Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Veilig klussen: verven, lakken, beitsen, etc.

Veilig klussen: verven, lakken, beitsen, etc.
Omschrijving

Je bent je er misschien niet heel bewust van, maar klussen brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Zo zijn er ouderdomsziekten, zoals OPS, die mede kunnen ontstaan door veelvuldig werken met vluchtige, chemische oplosmiddelen zoals schoonmaakmiddelen, verfstoffen en lijmen. Ook als hobbyklusser is het dus belangrijk om deze gezondheidsrisico's in je achterhoofd te houden. Ga zorgvuldig te werk te en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Een kleine moeite en uiteindelijk een groot gewin.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Een open raam
  • Werkhandschoenen
  • Evt veiligheidsbril
  • Evt mondkapje
Stoffen die onder meer het OPS-syndroom kunnen veroorzaken zijn tolueen, xyleen, benzeen, terpentine (white spirit), hexaan, thinner, peut, wasbenzine, ether en alcohol. OPS komt voornamelijk voor bij schilders, verfspuiters (dus ook graffiti), vloerenleggers, dakdekkers, kunststofverwerkers, laboranten en werknemers in drukkerijen. Oefen je één van deze beroepen uit, dan is het dus zaak om zorgvuldig met je gezondheid om te gaan.

1. Goede ventilatie

Zorg bij het schilderen, beitsen en lakken voor goede ventilatie van de ruimte. Je werkt tenslotte met stoffen die bij inademing schadelijk voor je zijn.

2. Beschermingsmiddelen

Gebruik beschermingsmiddelen zoals een masker, werkhandschoenen en speciale kleding. Gebruik van verfrollers zorgt veelal voor spatten, een beschermbril is daarom geen overbodige luxe. Bij het gebruik van verfspuitbussen kom je onvermijdelijk in aanraking met verfbestanddelen. Wees je hiervan bewust en neem de nodige maatregelen op het gebied van bescherming.

3. Oude verflagen verwijderen

Ga je oude verflagen verwijderen? Ook het oplosmiddel dat je gebruikt, brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Bescherm jezelf daarom. Ga je de verflagen afbranden? Gebruik dan in een gasbrander of bij het afföhnen NOOIT loodhoudende autobenzine als verbrandingsstof. In beide gevallen komen bij verbranding loodhoudende gassen vrij die zeer schadelijk zijn bij het inademen.

4. Reinigen

Het reinigen van je handen of andere delen van je huid, kun je het beste doen met een goede zeep. Oplosmiddelen als white spirit of Terpetine, worden namelijk ook door de huid opgenomen. Gelukkig hoef je met een paar goede werkhandschoenen dus geen rekening te houden hiermee.

5. Etiketten

Lees het etiket en de gebruiksaanwijzing van het product en pas de tips en aanwijzingen ook toe.
Ruik nooit rechtstreeks aan een fles. Expertimenteer ook nooit met het mengen van producten.
Houd licht ontvlambare producten uit de buurt van een warmtebron. Gebruik kwastenreinigers zoals terpetine ook niet in de buurt van een sigaret (of natuurlijk: open vuur of een waakvlam).

6. Breekwerk en schuurwerk

Bij breek- of schuurwerken komt veel stof vrij. Dit stof is slecht voor de longen. Bij deze klussen is het dan ook aan te bevelen om een fijnstofmasker te dragen. Maak je bij het klussen gebruik van schadelijke gassen, oplosmiddelen en andere brandbare vloeistoffen (zoals aceton of terpentine) dan kun je het best een masker met speciaal filter dragen.
Deel deze instructie vooral met je kennisen, familie en vrienden. Wij van Weethetsnel zijn van mening dat de risico's van klussen veel te vaak worden onderschat. Tijd voor verandering en een stukje bewustzijn op dit gebied. Bedankt!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!