Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf behangen?

Omschrijving

Lekker aan het klussen in je eigen huis? Is je woonkamer of andere ruimte toe aan nieuw behang of wil je wel eens een nieuwe look aan je woning geven? Deze instructievideo laat zien hoe je zelf moet behangen - en ook dat dit met de juiste uitleg niet heel moeilijk is! In de handleiding hieronder vind je de benodigdheden voor deze klus.

Handleiding
Benodigdheden
 • behang
 • behanglijm
 • centimeter
 • scherpe schaar
 • emmer
 • iets om te roeren
 • insmeerborstel
 • schone borstel om glad te strijken
 • rolletje om naden aan te drukken
 • behangtafel
 • mesje
 • stanleymes

1. Het type behang kiezen

Je kunt kiezen voor papierbehang of vliesbehang. Het voordeel van vliesbehang is dat je niet het behang, maar de muur insmeert waardoor je schoner en sneller kunt werken.

2. Welke soort lijm gebruiken?

Ga uit van het gekozen type behang. Op de verpakking van de lijm staat vermeld voor welke soort en gewicht behang de betreffende lijm geschikt is.

3. Het opmeten van de ruimte

Meet de lengte van de muur. Een baan behang is ca. 53 cm breed, dus kun je voor één meter 2 banen rekenen. Vervolgens meet je de hoogte van de muur, waarbij je minimaal 10 cm per baan extra rekent om het behang mooi te kunnen afsnijden.
Werk je met patroonbehang, dan moet je bij het afsnijden per baan uitgaan van het patroon van de baan die je daarvóór hebt afgesneden, zodat de patronen mooi op elkaar aansluiten!

4. De lijm aanmaken

Vul een emmer met de benodigde hoeveelheid water. Strooi het poeder al roerende beetje voor beetje in het water en roer tot de lijm glad is en alle klontjes zijn verdwenen. Laat de lijm 10 tot 15 minuten staan.
Lees voor de juiste verhouding van de hoeveelheden water en poeder de gebruiksaanwijzing op de verpakking!

5. Het behang insmeren

Leg de afgeknipte banen op de tafel. Belangrijk daarbij is dat je aan de kant waar je staat, het behang recht met de rand van de tafel houdt en aan de andere kant een overlap van de baan eronder. Zo kun je de randen goed insmeren, zonder dat de tafel vies wordt.

6. Het behang laten inweken

Klap de onderkant en bovenkant van de baan voorzichtig naar elkaar toe en laat de lijm inweken.
Laat je het behang te lang inweken, dan kan het gaan bobbelen of de kleefkracht verdwijnen; bij een te korte inweektijd zul je naden krijgen!

7. Waar moet je beginnen?

Zet met behulp van een waterpas een loodrechte lijn op de muur. Zit er een raam- of deurkozijn in de kamer, houd dan deze als lijn aan.

8. De eerste baan aanbrengen

Begin aan de bovenkant van de muur. Als het behang hier goed zit, strijk je het glad naar beneden recht langs de lijn.

9. Het behang inknippen voor de vensterbank

Vouw het behang in een haakse lijn op de vensterbank. Markeer de lijn zichtbaar in het behang door met de achterkant van je schaar over de vouw te strijken. Knip de lijn in. Doe hetzelfde aan de zijkant voor de dikte.

10. De onderkant afknippen

Strijk het behang glad, recht langs de lijn naar beneden tot de vloer. Vouw het behang in een haakse lijn langs de vloer, markeer de lijn in het behang en knip de onderkant af.

11. Een volgende baan aanbrengen

Leg een volgende baan behang met de zijkant strak tegen de vorige baan aan en zorg daarbij voor een goed sluitende naad. Ga zo door tot alle muren beplakt zijn.

12. Uni behang met kleurverschil

Bij uni behang kan het voorkomen dat er een klein kleurverschil in de baan zit. Stel er zit een donkere en een iets lichtere zijde in de baan. Draai dan de volgende baan om, zodat óf de lichtere óf de donkere zijden tegen elkaar aankomen (stortend behangen).
Zit er te weinig lijm op de randen, vouw de rand dan iets terug, smeer er wat extra lijm op, vouw de rand weer dicht en ga er met je nadenroller overheen.

13. Lijmresten verwijderen

Het is belangrijk resten lijm op het behang direkt te verwijderen, omdat dit vlekken geeft. Ga je het behang overschilderen dan kan dit ook later.

14. De hoeken

Vouw de baan behang helemaal uit. Begin boven in de hoek te vouwen en strijk de baan langs de hoek naar beneden. Knip het behang onderaan precies tot de hoek in en vouw het overtollige stuk langs de zijkant terug. Druk met de achterkant van de schaar het behang in de hoek, markeer de lijn en knip de rand af.

15. Blazen verwijderen

Kleine blaasjes verdwijnen na het drogen, de grotere moet je lek prikken. Prik een klein gaatje in het behang en strijk het met de borstel glad.

16. Behangen over het stopcontact

Haal de stroom van het stopcontact en verwijder het kapje. Plak de baan behang tegen de muur over het stopcontact heen en snijd daarna met een stanleymes het stopcontact uit. Zet vervolgens het kapje er weer op.
Zet niet de verwarming aan of het raam open, dan droogt het behang te snel!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!