Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Tuin: zelf een terras aanleggen met terrastegels.

Omschrijving

Hoe je zelf een tegel terras kunt aanleggen, leer je in deze instructievideo. Een mooi tuinterras met terrastegels is functioneel en geeft je tuin een extra uitstraling. Het zelf aangelegde buitenterras is in combinatie met de tuin een verlengstuk van je huis en een plek waar je heerlijk kunt vertoeven. In de geschreven handleiding onder de video kun je de instructie nalezen en staat welk materiaal en gereedschap je voor deze tuinklus nodig hebt. Houd je van klussen? Met het juiste materiaal en een goede voorbereiding hoeft een terras aanleggen niet heel moeilijk te zijn. Veel klus plezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • opsluitband
 • tegels en klinkers
 • ophoogzand of drainagemortel
 • terras stabilisatie (Beamix)
 • piketpaaltjes en touw
 • Dansand (Beamix) of ander voegzand
 • landmeter of rolmaat
 • spade of schep
 • kruiwagen
 • hark
 • waterpas
 • trilplaat (te huur bij Bouwmarkt)
 • rubber hamer
 • tegelzaag of haakse slijper met diamantschijf
 • bezem
 • werkhandschoenen
 • eventueel veiligheidsbril

1. Voorbereiding

Meet je tuin op met een landmeter of rolmaat. Bepaal de plaats en de afmeting van je terras. Maak vervolgens een plattegrond van je tuin met daarop het gewenste terras.
Door een plattegrond te maken krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kun je het plan op je laten inwerken; soms bedenk je ineens toch nog iets beters.

2. Tuingrond afgraven en een opsluitband plaatsen

Markeer het gedeelte waar je terras moet komen en graaf dit minimaal 15 centimeter diep uit. Plaats rondom het afgegraven gedeelte opsluitband. Laat het terras altijd iets schuin aflopen richting de tuin voor de afvoer van het water. Per meter terras kun je het beste een hoogteverschil van 1 centimeter aanhouden. Is je terras bijvoorbeeld 3 meter diep dan ligt het terras aan de tuinzijde 3 centimeter lager dan aan de huiszijde. Controleer de hellingsgraad nauwkeurig met een waterpas.

3. Het ophoogzand aanbrengen

Verdeel met een hark een laag ophoogzand of drainagemortel van 5 à 10 centimeter over de afgegraven bodem. Begin bij het hoogste punt zodat je al het zand gelijkmatig kunt verdelen en vlakstrijken. Houd daarbij rekening met het verval van 1 centimeter per meter en controleer de hellingsgraad regelmatig. Tril het zand aan met een trilplaat.
Meng wat terras stabilisatie door het ophoogzand om verzakking te voorkomen.
Een trilplaat is te huur bij de bouwmarkt.
Bij gebrek aan een trilplaat kun je het zand ook stevig aanstampen met je voeten. Het resultaat is dan echter wel wat minder.
Voor het vlakstrijken kun je een lange lat gebruiken.

4. De contouren van het terras uitzetten

Zet nu met piketpaaltjes en een touw de contouren van het aan te leggen terras uit.
Probeer zo min mogelijk over het zand te lopen!
Als je in het midden van het tegeloppervlak onder de tegel een handje zand weghaalt, dan kan de tegel niet wiebelen.

5. Terrastegels op maat maken

De laatste terrastegels moet je vaak op maat maken. Dit kun je doen met een tegelzaag of een haakse slijper met diamant schijf.
Bescherm bij het op maat maken van de tegels je ogen met een veiligheidsbril!
Om de terrastegels aan te trillen kun je een plank op de tegels leggen en een paar keer zachtjes stampend over de plank heen en weer lopen. Herhaal dit tot je alle terrastegels hebt aangestampt.

6. De afwerking van het terras

Bestrooi het hele terras met ‘Dansand’, een onkruidwerend voegzand. Verspreid het zand met een bezem over de tegels en veeg het goed in de voegen. Besproei daarna het terras met water zodat het zand goed in de voegen trekt. Laat het voegzand minimaal een week liggen. Blijf in die tijd het zand vooral regelmatig en goed in de voegen vegen zodat deze voldoende worden opgevuld en de tegels goed vast komen te liggen. Zo kun je jaren plezier hebben van je mooie, zelf aangelegde tuin terras.
Strooi zo nodig tussentijds voegzand bij.
Door een plamuurmes in de voeg te steken kun je de diepte van de voeg controleren. Het plamuurmes mag nooit dieper dan een paar millimeter in de voeg kunnen worden gestoken.
Het is aan te raden om na een dag of tien nog een keer voegzand op het terras te strooien en dit zand weer in de voegen te vegen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!