Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een trap renoveren?

Hoe kun je zelf een trap renoveren?
Omschrijving

Je huis aan het verbouwen en de meeste klussen zelf aan het doen? Toe aan de traprenovatie? Het renoveren van een trap lijkt een heel werk, maar toch valt dat best wel mee. Bekijk deze instructievideo om te weten te komen hoe je deze klus zelf kunt klaren. In de geschreven handleiding hieronder kun je de uitleg en benodigdheden nog eens rustig nalezen. Veel succes!

Handleiding
Benodigdheden
  • overzettreden
  • stootborden
  • afwerkranden of kantlaminaat
  • trapleuning
  • scherp plamuurmes
  • schuurmachine
  • trapspin
  • potlood
  • zaag
  • montagekit

1. Welke overzettreden?

Er zijn eikenhouten en laminaat overzettreden. Overzettreden met een eikenhouten toplaag kun je in iedere gewenste kleur lakken en er zit al een anti-slip strip op. Bij de laminaat overzettreden kun je de anti-slip tape zelf aanbrengen.

2. Welke stootborden?

Laminaat stootborden zijn in verschillende kleuren te koop passend bij de treden. Eiken stootborden zijn aan de achterkant wit gegrond waardoor je ze in iedere gewenste kleur kunt aflakken. Bij een laminaat trap kun je de open zijkanten afwerken met kantlaminaat.

3. Welke trapleuning?

Trapleuningen zijn verkrijgbaar in allerlei varianten. Kies het type en de kleur die het beste past bij de treden. Je kunt de leuning op maat laten zagen.
Laat voor je eigen veiligheid de oude trapleuning nog wel even hangen!

4. Het materiaal kopen

Tel het aantal overzettreden dat je nodig hebt. Houd hierbij rekening met het aantal rechte treden en het aantal treden voor de draai. Kies je voor eikenhout bepaal dan of je de trap met lak of met oliewax wilt afwerken.
Houd er rekening mee dat deze klus twee dagen zal gaan duren, het is erg precies werk!

5. De trapbekleding verwijderen

Verwijder de oude trapbekleding en steek met een scherp plamuurmes de lijmresten weg. Gebruik hierbij lijmresten verwijderaar. Schuur daarna met een schuurmachine de traptreden glad.
Het is belangrijk dat de trap schoon en glad is!

6. De treden en stootborden nummeren

Schrijf op iedere trede en stootbord een nummer.

7. De trapspin in elkaar zetten

Draai de afstandhouder in het frame. Zwart voor laminaat, wit voor eikenhout. Schuif de twee buitenste (dit zijn de kortste) pennen in het frame. Draai ze vast met de oranje doppen zonder gat. Schroef de pennen met de langere poten aan de binnenkant van het frame met de doppen waar de gaatjes hoog zitten. Bevestig de overige pennen aan de zijkant. Je houdt twee gaatjes over om de trapspin op de trap te schroeven.

8. De trap opmeten

Schroef de trapspin vast op een trede, waarbij het niet uitmaakt waar je begint. Draai de buitenste pennen een slag los, zet ze uit tegen het linker- en rechter uiteinde van de trede en draai ze weer vast. Zet de overige pennen uit in elke hoek van de trede, waarna je ze weer vastdraait. Bij een rechte trede hoef je twee pennen niet te gebruiken.

9. De vorm overzetten op de trede

Verwijder de afstandhouders. Leg de trapspin exact tegen de rand van de overzettrede en teken het eindpunt van de pennen af. Verbind de punten met een rechte lijn.

10. De trede op maat zagen

Zaag de trede inclusief de anti-slip strip op maat. Doe je dit met een decoupeerzaag, gebruik dan een duwzaagje waarvan de tanden omlaag wijzen. Schrijf het nummer van de corresponderende traptrede aan de achterkant van de gezaagde trede.
Controleer altijd of de trede overal goed past, voordat je verder gaat met de volgende!

11. Het vastlijmen van de treden

Begin met de bovenste trede. Smeer de oude trede inclusief de neus in met montage kit en leg de overzettrede met het corresponderende nummer op zijn plek. Duw hem stevig vast.

12. Het aanbrengen van de stootborden

Als de volgende overzettrede op zijn plek ligt meet je het stootbord op. Teken de maten af, zaag het bord op maat en lijm het op de trap.
Je kunt het stootbord alleen opmeten als de volgende overzettrede op zijn plek ligt!
Controleer voordat je het stootbord vast lijmt wel even of de maat goed is.

13. De afwerkranden aanbrengen

Zaag de afwerkranden op maat en lijm ze tegen de bovenranden van de trap. Werk de open zijkanten af met een afwerklijst. Een laminaat trap kun je afwerken met kantlaminaat. De hoeken en randen van de trap zo nodig afwerken met kit.

14. De trap laten drogen

De trap moet 24 uur drogen. Wil je eerder gebruik maken van de trap sla dan bij de montage steeds een trede over en vul na 24 uur de ontbrekende helft in.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!