Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je bechamelsaus maken? (recept)

Omschrijving

Bechamelsaus is een witte saus die in veel keukens wordt gebruikt als basissaus, bijvoorbeeld in de Franse en in de Italiaanse keuken. Een duidelijke, korte instructie voor het maken van deze saus zonder pakjes en zakjes (door Nw A'dam).
Uit het kookboek: koken met Karin

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • 5 dl melk
  • garde
  • pan

1. Roux maken

Doe de boter in de pan en laat het smelten op zacht vuur. De boter mag niet bruin worden, het hoeft alleen maar te smelten. Doe precies dezelfde hoeveelheid bloem erbij, in dit geval dus 40 gram (ongeveer twee flinke eetlepels). Meng dit goed door elkaar met een garde. Het papje wat je nu krijgt heet een roux, en die moet even garen.
Gebruik voor het maken van bechamelsaus het liefst een pan met een dikke bodem, dan heb je minder kans dat de saus zal aanbranden.

2. Van roux naar bechamelsaus

Klop de roux ongeveer een minuut door met de garde. Neem 5 dl melk (1/2 liter) en giet die er in wat scheuten bij. Blijf goed roeren! Zet hierbij het vuur hoog, zodat het gaat binden..

3. Sudderen

Laat de saus aan de kook komen en zet het dan op het laagste pitje wat je hebt. Laat het 15 minuten sudderen, zodat de bloem gaar wordt. De saus is nu klaar. Lekker is om wat extra smaak toe te voegen, bijvoorbeeld met verse nootmuskaat, peper en zout. Nu kan je deze basissaus verder verwerken, bijvoorbeeld in de lasagna
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!