Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Autoverzekering afsluiten: 5 handige punten om op te letten

Autoverzekering afsluiten: 5 handige punten om op te letten
Omschrijving

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het verstandig om jezelf eerst goed te oriënteren. De verschillen tussen verzekeringspolissen kunnen groot en soms onduidelijk zijn. Het is dus belangrijk om de voorwaarden goed door te nemen en om te weten waarop je moet letten. In dit artikel worden tips gegeven om een autoverzekering te vinden die aansluit op jouw situatie en die voldoet aan jouw behoeften en wensen. Zo kun je de verzekeringsmaatschappij kiezen die bij je past.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Waarop let je bij het afsluiten van een autoverzekering?

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om te kijken naar:
  • Het type verzekering dat je kiest: WA, Beperkt Casco of All Risk.
  • De prijsverschillen tussen aanbieders.
  • De verschillen in polisvoorwaarden die verzekeraars hanteren.

2. Verschillen in polisvoorwaarden tussen verzekeraars

De polisvoorwaarden die verzekeraars hanteren, kunnen sterk uiteenlopen. Het is daarom belangrijk om niet alleen de prijs mee te nemen in je oriëntatie. Wil je een autoverzekering afsluiten, let dan op de volgende onderlinge verschillen:
  • De hoogte van het eigen risico: het bedrag dat je zelf moet betalen in geval van een ongeval of schade. Er kunnen verschillen zitten tussen verzekeraars onderling, maar ook tussen pakketten die worden aangeboden.
  • De Nieuwwaarderegeling die een All Risk verzekering hanteert. Dit is het bedrag dat je vergoed krijgt wanneer je een nieuwe auto total loss rijdt of wanneer deze wordt gestolen. Een verzekeraar kan in zo’n geval de daadwerkelijk actuele nieuwwaarde van de auto (de cataloguswaarde) uitkeren of de aanschafwaarde (de prijs die je bij aankoop voor de auto hebt betaald).
  • Verschillen in de Aanschafwaarderegeling (ook wel Occasionwaarderegeling genoemd), mits deze regeling door de verzekeraar wordt aangeboden. Heb je een tweedehands auto en rijd je deze total loss of wordt de auto gestolen? Dan krijg je bij een verzekeraar ofwel de aanschafwaarde ofwel de dagwaarde (vervangingswaarde) uitgekeerd. Het verschil tussen beide uitkeringsvormen kan oplopen tot honderden euro’s.
  • De vergoeding die je krijgt bij diefstal van je auto. Dit kan samenhangen met de beveiligingsklasse van je voertuig.
Neem de polisvoorwaarden dus altijd goed door voordat je een autoverzekering afsluit. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

3. Welke autoverzekering sluit aan op jouw situatie?

Bij de keuze van het soort autoverzekering is het belangrijk om de dagwaarde van je auto na te gaan. Deze kun je berekenen via de website van ANWB. Op basis van de leeftijd van je auto en de dagwaarde, kun je bepalen welk type verzekering het best aansluit op je situatie. Een belangrijke factor om daarnaast mee te laten wegen in je keuze, is de grootte van je financiële buffer in geval van schade. Bekijk welk risico je in zo’n situatie zelf kunt of wilt dragen.

4. Welke verzekeringsmaatschappij kies je?

Er zijn veel partijen waar je terecht kunt voor het verzekeren van je auto. Om het jezelf makkelijk te maken kun je via een vergelijkingssite verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Dit kun je onder meer doen via:
- Independer
- Pricewise
- Overstappen.nl

5. Oververzekerd of onderverzekerd: maak de juiste afweging

Bij een oude auto kan het soms zonde van het geld zijn om deze All Risk te verzekeren. Maar zorg wel ervoor dat je niet bent onderzekerd. Bij schade of een ongeval kun je dan onverwacht voor hoge kosten komen te staan. Weeg de basisverzekering en ook de aanvullende pakketten dus zorgvuldig af en laat niet alleen de prijs doorslaggevend zijn. Bekijk daarnaast ieder jaar opnieuw of de autoverzekering die je hebt nog past bij je huidige situatie.
Er zijn verzekeraars die je belonen voor een veilige rijstijl en je op basis daarvan korting geven. Deze polissen kennen echter wel wat nadelen. Meer informatie lees je op de site van de Consumentenbond.
Houd er rekening mee dat je als oudere autobestuurder, gezien je leeftijd, bij sommige verzekeringsmaatschappijen een hogere premie betaalt - of zelfs helemaal geen autoverzekering meer kunt afsluiten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!