Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een thermostaatkraan monteren?

Hoe kun je zelf een thermostaatkraan monteren?
Omschrijving

Zelf een thermostatische kraan monteren is een klus die goed te doen is. Met een thermostaatkraan kun je zowel water als energie besparen en daarnaast is de kraan veilig. In deze instructievideo laat Gerrie zien hoe je eenvoudig zelf je oude douchekraan of badkraan kunt vervangen. Behandeld wordt de koop van de juiste kraan, het verwijderen van de oude kranen in je badkamer, het plaatsen van koppelingen, de kraan aansluiten en het afstellen van de thermostaat kraan. In de geschreven handleiding kun je de instructie stap voor stap nalezen.

Handleiding

1. De juiste kraan kopen

Bij de aanschaf van een thermostaatkraan moet je erop letten dat je de juiste hartafstand hebt. Dit is de afstand tussen de twee waterleidingen, gemeten vanuit het middelpunt van de leiding. Bij badmengkranen is deze 15 cm, bij douchemengkranen is deze 12 of 15 cm.
Bij een inbouwkraan is de hartafstand de afstand tussen (het middenpunt van) de wartels van de kraan.

2. Voorbereiding

Sluit de hoofdkraan van de waterleiding af en draai daarna de aftapkraan en de andere kranen in huis open. Als er geen water meer uit de kranen komt, zijn de leidingen leeg.
Als je in de afvoer een stop of een prop doet, kan er geen vuil of kleine onderdelen van de kraan in komen.

3. De oude mengkraan verwijderen

Draai de wartels (aansluitmoeren) tussen de kraan en de rozetten los. Verwijder de kranen en de rozetten. Meestal tref je dan s-koppelingen aan.
Leg een doek op de vloer zodat, als je iets laat vallen, de vloer niet beschadigd.

4. De s-koppelingen controleren

Controleer of beide s-koppelingen even diep, op de juiste hartafstand en horizontaal zijn geplaatst.

5. De koppelingen bijstellen

Schroef de thermostaatkraan er losjes op en stel de koppelingen eventueel iets bij. Haal de kraan daarna weer los en schroef de rozetten over de s-koppelingen.

6. De nieuwe kraan vastschroeven

Plaats de meegeleverde fiberringen met de vuilzeefjes in de wartels van de thermostaatkraan. Schroef daarna de kraan voorzichtig vast met een bahco of steeksleutel.
Let erop dat de kraan precies waterpas komt te liggen!

7. De kraan controleren op lekkage

Draai de aftapkraan en alle overige kranen in huis weer dicht en draai de hoofdkraan voorzichtig weer open. Controleer daarna of de nieuwe kraan niet lekt.

8. De temperatuur regelaar afstellen

Zet het instelknopje op de temperatuurgreep op 38 graden. Draai de kraan open en voel de temperatuur van het water. Is het water lekker warm, dan staat de kraan goed afgesteld.

9. De temperatuur opnieuw instellen

Als het water geen 38 graden is, verwijder dan voorzichtig het afdekkapje van de temperatuurgreep. Verwijder het boutje aan de binnenzijde, waarna de hele temperatuurgreep loskomt. Zet de kraan open en draai net zo lang aan de regelmoer tot het water 38 graden is. Plaats de greep terug, draai het boutje vast en sluit het geheel weer af met het afdekkapje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!