1. Waarom zijn autoverzekeringen voor beginnend bestuurders duurder?
Heb je net je rijbewijs gehaald, dan ben je een minder ervaren autobestuurder. Het risico voor verzekeraars ligt daarom hoger, omdat jongeren en/of beginnend autobestuurders meer schade rijden en ongevallen veroorzaken. De kosten hiervoor berekenen verzekeraars door in de premie.
Daarnaast profiteren beginnend bestuurders nog niet van extra kortingen, zoals de no-claimkorting. Deze korting houdt in dat je ieder jaar dat je schadevrij rijdt (en daardoor geen kosten claimt bij de verzekeraar), premiekorting opbouwt. De autoverzekering wordt hierdoor voor meer ervaren bestuurders dus goedkoper.
De extra premiekosten die verzekeringsmaatschappijen rekenen voor jongeren, wordt ook wel ‘jongerentoeslag’ genoemd.
2. Waarmee hangt de prijs van de verzekering nog meer samen?
De prijs van een autoverzekering voor jongeren, jongvolwassenen of voor beginnend bestuurders wordt ook bepaald door het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Hoe meer je rijdt, hoe groter immers het risico op schade. Verder speelt je woonplaats altijd een rol bij het verzekeren van je auto. Woon je in een stad, dan is dit een risicovoller gebied voor verzekeraars dan wanneer je in een dorp woont. De premie voor stedelingen is daardoor hoger.
3. Maak een goede vergelijking tussen verzekeraars
Door verzekeraars te vergelijken op prijs en op polisvoorwaarden, kun je een autoverzekering afsluiten die goed past bij jouw situatie. Maak de keuze niet alleen op prijs als je net je rijbewijs hebt gehaald. De goedkoopste
autoverzekering kan in praktijk duur uitpakken, wanneer deze minder of geen dekking biedt bij bepaalde schade of een ongeval. Doe je een prijsvergelijking? Kijk dan naar het complete pakket dat onder de verzekering valt en neem de hoogte van het eigen risico mee in je berekening. Bij sommige verzekeraars betaal je tot wel enkele honderden euro’s meer aan eigen risico als je 23 jaar of jonger bent.
Lees
hier op welke onderlinge verschillen tussen verzekeraars je kunt letten bij het afsluiten van een autoverzekering.
4. Hoe kun je geld besparen op je autoverzekering?
Wil je toch manieren vinden om geld te besparen op je autoverzekering? Dan kunnen de volgende tips je helpen. Besparen kan bijvoorbeeld door:
- Jezelf voorafgaand aan de keuze voor een nieuwe of tweedehands auto te verdiepen in de kosten van de verzekering.
- Te kiezen voor een hoger eigen risico.
- Een rijvaardigheidstraining te doen.
- De premie voor je autoverzekering als totaalbedrag per jaar te betalen.
En wanneer je de verzekering al hebt lopen:
- Door schadevrije jaren op te bouwen.
- Door ieder jaar de autoverzekering te vergelijken.
In de volgende stappen zullen we deze tips verder toelichten.
5. Type auto en kosten van de verzekering
Kijk goed naar het soort auto dat je aanschaft: een nieuwe auto heeft een duurdere verzekering nodig dan een tweedehands wagen. Ook kan de premie die je betaalt per type auto verschillen. Door op voorhand de verzekeringspremies voor verschillende auto’s in overweging te nemen, kun je gericht de keuze maken voor een auto die past bij je verzekeringsbudget. In
dit artikel lees je meer over de verschillen in premie voor oudere en nieuwe auto’s.
Factoren die een rol spelen in de prijs van de autoverzekering zijn het gewicht van de auto, hoe nieuw deze is en hoe duur de auto is.
6. Een hoger eigen risico
Wil je minder betalen voor je maandelijkse of jaarlijkse premie? Je kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen, zodat je korting krijgt op het bedrag dat je voor de autoverzekering betaalt. Het nadeel hiervan is dat je in geval van schade of een ongeval, een hogere eigen bijdrage zal moeten leveren. Wil je dit risico nemen en op deze manier besparen op de verzekeringspremie? Zorg dan dat je voldoende buffer hebt opgebouwd om eventuele kosten bij problemen te kunnen dekken. Of zet maandelijks geld hiervoor opzij.
7. Korting op je premie door een rijvaardigheidstraining
Sommige autoverzekeraars, zoals Univé, geven jongeren korting wanneer ze een rijvaardigheidstraining hebben gedaan. Je volgt dan een cursus bij een aangesloten partner, waarna je extra no-claim korting verdient op de autoverzekering. Het kan dus lonen om dit na te gaan bij de verzekeraar.
8. De premie op jaarbasis betalen
Het betalen van de premie op jaarbasis, zorgt voor korting ten opzichte van een maandelijkse betaling. Kun je het bedrag in één keer betalen, dan bespaar je hiermee dus op je kosten. Bijkomend voordeel is dat je de rest van het jaar geen omkijken meer hebt naar de afschrijving van de autoverzekering.
9. Bouw schadevrije jaren op
Het opbouwen van schadevrije jaren zorgt ervoor dat je korting krijgt op je verzekeringspremie. De kans op schadevrij rijden kun je vergroten door je “sportieve rijgedrag” achterwege te laten en door afleiding, bijvoorbeeld van je telefoon, te voorkomen. Maar ook andere zaken kunnen van invloed zijn op het verminderen van risico. Denk aan het goed op spanning houden van de banden van je auto en het op tijd wisselen van zomer- en winterbanden.
Rijd je kleine schade? Dan kan het lonen om deze zelf te betalen. Je behoudt dan de opbouw van je premiekorting.
10. Vergelijk ieder jaar de autoverzekering
Autoverzekeraars verhogen ieder jaar hun premie. Het kan dus zijn dat je premie een stuk hoger wordt na het eerste verzekeringsjaar. Door over te stappen naar een andere verzekeraar, bespaar je vaak al snel een paar honderd euro.
We hopen je als beginnend bestuurder op basis van deze tips verder geholpen te hebben in de oriëntatie op een autoverzekering. Besteed wat tijd aan het vooronderzoek, dan bespaar je kosten en problemen achteraf.