WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Hoe moet je kunststof kozijnen inmeten?

Omschrijving

Bij het renoveren van een woning kan het vervangen van oude kozijnen door nieuwe kunststof kozijnen een aanzienlijke verbetering zijn op het gebied van isolatie, onderhoud en uiterlijk van de woning. Wil je jouw kozijnen vervangen en weten hoe je kunstof kozijnen zelf kunt inmeten? Deze handleiding geeft je een goed beeld van hoe het inmeten in zijn werk gaat. Ook worden aanvullende tips gegeven over zaken waar je bij het inmeten extra op moet letten, voorafgaand aan het bestelproces.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Zaken om op te letten

Het nauwkeurig inmeten van de kozijnen is essentieel voor een goede pasvorm. In de volgende stappen lees je hoe je dit kunt aanpakken. Er wordt uitgelegd hoe je de dagmaat voor de nieuwe kunststof kozijnen kunt opmeten. Daarnaast wordt aangegeven waarop je moet letten wanneer je een kozijn tussen een muur of op een gevel monteert. Rekening houden met deze verschillen is belangrijk, om de juiste maatvoering voor het nieuwe kozijn te kunnen bepalen.

2. Breedte en hoogte van de kozijnen meten

Begin met het meten van de zogenaamde dagmaat. De dagmaat is de maat van de opening in de muur (zie video 0:10). Meet de breedte en hoogte van de dagmaat aan de buitenzijde van de muur op. Doe dit op verschillende punten, de maten kunnen per meetpunt namelijk verschillen. Noteer daarna de kleinst gemeten maten voor zowel de hoogte als de breedte van de muuropening.
Controleer indien nodig de maatvoering op extra maatverschillen, bijvoorbeeld bij een vensterbank.

3. Haaksheid van het raam controleren

Controleer daarna de haaksheid door de dagmaat diagonaal op te meten (zie afbeelding). Het raam is haaks wanneer beide diagonalen vrijwel dezelfde maat hebben. Haaksheid van het raam controleren
Is het verschil tussen de diagonalen 8 mm of groter? Neem dan altijd contact op met de leverancier, zodat je een advies op maat kunt krijgen.

4. Montage van kozijn tussen de muur

In dit voorbeeld wordt het nieuwe kozijn tussen de muur gemonteerd. Neem van zowel de hoogte als de breedte de kleinst gemeten dagmaat. Trek daar 8 mm vanaf. Deze marge is noodzakelijk om een goede pasvorm te garanderen en ruimte te bieden voor de afwerking en isolatie.
In de video wordt gewerkt met een raam van 1000 mm. De maat van zowel de buitenwerkse breedte als de buitenwerkse hoogte komt daardoor uit op 992 mm.

5. Werk je met of zonder aanslag?

Kozijnen zijn er met en zonder aanslag. Een aanslag is een extra lip rondom het kozijn profiel welke is voorzien van een rubberen afdichting. Of je een aanslag nodig hebt, is afhankelijk van of je een stelkozijn gebruikt of niet. Een stelkozijn is een houten raamwerk dat je monteert in de opening van de muur. Je plaatst het kunststof kozijn hier tegenaan.
Geef bij het bestellen van nieuwe kunststof kozijnen altijd door of je wel of geen aanslag nodig hebt.
Een stelkozijn zorgt voor een betere luchtdichtheid. Doordat het nieuw te plaatsen kozijn goed aansluit, zorg je voor een betere wind- en waterdichtheid.

6. Montage tegen de gevel: maten bepalen

Bij montage tegen de gevel, werk je altijd met een aanslag. Deze maat van de aanslag dien je dus standaard mee te nemen in je berekening.
  • Meet de breedte en de hoogte van de kozijnen (zoals aangegeven onder stap 2 en 3).
  • Trek hier, als je dat nog niet hebt gedaan, de eerder genoemde marge van 8 mm vanaf.
  • Neem nu de maat van de aanslag en tel deze maal twee op bij de dagmaten. Dit doe je als volgt. Is de aanslag 18 mm? Dan tel je dus 36 mm (2 x 18 mm) op bij zowel de breedte als de hoogte van de dagmaat. Zie video 2:30 voor een voorbeeld van deze berekening.
Kom je er niet helemaal uit of heb je aanvullende vragen over het inmeten? Neem dan contact op met de partij waar je de nieuwe kunststof kozijnen wilt bestellen. Zij kunnen je op basis van fotomateriaal en een goede beschrijving verder helpen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Meld je aan of registreer je om een reactie te plaatsen!