Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Gezond eten: 10 kruiden die virussen bestrijden.

Gezond eten: 10 kruiden die virussen bestrijden.
Omschrijving

Gezond eten is belangrijk om virussen tegen te gaan en om je immuunsysteem op peil te houden. In dit artikel vind je een overzicht van 10 kruiden met anti-virale eigenschappen, die kunnen bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Experimenteer eens met deze kruiden door ze toe te voegen aan bestaande recepten, trek er thee van of bereid er een nieuw recept mee. Zo help je met gezond eten de kans te verkleinen dat je ziek wordt of zorg je voor een sneller herstel van je lichaam.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Oregano, Salie & Basilicum

Oregano, salie en basilicum behoren allemaal tot de dezelfde kruidenfamilie. Ze bevatten anti-virale stoffen en kennen uiteenlopende andere gezondheidsvoordelen. Zo is salie reinigend en zit het vol met anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen onder meer vrije radicalen. Oregano bestrijdt naast virussen ook ongewenste bacteriën. Het kruid bevat vitamine K, wat onder meer bijdraagt aan een goede bloedstolling. Gebruik deze kruiden door er thee van te trekken. Of voeg ze rauw toe aan bijvoorbeeld een (pasta)salade.

2. Knoflook

Knoflook is populair om zijn geur en smaak maar kent ook veel gezondheidsvoordelen. Het bevat onder meer vitamine B6, vitamine C en selenium. Het versterkt het immuunsysteem en helpt bij het verminderen van ziektes als griep en verkoudheid. Je kunt rauwe knoflook verwerken in dressings voor salade of er bijvoorbeeld zelf knoflookboter van maken (zie link onderaan dit artikel).

3. Zoethout

Zoethout wordt binnen de natuurgeneeskunde en Chinese geneeskunde al eeuwenlang toegepast. Het bevat actieve stoffen met sterke antivirale eigenschappen en zou effectief zijn tegen virussen die ademhalingsproblemen veroorzaken. Van zoethout kun je thee maken wanneer je al een virus te pakken hebt, maar je kunt het preventief ook verwerken in onder meer vleesgerechten of stoofpotten.
Zoethoutthee bevat een stof die bloeddrukverhogend werkt. Drink er dus niet teveel van en neem maximaal een halve liter (3-4 glazen) zoethoutthee per dag.

4. Venkel

Venkelknol beschikt over ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Het is hoog in voedingswaarde en bevat onder meer vitamine C, calcium, ijzer en magnesium. Van venkel kun je bijvoorbeeld rauwe venkelsalade maken.

5. Pepermunt en rozemarijn

Ook de kruiden pepermunt en rozemarijn helpen bij het bestrijden van virussen. Zowel van pepermunt als van rozemarijn kun je verse kruidenthee zetten. Doe een lepeltje honing bij de rozemarijnthee en je hebt een heerlijke zachte, helende thee.
Fijngesneden verse pepermunt is ook lekker door bijvoorbeeld couscous of rijst.

6. Echinacea

Echinacea, oftewel 'Rode Zonnehoed', wordt binnen de kruidengeneeskunde breed toegepast. Door indianen wordt het gebruikt om een scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder virale infecties. Het is effectief bij onder meer griep, verkoudheid en infecties van ademhalingswegen en het versterkt het immuunsysteem. Echinacea is onder meer verkrijgbaar als thee of in capsule-vorm.
Ga altijd na of de kruiden van jouw keuze geen bijverschijnselen kunnen vertonen, en gebruik ze in gezonde mate. Er is online genoeg informatie beschikbaar hierover. In de bronnen onderaan dit artikel vind je een aantal verwijzingen naar sites.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!