1. Parkeren in parkeergarages
Het weloverwogen parkeren van de auto is belangrijk als je krassen of beschadigingen wilt voorkomen. Let er daarom op dat de auto zo vrij mogelijk komt te staan als je deze op een parkeerterrein of in een parkeergarage parkeert. Dat betekent:
- Parkeer de auto bij voorkeur niet tussen twee andere auto’s in maar zorg ervoor dat je kiest voor een parkeervak waar je vrij kunt inparkeren of een vak aan het einde van de rij.
- Parkeer je auto in bijvoorbeeld een parkeergarage op een iets verder gelegen parkeerplek, daar waar minder auto’s staan. Als je bereid bent om wat verder te lopen, voorkom je dat anderen direct naast jouw auto parkeren en verklein je, wederom, het risico op schade aan je auto.
Veelvoorkomende oorzaken van schade zijn bijvoorbeeld winkelwagens die tegen de auto aan komen, het portier van een andere bestuurder die jouw auto raakt of personen die met spullen langs jouw auto lopen.
Let ook op de breedte van de parkeervakken. Zijn de vakken in een parkeergarage erg smal opgezet? Kies dan een volgende keer zonodig voor een andere locatie.
2. Parkeren van je auto op straat
Krassen en deuken in je auto kunnen ook ontstaan door spelende kinderen. Denk bijvoorbeeld aan balspellen die in de buurt van jouw auto worden gespeeld. Houd bij het parkeren van de auto rekening met de populariteit van de plek voor andere doeleinden, zodat je schade aan je auto ook op deze manier voorkomt.
Vergeet niet om bij fileparkeren de buitenspiegel altijd in te klappen.
3. Parkeren van de auto op de oprit
Heb je een eigen oprit bij je huis waar je de auto parkeert? Let dan ook hier erop dat je voldoende loopruimte om de auto heen houdt. Fietsen, afvalbakken of andere spullen waarmee je langs de auto loopt kunnen allen zorgen voor krassen of andere schade. Parkeer je auto niet te dicht langs een heg. Takken van een heg kunnen beschadigingen geven bij het in- en uitrijden.
Heb je een carport of garage? Parkeer je auto dan zoveel mogelijk overdekt. Een goede hagelbui kan bijvoorbeeld al voor schade zorgen.
Let bij oudere modellen auto’s op je sleutelbos bij het openen van het portier. Een kras aan een auto kan ook ontstaan door een handtas, sleutels of andere harde voorwerpen.
4. Parkeren onder een boom
Parkeer je auto niet direct onder een boom. Naar beneden vallende takken (of kastanjes) kunnen deuken en krassen aan je auto veroorzaken. Door de auto niet onder een boom te parkeren houd je jouw bolide bovendien schoner. Zo voorkom je vogelpoep of een vieze auto door bijvoorbeeld honingdauw, dat onder bomen als berken en populieren alles kleverig kan maken.
5. Schade die ontstaat tijdens het rijden
Grotere schade tijdens het autorijden kan ontstaan door een voorganger. Ga daarom liever niet achter een zandwagen of vrachtwagen rijden met bouwafval, stenen of ander los materiaal. Dit geldt ook voor boedelbakken of aanhangwagens waarop spullen worden vervoerd.
Kleine schade ontstaat tijdens een autorit veelal door zaken als steentjes op de weg die tegen de auto opspringen. Het voorkomen van dit type schade is natuurlijk lastig. Wel kun je rekening houden met de weg waarop je rijdt, de snelheid waarmee je dit doet en kun je onverharde wegen zoveel mogelijk vermijden.
6. Schade aan bumpers en velgen
Beschadigingen, zoals deuken of krassen, aan de bumper? Je raadt het al. Daarvan ben je veelal zelf de oorzaak. Let dus bij het achteruitrijden vooraf goed op laagstaande paaltjes of bijvoorbeeld lage muurtjes die je in je achteruitkijkspiegel over het hoofd ziet. Bij fileparkeren is het belangrijk om te letten op bijvoorbeeld een trekhaak. Wees daarnaast ook alert op je velgen bij het inparkeren van de auto. Een veelvoorkomende oorzaak van schade aan de velgen is door tijdens het fileparkeren te dicht langs de stoeprand te rijden.
7. Schade aan je auto herstellen
Kleine, oppervlakkige krassen in de lak van je auto kun je eventueel zelf herstellen. Voor dieper liggende krassen, deuken, of andere schade zul je een professional moeten inschakelen. Doe dit zo snel mogelijk na het oplopen van de schade, zodat je voorkomt dat deze onherstelbaar wordt door bijvoorbeeld roestvorming. Ben je op zoek naar een adres om je auto te laten repareren? Ga langs bij een schadeherstelbedrijf in de buurt of gebruik bijvoorbeeld een site als Wondercar om binnen een paar uur een offerte aan te vragen (de aangesloten herstelbedrijven zijn gevestigd in België). Zowel voor krassen, deuken of een ander type
schade auto aan de buitenkant of de binnenkant van de wagen, kun je een site als deze gebruiken om in contact te komen met een schadeherstelbedrijf.
8. Kosten van het herstellen van autoschade
Of je nou een diepe kras wilt laten herstellen of een deuk uit je auto wilt laten halen, de kosten hiervoor zullen afhankelijk zijn van:
- De plek op de auto waar de schade zich bevindt;
- De diepte van de kras;
- De kleur van de lak (lees: lichte kleuren en parelmoerkleuren zijn fijngevoeliger in herstel);
- De herstelmethode die bijvoorbeeld gebruikt moet worden voor het uitdeuken (zoals PDR-techniek, multispot-techniek of het volledig vervangen van een onderdeel).
Voor een juiste prijsinschatting van de schade aan je auto kun je dus het beste een offerte aanvragen bij een professioneel herstelbedrijf.