Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 924 instructies gemaakt

Wat is goedkoper: auto leasen of kopen? 7 tips

Wat is goedkoper: auto leasen of kopen? 7 tips
Omschrijving

Wil je een auto aanschaffen, dan kom je voor de keuze te staan hoe je deze financiert. Je kunt ervoor kiezen om een auto te leasen (doe je dit particulier dan heet dit ´private lease´) of om deze te kopen. In dit artikel worden beide opties besproken en vind je enkele tips om te bepalen wat het beste bij jouw situatie past.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het verschil tussen een auto leasen of kopen

Twijfel je tussen een auto leasen of kopen? Dan zijn er een aantal belangrijke punten om over na te denken. Bij leasen betaal je een vast maandbedrag. Extra kosten, zoals een autoverzekering, wegenbelasting, reparaties en onderhoud, zijn hierbij inbegrepen en worden voldaan door de leasemaatschappij. Dat is handig, want je weet waar je qua kosten aan toe bent. Leasen heeft echter als nadeel dat de auto niet jouw eigendom wordt.
Als je een auto koopt, is deze wel volledig jouw eigendom. Je hebt de flexibiliteit om ermee te doen wat je wilt. Maar naast de (vaak hoge) aanschafkosten komen alle kosten voor onderhoud, verzekering en de waardevermindering voor jouw rekening. De keuze hangt dus af van wat je zelf belangrijk vindt en wat past bij jouw situatie en beschikbare budget. In de volgende stappen vind je tips om een goede afweging en doorberekening te maken.

2. Auto leasen of kopen: waar let je financieel op?

Bij het kiezen tussen leasen en kopen van een auto is het belangrijk om te letten op zaken als:
  • Je huidige en toekomstige persoonlijke budget.
  • Het aantal kilometers dat je gaat rijden.
  • De voorwaarden van de contracten.
  • Kosten van onderhoud en de autoverzekering.
We zullen deze punten stap voor stap nader toelichten.

3. Check je budget

Houd rekening met je maandelijkse inkomsten en uitgaven om te bepalen wat haalbaar is binnen jouw budget. Overweeg niet alleen de maandelijkse kosten, maar ook de totale kosten over de looptijd van een lease of lening. Je kunt dit afzetten tegen de totale kosten die je hebt als je een auto aanschaft. Neem bij een koopauto niet alleen de standaard kosten als verzekering en wegenbelasting mee, maar bekijk ook wat je gemiddeld kwijt bent aan onderhoudsbeurten, APK vervanging van banden, reparaties en pechhulp.

Denk ook aan je financiële doelen voor de lange termijn. Heb je weinig spaargeld? Dan is het leasen van een auto een goede optie. Let alleen wel op het volgende: als je een auto least, kan dit ervoor zorgen dat je minder kunt lenen als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten. Het leasebedrag dat je maandelijks betaalt wordt dan afgetrokken van je maximale maandelijkse woonlasten. Verdiep je hier op voorhand dus goed in.

4. Ga je veel of weinig rijden?

Leasemaatschappijen werken met zogenaamde kilometerbundels. Je maakt bij het afsluiten van het contract afspraken met de leasemaatschappij over het aantal kilometers dat je jaarlijks zult rijden en de bundel die daarbij past. Als je minder kilometers maakt dan de bundel bevat, blijven de vaste kosten bij lease ongewijzigd. Wees je hier dus bewust van. In de meeste gevallen krijg je geen vergoeding voor kilometers die je niet hebt gereden. Krijg je dit wel, dan is de compensatie vaak lager dan de kilometerprijs binnen de bundel.
Maak je juist erg veel kilometers? Dan kan leasen ook ongunstig uitpakken vanwege de kilometerbeperkingen. Rijd je meer dan het maximale aantal kilometers binnen de bundel, dan zijn hier namelijk vaak extra kosten aan verbonden. Omdat je betaalt per extra gereden kilometer, kunnen die kosten aardig oplopen.

Conclusie: maak je dus erg weinig, juist erg veel of een op voorhand moeilijk te voorspellen aantal kilometers? Dan ben je met een koopauto wellicht beter af.

5. Wil je de auto wel of niet als eigendom?

Houd er rekening mee dat je een leaseauto niet zomaar mag aanpassen of zelf mag repareren. Houd je van sleutelen, kies dan dus voor een koopauto. Lease is daarentegen de moeite waard als je graag regelmatig van auto wisselt. Je kunt na afloop van het contract dan steeds een ander (of nieuwer) model auto kiezen, zonder dat je hier zelf hoge investeringen voor hoeft te doen.
Bijkomend voordeel van lease is dat als je de auto total loss rijdt of wanneer deze wordt gestolen, je vaak direct een vervangende auto krijgt. Afhankelijk van de autoverzekering die je afsluit bij een eigen auto, is dit niet of tegen minder gunstige voorwaarden het geval.

6. Onderlinge verschillen tussen maatschappijen

Neem altijd goed de voorwaarden en (verborgen) kosten door voordat je een leasecontract afsluit en vergelijk verschillende leasemaatschappijen. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van een autoverzekering. Voorwaarden (en dus ook eigen risico, kosten en vergoedingen) kunnen tussen maatschappijen sterk verschillen.
Vroegtijdige beëindiging van het contract, bijvoorbeeld door overlijden of ernstige verandering van je financiële situatie, kan bij lease zorgen voor hoge kosten.
Via een site als Geld.nl kun je autoverzekeringen eenvoudig vergelijken.
Kies een leasemaatschappij die over een Keurmerk Private Lease beschikt. Bedrijven met dit keurmerk passen bij schade uitsluitend het eigen risico aan en niet het leasetarief.

7. Onderhoud en autoverzekering

Zoals eerder aangegeven: bij het leasen van een auto zijn de kosten van onderhoud en de autoverzekering al inbegrepen in de maandelijkse leasekosten. Koop je de auto, dan betaal je deze kosten zelf. Hoe duur de autoverzekering is, hangt af van een aantal factoren. Jongeren onder de 25 jaar betalen meer voor hun autoverzekering. Voor jongeren of voor bestuurders die nog weinig schadevrije jaren hebben opgebouwd, kan een auto leasen dus voordeliger zijn. Dit komt doordat bij veel leasemaatschappijen iedere bestuurder dezelfde premie betaalt. In dat geval kun je met weinig opgebouwde schadevrije jaren voordeliger uit zijn met een leaseauto dan met een koopauto. Het tegenovergestelde geldt ook: heb je als autobestuurder juist al een hoge no-claim korting opgebouwd bij een verzekeraar, dan kan een koopauto goedkoper zijn.
Soms worden er extra voorwaarden gehanteerd voor jonge bestuurders door leasemaatschappijen, zoals een hoger eigen risico. Kijk ook dit soort zaken dus altijd goed na, voordat je een leasecontract afsluit.
Private lease kan ook voor ouderen een alternatief bieden wanneer het afsluiten van een lening vanwege de leeftijd niet mogelijk is.

8. Conclusie: private lease versus koopauto

Private lease biedt verschillende voordelen zoals de zekerheid van een vast bedrag aan autokosten per maand en de afhandeling van onderhoud en reparatie. Vaak kom je met het leasen van een auto goedkoper uit dan wanneer je zelf een auto aanschaft. Met private lease kun je eventueel ook goedkoop elektrisch rijden.
Soms is het kopen van een auto echter voordeliger dan leasen. Bijvoorbeeld wanneer je jaarlijks weinig kilometers rijdt of wanneer je een hoge no-claim korting hebt opgebouwd bij je autoverzekeraar.
Een nadeel van leasen is dat dit het afsluiten van een hypotheek kan bemoeilijken. Ook ben je voor een bepaalde tijdsduur gebonden aan een contract en zijn er vaak hoge kosten verbonden aan het wijzigen of tussentijds beëindigen.
Maak daarom voor een juiste beslissing altijd een goede doorberekening van de totale kosten van lease en eventuele financiële gevolgen en zet deze af tegen de totale kosten op jaarbasis van een eigen auto.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!