zijn dat je tandplak helemaal verwijderd is, kun je het beste bepaalde regels in acht nemen. Poets je tanden dus tweemaal per dag. Eenmaal na het ontbijt en eenmaal vlak voor het slapengaan. Een gemiddelde poetsbeurt duurt 2 minuten, dat is voldoende. Langer mag, korter liever niet.

3. Goede tandenborstel gebruiken

Zorg ervoor dat je een goede tandenborstel hebt. Kies een zachte of middelzachte tandenborstel. Dit zorgt ervoor dat je niet gaat duwen op de tandenborstel. Buiten dat de haartjes hiervan scheef gaan staan, is duwen onnodig en slecht voor je tandvlees.
De haartjes van de tandenborstel moeten rechtop staan. Heb je toch te hard geduwd? Vervang je tandenborstel dan tijdig als de haartjes scheef staan want anders gaat de effectiviteit van het verwijderen van de tandplak en etensresten, verloren.
Tandplak kan niet altijd goed verwijderd worden door het gebruik van een tandenborstel alleen want een tandenborstel kan moeilijk reinigen tussen de tanden. Afhankelijk van de grootte van de tussenruimtes zul je idealiter ook gebruik moeten maken van ragers, tandenstokers of flosdraad voor een optimale tandverzorging. Informeer bij je tandarts wat hij jou zou aanraden.

4. Stand tandenborstel

De stand van de tandenborstel op je tanden en kiezen is de belangrijkste factor waarop je moet letten. De tandenborstel maakt een hoek van 45 graden met je tanden. Op die manier komen de haartjes makkelijk tussen de tanden en het tandvlees, zonder ze te beschadigen.
Reinig ook je tong door deze te poetsen of schrapen (hiervoor bestaan speciale tongschrapers). Je maakt dan nog minder kans op infectie en het draagt bij aan een frisse adem!

5. Stappenplan tanden poetsen

De volgorde van het poetsen van je tanden, is ook ontzettend belangrijk. We beginnen met de binnenkant, dan naar de buitenkant, en tenslotte poets je de kiezen. Hierbij maak je ronddraaiende bewegingen, zonder al te veel druk uit te oefenen. Denk, naast je tanden en tong, ook eens aan je tandvlees en wangen. Poets hier wel zachtjes natuurlijk.
Eet niet teveel suiker of zure producten, die kunnen je tanden aantasten. Zorg ervoor dat je niet steeds iets eet zonder na te denken. Gemiddeld wordt aangeraden om zo'n zeven keer per dag iets te eten. De ene keer zal het meer zijn, de andere keer minder. Maar als je een echte snaaier bent en iedere dag tussendoor veel eet, komt het je gebit dus niet ten goede.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!