Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een afvoer die verstopt is ontstoppen?

Omschrijving

Een verstopte afvoer kun je gemakkelijk zelf ontstoppen. Iedereen heeft wel eens te maken met een verstopping van gootsteen of wastafel. Zo’n vervelend probleem als een afvoer die verstopt is, wil je natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen. Hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen, leer je in deze instructievideo. Volg de aanwijzingen en praktische tips en je hebt snel weer een goed doorstromende afvoer.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • rubberen gootsteen-ontstopper
  • waterbestendig tape (duct tape)
  • emmer
  • ontstoppingsveer

1. De voorbereiding

Plak de overloop af met tape, zodat er geen water meer door naar boven kan komen. Als je een dubbele spoelbak hebt, stop dan een washandje in de niet-verstopte afvoer. Zo blijft de druk van de ontstopper alleen gericht op de verstopping.
In plaats van de overloop afplakken, kun je ook een natte doek in de overloop opening proppen.

2. De eerste buis controleren

Vul de gootsteen met een laagje water. Zet de zuignap recht op de afvoer en maak een aantal krachtige pompbewegingen, waardoor er een vacuüm onder de nap ontstaat. Hierna zal bij het lostrekken van de zuignap het vastzittende vuil loskomen. Herhaal dit een aantal keren tot het water weer goed wegloopt.

3. De sifon schoonmaken

Als de ontstopper geen resultaat oplevert is de volgende stap het schoonmaken van de sifon, ofwel zwanenhals. Zet een emmer onder de sifon om het water en vuil dat vrijkomt op te vangen. Draai daarna de dop van de sifon los, laat het water en vuil uit de beker lopen en maak hem goed schoon. Plaats de sifon terug en draai hem stevig, maar voorzichtig vast.
Let op dat de sifon weer hermetisch afgesloten is, anders gaat hij lekken!
Het is belangrijk de sifons van spoelbakken en wasbakken regelmatig schoon te maken. Zo kun je verstopping voorkomen!
Nu de sifon toch open is, kun je gelijk even de rubberen afsluitringen controleren. Zo nodig, kun je deze dan vervangen.

4. De ontstoppingsveer gebruiken

Is het probleem hierna nog steeds niet verholpen, dan zal de verstopping verderop in de afvoerbuis zitten. Controleer dit met behulp van een ontstoppingsveer. Duw, nadat je de sifon weer hebt verwijderd, de ontstoppingsveer met een draaiende beweging zo ver mogelijk voorzichtig de afvoerbuis in. Als de veer niet meer verder kan, trek je hem voorzichtig terug en draai je de sifon weer in elkaar. Hopelijk is nu het probleem verholpen en heb je weer een goed doorstromende afvoer. De ontstoppingsveer gebruiken
Door de draaiende beweging wordt het vuil uit de buis geschraapt.
Is er sprake van een hardnekkige verstopping, bel dan de loodgieter. De verstopping zit dan zo ver in de afvoer dat je hier onmogelijk zelf bij kan komen.
Een regelmatig terugkerende verstopping kan het gevolg zijn van een slecht buizenstelsel. Schakel ook dan een loodgieter in.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!