Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 419 instructies gemaakt

Hoe kun je pepersaus maken? Een heerlijke saus bij biefstuk.

Omschrijving

Pepersaus kun je eenvoudig maken met runderbouillon en room. Hoe je zelf pepersaus kunt maken, leer je in deze instructievideo. Een saus die lekker smaakt bij biefstuk en nog veel meer vleesgerechten. Optioneel kun je aan de pepersaus een scheut cognac toevoegen als extra 'touch' maar de pepersaus smaakt ook zonder alcohol erg lekker. Onder de instructie vind je het geschreven recept, de benodigdheden en de ingrediënten terug. Een heerlijke saus voor bij vlees die zeker in de smaak zal vallen en weinig tijd kost om te maken.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • Sjalot, 1 stuk
  • Roomboter, ongezouten 50 gram
  • Water, 250 milliliter
  • Runderbouillonblokje, een 1/2
  • Tarwebloem, 25 gram
  • Cognac, 25 milliliter
  • Zwarte peperkorrels, 2 theelepels
  • Slagroom, 125 milliliter
  • Peper en zout
  • Overige benodigdheden:
  • Steelpan
  • Koksmes
  • Vijzel
  • Maatbeker
  • Houten pollepel
  • RVS Garde
  • Sauskom

1. De sjalot versnipperen

Versnipper de ui door deze met een scherp mes goed fijn te snijden.
Bekijk ook hoe je vakkundig een ui kunt snijden en versnipperen.

2. De sjalot fruiten

Laat in een steelpan op zacht vuur de boter smelten. Doe de versnipperde ui bij de boter in de pan en laat de ui in 5 minuten zacht en glazig fruiten. Fruiten (ook wel 'aanzweten' genoemd) is een techniek waarbij je groenten al roerende kort aanbakt. Het fruiten zorgt ervoor dat de smaken goed vrij komen.

3. De runderbouillon maken

Breng, terwijl het uitje fruit, een kwart liter water aan de kook en laat hierin het halve bouillonblokje oplossen. Roer, als het blokje volledig is opgelost, de bouillon even goed door en zet deze vervolgens opzij.
In plaats van bouillon van een blokje te gebruiken, kun je ook 125 milliliter runderfond verdunnen met 125 milliliter water. En voor de fijnproevers: je kunt natuurlijk ook zelf de vleesbouillon maken.

4. De bloem toevoegen aan de ui

We gaan de basis van de pepersaus nu wat dikker maken. Roer hiervoor de bloem door de snippers ui en de boter. Blijf roeren tot de bloem lichtbruin van kleur is.

5. De cognac en de bouillon toevoegen

Giet nu beetje voor beetje, al roerende, de cognac en vervolgens de bouillon bij het ui-mengsel. Blijf stevig roeren tot je een homogene saus hebt, vrij van klontjes. Breng daarna de basis voor de pepersaus zachtjes aan de kook.
Je kunt de cognac ook weglaten, zodat je de pepersaus alcoholvrij kunt serveren. Vervang dan de 25 milliliter cognac door bouillon en voeg deze als extra hoeveelheid toe aan de overige bouillon.

6. De peperkorrels kneuzen

Doe de peperkorrels in een vijzel, kneus ze licht en roer ze door de saus. Laat de pepersaus op niet te hoog vuur inkoken tot een mooie gebonden sausdikte.
Heb je geen vijzel, dan kun je de peperkorrels kneuzen door ze in een theedoek te pakken en er dan een paar keer stevig op te drukken met een hard voorwerp.

7. De room toevoegen aan de pepersaus

Voeg als de saus dik genoeg is, naar wens nog een snufje zout en peper toe. Haal de saus van het vuur, roer de slagroom erdoor en serveer de pepersaus direct bij een mooi stuk vlees, zoals een biefstuk. De room toevoegen aan de pepersaus
Deze pepersaus met room is niet alleen een geschikte saus bij biefstuk, maar combineert ook goed bij verschillende andere soorten vlees zoals entrocote, varkenshaas en wildgerechten. In de instructies entrecote bakken, varkenshaas bereiden en biefstuk mals bakken, leer je hoe je deze stukken vlees perfect kunt bereiden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!