Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 908 instructies gemaakt

Hoe laat je jouw sollicitatiebrief & cv opvallen? 5 tips.

Hoe laat je jouw sollicitatiebrief & cv opvallen? 5 tips.
Omschrijving

Hoe laat je een sollicitatiebrief & cv opvallen tussen al die andere brieven op de stapel? Met de tips in deze instructie, zorg je ervoor dat jouw sollicitatie een professionele en sterke indruk maakt. Er zijn vaak veel kandidaten die graag dezelfde baan willen, de uitdaging is dus om onderscheidend te zijn. Met een goede cv opstelling alleen kom je er nog niet. Gebruik de verschillende tips om je curriculum vitae op te laten vallen en je hiermee te onderscheiden van andere sollicitatiebrieven. Zo maak je sneller kans op de leuke baan waarnaar jij op zoek bent.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Nette opbouw en opmaak van je cv

Voor het opstellen van je curriculum vitae zijn online goede templates beschikbaar waarmee je op een makkelijke manier zorgt voor een netjes ogend resultaat. Als je handig bent met grafische programma's of het maken van tabellen in Word, dan kun je zelf ook een opvallend en verzorgd cv maken. Zorg er in ieder geval voor dat de opbouw van je cv duidelijk en gestructureerd is. Dit geldt zowel voor de inhoud als de opmaak. Met een netjes ogend cv dat overzichtelijk in elkaar zit en makkelijk leest, zal jouw sollicitatie eerder opvallen en kom je serieus en professioneel over.
Laat je cv altijd door iemand nakijken op spelfouten, onduidelijkheden of niet soepel lopende zinnen. Hetzelfde geldt voor je sollicitatiebrief.

2. Onderbouwing van jouw prestaties

Onderbouw jouw prestaties met cijfermateriaal uit je vorige job. Heb je bij je vorige werkgever bijvoorbeeld extra verkoopomzet gegenereerd, neem deze statistieken dan op in je sollicitatiebrief. Bijvoorbeeld: "Ik zorgde voor 25% extra verkoop in december 2018". Dit geeft je nieuwe werkgever een gevoel van garantie.

3. Geloofwaardigheid vergroten

Beschrijf wat je bereikt hebt in je vorige baan (individueel of in teamverband). Hierdoor verhoog je jouw geloofwaardigheid. Heb je processen bijvoorbeeld geoptimaliseerd of proactief een aantal zaken binnen de afdeling of het bedrijf verbeterd, verwerk dit dan in je sollicitatie.

4. Gebruik vaktermen

Hanteer veel gebruikte termen uit jouw sector of beroep bij het opstellen van je sollicitatiebrief of cv. Dit wekt de indruk dat je kennis én ervaring hebt binnen je vakgebied. Presenteer jezelf als expert binnen je eigen vakgebied.
Verwerk vaktermen op een natuurlijke manier in je sollicitatiebrief, maar wees ook niet te zuinig. Bekijk hoe vaak je de termen erin hebt verwerkt door ze naderhand te arceren. Laat je brief nalezen door iemand binnen jouw vakgebied, zodat diegene kan beoordelen wat voor indruk je brief en cv maken.

5. Blijf solliciteren en oefenen

Solliciteer op zoveel mogelijk vacatures, zelfs op banen die verder van huis liggen of die niet volledig aansluiten op je wensen. Op deze manier kun je oefenen met sollicteren, zodat het een steeds natuurlijker proces wordt voor je en je bij jouw droombaan straks zelfverzekerd en ontspannen om tafel zit.
Veel sollicitaties leveren daarnaast feedback op die je kunt gebruiken voor het verder verbeteren en aanscherpen van je sollicitatiebrief en cv.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!