Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een thermostaatkraan monteren?

Omschrijving

Zelf een thermostatische kraan monteren is een klus die goed te doen is. Met een thermostaatkraan kun je zowel water als energie besparen en daarnaast is de kraan veilig. In deze instructievideo laat Dennis zien hoe je eenvoudig zelf je oude douchekraan of badkraan kunt vervangen. Behandeld wordt de koop van de juiste kraan, het verwijderen van de oude kranen in je badkamer, het plaatsen van koppelingen, de kraan aansluiten en het afstellen van de thermostaat kraan. In de geschreven handleiding kun je de instructie stap voor stap nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Duimstok of centimeter
  • Thermostaatkraan met toebehoren
  • Steeksleutel of bahko
  • Oude doeken
  • Waterpas
  • Schroevendraaier

1. De juiste kraan kopen

Bij de aanschaf van een thermostaatkraan moet je erop letten dat je de juiste hartafstand hebt. Dit is de afstand tussen de twee waterleidingen, gemeten vanuit het middelpunt van de leiding. Bij badmengkranen is deze 15 cm, bij douchemengkranen is deze 12 of 15 cm.
Bij een inbouwkraan is de hartafstand de afstand tussen (het middenpunt van) de wartels van de kraan.

2. Voorbereiding

Leg een handdoek of doek in de douchebak om tijdens de werkzaamheden beschadigingen te voorkomen. Dek daarbij ook het afvoerputje af, zodat er geen vuil of kleine onderdelen in de afvoer kunnen komen.
Sluit de hoofdkraan van de waterleiding af en draai daarna de aftapkraan en andere, hoger gelegen, kranen in huis open. Vergeet daarbij ook de warmwaterkranen niet. Als er geen water meer uit de kranen komt, zijn de leidingen leeg en kun je de te vervangen thermostaatkraan verwijderen.

3. De oude mengkraan verwijderen

Koppel de doucheslang los van de kraan. Draai daarna de wartels (aansluitmoeren) tussen de kraan en de rozetten los en verwijder de oude kraan. Draai vervolgens de rozetten los en verwijder ze van de muur. De nu nog overgebleven s-koppelingen blijven zitten, om zo mogelijk de nieuwe kraan weer op aan te sluiten. Mocht het nodig blijken, dan kun je ze later alsnog vervangen. Verwijder tot slot de douchestang.

4. De s-koppelingen controleren

Controleer of beide s-koppelingen even diep, op de juiste hartafstand en horizontaal zijn geplaatst. Plaats de nieuwe kraan met de aansluiting voor de doucheslang onder en de warmwaterkraan links, op de oude s-koppelingen. Schroef de kraan er losjes op en controleer of de nieuwe kraan goed past. Stel de koppelingen eventueel iets bij en haal daarna de kraan weer los.
Past de kraan niet op de oude s-koppelingen, draai de koppelingen dan los en vervang ze door nieuwe.
Het voordeel van s-koppelingen is dat ze excentrisch zijn (het draaipunt ligt buiten het middelpunt) waardoor je de kraan goed recht kunt zetten. Dus stel dat de kraan scheef zit, dan kun je hem door het draaien recht stellen.

5. De overige accessoires bevestigen

Nu je de kraan hebt gemonteerd kun je de overige accessoires bevestigen. Begin met de douchestang. Probeer een nieuwe stang zodanig te verstellen dat je hem kunt vastschroeven in de bestaande gaatjes en gebruik altijd de bijgeleverde rvs schroeven.
Draai vervolgens de douchekop aan de doucheslang. Vergeet hierbij niet eerst de afdichtingsring te plaatsen. Bevestig tot slot de doucheslang met ook weer een afdichtingsring, aan de kraan.

6. De nieuwe kraan vastschroeven

Plaats de bijgeleverde fiberringen met de vuilzeefjes in de wartels van de thermostaatkraan. De zeefjes houden achtergebleven vuil en kalk dat nog in de leiding zit tegen en zorgen tevens voor een waterdichte afdichting. Plaats de kraan op de koppelingen en draai hem met de hand zo ver mogelijk vast. Doe dit vooral gelijkmatig om te voorkomen dat je de kraan scheef monteert, want dan blijft hij lekken. Vouw daarna een doek om de kraan heen om hem niet te beschadigen en draai de kraan voorzichtig verder goed vast met een steeksleutel. Zorg dat de kraan mooi waterpas komt te hangen.
Zit de doucheslang een beetje gekruld, laat er dan een keer goed heet water doorheen lopen waarna de slang zich vanzelf vormt.

7. De kraan controleren op lekkage en temperatuur

Draai eerst de aftapkraan en overige opengezette kranen weer dicht en daarna de hoofdkraan voorzichtig weer open. Nu kun je de nieuw geïnstalleerde thermostaatkraan controleren op watertemperatuur en lekkage.
Een nieuwe thermostaatkraan staat meestal standaard ingesteld op 38, soms op 40 graden celsius. Om te controleren of de kraan goed is afgesteld gebruik je een thermometer. Zet de douche aan en houd de thermometer onder het warme water. Controleer ook na het aanzetten van de douchekraan of de kraan niet lekt.

8. De temperatuur opnieuw instellen

Heeft het water niet de juiste temperatuur dan kun je dit handmatig wijzigen. Verwijder hiervoor de temperatuurgreep en draai daarna net zo lang aan de vrijgekomen regelmoer tot het water goed op temperatuur is. Zet dan de greep weer terug waarbij het streepje precies moet overeenkomen met het getal van het ingestelde aantal graden.
Heb je een thermostaatkraan met een afdekkapje verwijder dan voorzichtig dit kapje en daarna het boutje aan de binnenkant, waarna de hele temperatuurgreep loskomt. Stel zoals hiervóór beschreven de juiste temperatuur in en plaats daarna de greep weer terug. Draai het boutje vast en sluit het geheel weer af met het afdekkapje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!