Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Oliebollen opwarmen in de oven, magnetron, airfryer of pan

Oliebollen opwarmen in de oven, magnetron, airfryer of pan
Omschrijving

Oliebollen kun je zowel warm als koud eten. Vind je ze koud niet lekker, dan zijn er verschillende manieren waarop je een oliebol opnieuw warm kunt maken. Welke manier het best is om ze weer knapperig te krijgen en welke instellingen je voor het opwarmen gebruikt, lees je in deze handleiding.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Oliebollen opnieuw warm maken, hoe doe je dat?

Oliebollen kun je weer warm maken in de oven, pan, in de airfryer of in de magnetron. Wil je dat ze echt weer knapperig worden, dan kun je het best voor de oven of airfryer kiezen. Hoe lang je de oliebollen moet opwarmen, is afhankelijk van de manier waarop je dit doet. De juiste instellingen en tijden worden in de hiernavolgende stappen besproken.

2. Bevroren oliebollen eerst ontdooien

Komen de oliebollen rechtstreeks uit de vriezer, laat ze dan eerst ontdooien voordat je ze gaat opwarmen. Dit kun je doen door de bevroren oliebollen buiten de vriezer of koelkast op kamertemperatuur te laten komen. Houd hiervoor minimaal 2 uur ontdooitijd aan. Controleer daarna of ze goed ontdooit zijn. Is dat het geval, dan kun je ze opnieuw opwarmen.
Je kunt ze eventueel ook eerst ontdooien in de magnetron. Gebruik hiervoor de ontdooistand. Ontdooien kan ook in de oven. Dek dan de ovenschaal waarin je de oliebollen hebt gelegd af met aluminiumfolie, zodat ze tijdens het ontdooien en opwarmen niet verbranden. En schuif vervolgens de schaal onderin de oven, iets onder het midden.
Wil je ze toch opwarmen terwijl ze nog bevroren zijn? Houd er dan rekening mee dat het langer duurt voordat ze goed warm zijn, ook aan de binnenkant.

3. Oliebollen opwarmen in de oven

Wil je jouw oliebol opwarmen in de oven? Verwarm de oven dan eerst voor op de juiste temperatuur. Houd per type oven de volgende temperatuur aan:
 • Elektrische oven: 175 graden.
 • Heteluchtoven: 155 graden.
 • Stoomoven: 150 graden / stand multi-hete lucht.
 • Gasoven: 160 graden / stand 2.
Leg de oliebollen in een vuurvaste schaal, of op een stuk bakpapier rechtstreeks op het rooster. Laat ze in 5-10 minuten opwarmen. Controleer daarna of ze goed warm en weer knapperig zijn.

4. Oliebollen opwarmen in de pan

Oliebollen kun je ook opwarmen in de pan. Je kunt ze warm stomen in een stoompan of warm maken in de koekenpan. Beide manieren kennen wel nadelen. Bij het stomen worden ze wel warm maar niet meer zo knapperig. Verwarm je de oliebollen in de koekenpan, dan moet je goed opletten dat ze niet aanbranden.
Opwarmen in de koekenpan kun je als volgt doen:
 • Doe een scheut zonnebloemolie in de pan.
 • Zet de pan op een laag vuur.
 • Leg de oliebollen in de pan, doe de deksel erop en laat ze langzaam warm worden.
 • Controleer en draai de oliebollen regelmatig. Na 5-10 minuten zijn ze weer opgewarmd.
Gebruik zonodig een warmhoudplaatje om te voorkomen dat de oliebollen opnieuw gaan bakken en aanbranden.

5. Oliebollen opwarmen in de airfryer

Oliebollen kun je ook opwarmen in een airfryer (heteluchtfriteuse). Je hoeft de airfryer niet voor te verwarmen. Leg een oliebol erin en verwarm deze op 180 graden in 3 minuten. Je hebt dan weer een lekkere warme, en heerlijk knapperige oliebol!
Je kunt ook meerdere oliebollen tegelijkertijd opwarmen. Houd dan per oliebol 30 seconden extra aan. Dus 2 oliebollen = 3,5 minuut, 3 oliebollen = 4 minuten, etc.
Bevroren oliebollen opwarmen in de airfryer is geen aanrader. Laat ze daarom eerst ontdooien, voordat je ze opnieuw verwarmt.
Optioneel kun je een theelepel olie toevoegen aan de airfryer. Zijn de oliebollen erg zacht, dan helpt dit om ze weer goed knapperig te krijgen.
Gebruik je een lagere temperatuur? Het opwarmen van je oliebol in de airfryer kan ook in 4 minuten op 120 graden. Bij meer oliebollen geldt dezelfde berekening als hierboven. Dus per bol 30 seconden extra.

6. Oliebollen opwarmen in de magnetron

In de magnetron gaat het opwarmen wel sneller, maar blijven de oliebollen zacht. Opwarmen in de magnetron, doe je als volgt:
 • Leg de oliebollen in een magnetronbestendige schaal.
 • Stel de magnetron in op 750 watt.
 • Houd voor 1 oliebol een tijd aan van 30 seconden.
 • Heb je meer oliebollen, tel er dan per oliebol zo’n 15 seconden bij op.
Heb je een combimagnetron, kies dan voor de ovenstand. Door ze op te warmen in de oven worden ze weer knapperig.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!