Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 400 instructies gemaakt

Elektrische fiets kopen? Deze 14 tips helpen je op weg.

 Elektrische fiets kopen? Deze 14 tips helpen je op weg.
Omschrijving

Waarop je moet letten bij de kopen van een elektrische fiets? Met deze tips voor het aanschaffen van een e-bike, word je op weg geholpen in het aankoopproces. De aanschaf van een elektrische fiets is ingewikkelder dan het kopen van een gewone fiets. Zo zijn bijvoorbeeld de plek van de motor en het type fietsaccu belangrijke punten van aandacht. Aan de hand van de tips in deze instructie kun je goed voorbereid langs bij de dealer en herken je de onderlinge verschillen tussen de e-bikes. Veel succes bij het maken van de juiste keuze!

Handleiding

1. Hoe werkt de trapondersteuning?

De trapondersteuning van een e-bike werkt alleen als de trappers bewegen, dus als je mee trapt. Met de trapondersteuning kun je met een normale e-bike makkelijk een snelheid bereiken tot maximaal 25 kilometer per uur. Met een bedieningspaneel kun je de ondersteuning instellen. Hoe soepel en snel de ondersteuning start en stopt, verschilt per fiets. Dit geldt ook voor het geluid. Het beste kun je dit testen door het maken van een proefrit bij de fietswinkel.
Maak eerst een wat langere proefrit met de e-bike(s) van je keuze voordat je definitief gaat kopen. Let tijdens de proefrit vooral op het gebruiksgemak, het comfort, of de e-bike fiets voldoende trapondersteuning biedt en of je de fiets goed onder controle hebt.
Met een e-bike kit kun je jouw nog in goede staat verkerende gewone fiets ombouwen naar een elektrische fiets.

2. E-bike met voorwielmotor: de voordelen

Een elektrische fiets met een voorwielmotor is meestal goedkoper dan een e-bike met een achterwiel- of middenmotor. Daarnaast geeft een voorwielmotor iets minder geluid dan de andere fiets motors. Bij deze motor is een frame met een lage instap mogelijk, wat ook een voordeel kan zijn, vooral voor oudere gebruikers.

3. E-bike met voorwielmotor: de nadelen

Nadelen van de voorwielmotor zijn dat de motor iets trager opstart en de trapondersteuning minder krachtig is dan bij de andere motors. Ook het eerder doorslippen van de wielen op een glad wegdek en het moeilijker optillen van de fiets aan de voorkant, zijn nadelen ten opzichte van de achterwiel- en middenmotor.

4. E-bike met achterwielmotor: de voordelen

Een e-bike met een achterwiel motor stuurt strakker, heeft meer versnellingen - vooral belangrijk in heuvelachtig gebied- en maakt heel weinig geluid.

5. E-bike met achterwielmotor: de nadelen

Een nadeel van de achterwielmotor is dat je met een lekke achterband altijd naar de fietsenmaker moet, omdat na het wisselen van de band de trapondersteuning opnieuw moet worden afgesteld met behulp van een computerprogramma.

6. E-bike met middenmotor: de voordelen

Bij een middenmotor wordt de energie direct -zonder enige vertraging- overgebracht naar de trapas. Daarnaast biedt dit type motor automatisch meer trapondersteuning wanneer jij minder hard trapt. Dit is vooral handig als je wegfietst. De trapondersteuning stopt automatisch als je in de handrem knijpt. Doordat de middenmotor laag en in het midden van de fiets bij de trapas is gemonteerd, is de fiets stabieler, makkelijker te tillen en kun je zowel de voor- als achterband zelf plakken.

7. De plek van de fietsaccu

Meestal zit de accu onder de bagagedrager achterop de fiets. Op deze plek kun je de accu makkelijk van de e-bike halen en verbergen onder fietstassen. Een andere, veiliger plek voor een accu is in het midden van de fiets, bijvoorbeeld onder het zadel. Het extra gewicht van de accu komt hierbij dan ook in het midden te liggen, wat wel zo prettig is.

8. Accu elektrische fiets: een uitneembare of vaste fietsaccu?

Voordeel van een uitneembare accu is dat je deze op verschillende plaatsen kunt opladen, dus ook binnen. Deze accu is echter wel diefstal gevoeliger dan een vaste accu. Kun je dus de accu niet apart op slot zetten dan zul je hem altijd mee moeten nemen als je je fiets ergens stalt.
Nadeel van een vaste accu is dat je, om de accu te kunnen opladen, je elektrische fiets altijd moet stallen op een plek waar een stroompunt zit.

9. De capaciteit van je fietsaccu

Het aantal kilometers dat je probleemloos met je e-bike kunt afleggen met één volle accu, de actieradius, is afhankelijk van de capaciteit van je accu. Hoe groter de capaciteit, hoe meer kilometers je kunt maken met je volle accu. Over het algemeen is een accu met een grotere capaciteit wel duurder dan een accu met wat minder capaciteit.

10. Welk soort fietsaccu?

Er zijn verschillende soorten fietsaccu’s zoals een Li-ion, NiMh en een Lithium accu. De meest gebruikte accu is de Li-ion accu. Dit type accu laadt sneller op, is milieuvriendelijker, kleiner en heeft minder last van zelfontlading.

11. De fietsversnelling van je elektrische fiets

Naast een naafversnelling kun je kiezen uit een derailleurversnelling of een automatische versnelling. In onderstaande stappen worden de belangrijkste voor- en nadelen van ieder type versnelling uitgelegd.

12. De naafversnelling

Een naafversnelling is meestal duurder dan een derailleurversnelling. Voordeel van een naafversnelling is dat deze helemaal afgeschermd is tegen vuil en daardoor minder onderhoud nodig heeft. Een naafversnelling is ook in stilstand te gebruiken. Over het algemeen heeft een naafversnelling een langere levensduur, dan een derailleurversnelling.
Nadeel van een naafversnelling kan zijn het maximum aantal versnellingen van 7 of 8. Ook kun je bij het wisselen van een achterband het wiel moeilijk uit de e-bike halen, omdat de versnellingen in de naaf van het achterwiel zitten.

13. De derailleurversnelling

Voordeel van een fiets derailleur is het lage gewicht. Belangrijk punt als je je e-bike wilt meenemen op je auto. Een derailleurversnelling is efficiënter dan een naafversnelling en loopt daardoor iets lichter. Een fiets derailleur heeft een hoog aantal versnellingen dat kan oplopen tot wel 27.
Nadeel van een derailleurversnelling is het open systeem, waardoor deze versnelling gevoeliger is voor vuil en meer onderhoud vergt.

14. De automatische versnelling

Met een automatische versnelling stel je de versnelling in met je hand, zonder dat je hierbij de trappers gebruikt. Dit kan door het handvat te draaien of door een snelheid in te stellen op het display van je elektrische fiets. Terwijl je fietst wordt automatisch de juiste versnelling voor het door jou ingestelde tempo gezocht.

Misschien ook interessant:
>> Fietsen op een e-bike, hoe werkt het?
>> Fietsen met trapondersteuning: rotatiesensor vs. trapkrachtsensor.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!