Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 410 instructies gemaakt

Hoe maak je echte Catalaanse aioli (vegan)?

Hoe maak je echte Catalaanse aioli (vegan)?
Omschrijving

Aioli maken zonder ei, hoe doe je dat? In dit recept leer je hoe je aioli kunt maken volgens Catalaans recept. Deze aioli is van origine vegan. Je bereidt de aioli op basis van knoflook en olie. Hoe je dit doet, leer je in de kookinstructie hieronder.
Het zelf maken van aioli zonder ei is niet moeilijk, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig om de ingrediënten goed te binden. Om de vegan aioli te maken gebruik je bij voorkeur een vijzel. Heb je die niet, dan vind je in het recept ook een alternatieve methode. De aioli is een heerlijke knoflooksaus en is lekker als dipsaus, bijvoorbeeld bij stokbrood, een snack of bij tapas. Veel succes met het maken van dit klassieke Catalaanse recept!

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor ongeveer 2 deciliter saus:
  • Grote verse knoflooktenen, 4 stuks
  • Grof (zee)zout, ½ theelepel
  • Citroensap vers geperst of witte azijn, 1 à 2 theelepels
  • Milde olijfolie, 2 tot 2,5 deciliter
  • Optioneel:
  • Water 1 à 2 theelepels
  • Overige benodigdheden:
  • Snijplank
  • Scherp mesje
  • Groot formaat goede kwaliteit vijzel - Bol.com of als alternatief een groot, plat mes, een vork en een mengkommetje
  • Theedoek
  • Maatbeker

1. De knoflooktenen pellen en snijden

Om de aioli te maken begin je met het pellen van de knoflooktenen. Snijd de tenen hierna in de lengte doormidden en verwijder de kern. Dit om te voorkomen dat deze later het vijzelen bemoeilijkt. Snijd vervolgens met een scherp mes de knoflook in grove stukjes en doe dit in de vijzelkom.
Door de knoflook in stukjes te snijden gaat het vijzelen wat sneller en makkelijker.

2. De knoflook fijnmalen met een vijzel

Maak nu de basis van de aioli door de knoflook, het zout en het citroensap met elkaar te vermengen. Dit doe je als volgt:
  • Voeg aan de knoflook een halve theelepel grof (zee)zout toe. Het zout versnelt het vijzel proces en zorgt er tevens voor dat na het vijzelen het knoflookmengsel zich straks makkelijker bindt met de olie.
  • Begin met het pletten en rustig stampen van de stukjes knoflook. Zo stamp je het sap/vocht van de knoflook alvast eruit.
  • Maal daarna de knoflook fijn door de stamper stevig rond te draaien in de vijzelkom. Ga hiermee door totdat de knoflook voldoende is verpulverd en er een soort van knoflookpasta is ontstaan.
  • Voeg tenslotte het vers uitgeknepen citroensap toe en roer dit met een snelle beweging met de stamper door de knoflookpasta. Als je geen citroen hebt kun je dit ook weglaten of een beetje azijn toevoegen.
Je hebt nu de basis van je vegan aioli gemaakt.
Vul de vijzel niet verder dan tot halverwege. Zo zorg je ervoor dat tijdens het vijzelen alle ingrediënten in de kom blijven.
Omdat het vermengen van de ingrediënten wat meer tijd en geduld kost, kun je dit het beste zittend doen.

3. De vegan aioli verder bereiden

Als laatste stap voor het maken van de aioli, ga je nu heel langzaam de knoflookpasta mengen met olie. Omdat je bij deze klassieke aioli zonder ei geen bindmiddel gebruikt, vergt het wat meer tijd (zo'n 15 minuten) om de ingrediënten goed te binden.
  • Pak de vijzel met ingrediënten.
  • Leg een theedoek op het werkblad en zet hierop de vijzelkom. Dit om te voorkomen dat deze tijdens het roeren gaat schuiven.
  • Zet de olijfolie onder handbereik en begin met het toevoegen van 1 theelepel olie.
  • Roer de olie door de knoflookpasta door stevig met de stamper kleine cirkels te draaien in de vijzelkom. Draai hierbij steeds dezelfde kant op.
  • Pas als de olijfolie zich volledig heeft vermengd met de knoflook, kun je een volgende theelepel olie toevoegen.
  • Naarmate de olijfolie zich beter gaat binden met de knoflook, kun je steeds iets meer olie toevoegen. Onderbreek het vermengen van de olijfolie met de knoflook (het zogenoemde emulgeren) niet, maar ga door totdat alle olie is toegevoegd. Je hebt dan een stevig glad mengsel, ongeveer zo dik als mayonaise.
  • Is de saus net iets te dik geworden? Roer er dan 1 à 2 theelepels water doorheen.
De Catalaanse aioli vegan is nu klaar om te gebruiken als (veganistische) dipsaus, bij de borrel, een barbecue of bijvoorbeeld om te eten als saus bij groenten!
Begin langzaam en heb geduld. Geleidelijk aan zal de olie steeds sneller worden opgenomen en zal de saus dikker worden.
Gebruik altijd een milde olijfolie. Omdat knoflook een pittige smaak heeft kan door een combinatie met een sterke (vergine) olijfolie de saus een te sterke smaak krijgen.

4. Hoe lang kun je verse aioli bewaren?

Deze aioli zonder ei kun je afgedekt in de koelkast ongeveer 2 weken bewaren. De saus is echter het lekkerst als je deze binnen 24 uur na bereiding eet.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!