Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Een elektrische auto opladen, hoe werkt dat?

Een elektrische auto opladen, hoe werkt dat?
Omschrijving

Overweeg je om een elektrische auto aan te schaffen en ben je benieuwd hoe het opladen van zo’n auto werkt? In dit artikel vind je uitleg en tips over hoe laadpalen werken, waar je oplaadpunten vindt, waarmee je rekening moet houden bij het opladen van je elektrische auto in de stad en waarop je moet letten bij het aanschaffen van een laadpas. Zo krijg je een goede indruk van hoe het opladen in praktijk werkt en kun je goed voorbereid op pad gaan.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Waar kun je een elektrische auto opladen?

Je elektrische auto laad je op bij een oplaadpunt. Dit kan een openbaar oplaadpunt zijn, of een privé oplaadpunt. In Nederland zijn er tienduizenden openbare oplaadpunten. Oplaadpunten vind je onder meer bij openbare parkeerplaatsen zoals in je woonwijk of in het centrum van een stad of dorp. Ook langs de snelweg bij benzinestations en bij locaties van bijvoorbeeld Van der Valk, McDonalds en Gamma kun je vaak laadpunten vinden.
Wil je zeker zijn van een plek om je auto op te laden? Dan is het een goed idee om na te denken over een privé laadpunt.

2. Hoe weet je waar een oplaadpunt zich bevindt?

Wil je weten of er een oplaadpunt bij jou in de buurt is, gebruik dan een app als de ANWB Onderweg app of je routeplanner (Google Maps of bijvoorbeeld TomTom) om te zien waar de dichtstbijzijnde laadpaal zich bevindt.
De ANWB heeft ook een routeplanner speciaal voor elektrische auto’s. Deze stippelt de meest gunstige route met laadpunten voor je uit op basis van jouw merk, model en de batterijcapaciteit van je auto.
Check altijd op voorhand of de laadpaal geschikt is voor jouw type auto voordat je er naartoe rijdt. Niet iedere laadpaal is geschikt voor elk type auto.

3. Opladen van je auto in de stad

In steden is het belangrijk om altijd na te gaan of je ook nog gewoon parkeergeld moet betalen op de plek waar je de auto oplaadt. Parkeer je de auto binnen een gebied met betaald parkeren, dan moet je net als bij een gewone parkeerplek parkeergeld betalen of een parkeervergunning bezitten. Let ook goed op of je elektrische auto na het opladen op de parkeerplaats mag blijven staan of verplaatst moet worden.
Zorg ervoor dat je over een lange laadkabel beschikt als je jouw auto wilt opladen bij een openbaar laadpunt, zoals in de stad. Het kan zijn dat de kabel langs een andere auto geleid moet worden.

4. Hoe lang moet een elektrische auto opladen?

De snelheid waarmee je auto oplaadt, hangt van verschillende factoren af. Zo bestaan er snellaadpalen, waar je de auto sneller oplaadt dan bij een normale laadpaal. Ook het type elektrische auto heeft invloed op de duur tot de batterij weer helemaal opgeladen is. Doorgaans duurt het 6 tot 10 uur om je auto volledig op te laden, afhankelijk van het type auto en laadpaal. Heb je hier geen tijd voor, omdat je bijvoorbeeld onderweg bent naar je vakantiebestemming? Dan is het slim om je auto bij een snellaadpaal te laden. Hier laadt de auto binnen 20 tot 40 minuten voor 80 procent op. Dit is voldoende om weer een stuk mee te rijden.
Bij de laatste 20 procent gaat de laadsnelheid erg omlaag, het is dus vaak voordeliger in tijd om iets vaker te stoppen en tot 80 procent te laden in plaats van tot de volle 100 procent.

5. Hoe werkt het opladen bij een oplaadpunt met een oplaadpas?

Om je auto op te laden bij een oplaadpunt heb je een laadpas nodig. Je krijgt een pasje van je aanbieder en hiermee kun je je identificeren bij een laadpaal. Sommige aanbieders geven je de mogelijkheid om dit via je smartphone te doen, hetzelfde principe als contactloos betalen. Door je te identificeren weet een leverancier wie de elektriciteit heeft afgenomen en aan wie dit gefactureerd moet worden.

6. Kun je een elektrische auto opladen zonder laadpas?

Naast een laadpas kun je in veel gevallen dus ook een app op je telefoon gebruiken om je auto op te laden bij een laadpaal. Heb je geen laadpas bij de hand, dan biedt dit dus uitkomst. Het is vaak alsnog wel nodig om van tevoren een laadpas te koppelen aan de app. Er zijn ook enkele apps die je direct kunt koppelen aan je bankrekening of creditcard. Betalen zonder app of laadpas met alleen je bankpas of creditcard kan bij een laadpaal niet. Het systeem is hiervoor niet geschikt.

7. Laadpas met abonnement versus laadpas zonder abonnement

Er zijn veel verschillende aanbieders van laadpassen. Sommige werken met een abonnement, andere zonder. Een abonnement kan voordeliger zijn als je vaak laadt. Je hoeft namelijk geen starttarief te betalen als je gebruik maakt van een abonnement. Gebruik je bijna nooit een publiekelijk laadpunt? Dan is het misschien slimmer om een laadpas zonder abonnement aan te schaffen. Je betaalt dan wel een starttarief per laadsessie, maar geen vast bedrag per maand.
Wist je dat Coolblue ook een laadpas heeft? Meer informatie vind je hier.

8. Hoe kies je de juiste laadpas?

Om een aanbieder te kiezen, kun je het beste kijken naar de laadpas waar je het goedkoopste mee kunt laden bij de laadpalen bij jou in de buurt of die je vaak gaat gebruiken. Er kan per laadpaal namelijk verschil zitten tussen de kosten van het opladen met een laadpas van de ene aanbieder en een laadpas van de andere aanbieder. De verschillen zijn zo groot dat het zeker de moeite waard is om je hier in te verdiepen.
Daarnaast is het van belang om te checken of je met jouw laadpas ook in het buitenland kunt laden. Dit kan van pas komen als je op vakantie gaat met de elektrische auto.

9. Zijn de kosten bij alle laadpunten hetzelfde?

Zoals hierboven aangegeven verschillen de tarieven dus erg per aanbieder. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de grootte van de aanbieder. Daarnaast maakt het nog uit of je bij een normaal oplaadpunt of een snellaadpunt oplaadt. Snel laden is namelijk duurder. Als het niet noodzakelijk is dat je auto snel is opgeladen, is het daarom voordeliger om je auto bij een normaal laadpunt op te laden.
Opladen bij een openbare laadpaal kost meestal meer dan bij een privé laadpaal. In die prijs zijn namelijk extra kosten inbegrepen. Zo wil de aanbieder winst maken, is er onderhoud aan de paal en moet ook de aanleg worden bekostigd.

10. Opladen via een eigen laadpaal

Eigenlijk is het laden van een elektrische auto goed te vergelijken met het opladen van elk ander elektrisch apparaat. Heb je thuis een laadpaal? Dan sluit je de auto aan op je laadpaal met de laadkabel. De auto laadt dan vanzelf op tot deze vol is. De energie komt natuurlijk van jouw eigen energieleverancier. Het is daarom slim om je auto bijvoorbeeld in daluren te laden, zodat het voordeliger is voor je energierekening. Is je auto in de nacht helemaal opgeladen? Dan rijd je er ’s ochtends rustig mee weg!
Meer informatie vind je in onze instructie met uitleg over hoe een eigen oplaadpunt werkt.

11. Kun je een elektrische auto ook opladen in een gewoon stopcontact?

Ja, dit kan. Meestal wordt het laden via een stopcontact als noodoplossing gebruikt. Toch is het opladen via een normaal stopcontact een geschikte manier om je auto op te laden. Het kan een voordelige keuze zijn, de aanschaf van een laadpaal is namelijk niet goedkoop. Wel ligt het maximale laadvermogen van het opladen via een stopcontact lager dan via een laadpaal. Daarnaast is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Kies je ervoor om via een stopcontact te laden? Houd dan rekening met de volgende zaken:
  • Gebruik een aparte en goed afgezekerde groep in de meterkast (aangelegd volgens de NEN1010-norm).
  • Gebruik geen verlengsnoeren.
  • Gebruik een geschikte laadkabel met laadbeveiliger.
Lees je goed in voordat je via een normaal stopcontact gaat opladen en neem contact op met je netbeheerder voor meer informatie over jouw aansluiting.

12. Kun je een elektrische auto opladen in de regen?

Je kunt je auto bij regen gewoon opladen, zelfs als het met bakken uit de hemel komt. De laadstekker is namelijk op de aansluiting van de auto vergrendeld als je aan het laden bent. Dit zorgt ervoor dat er geen regen in komt. Ook als de stekker nat is geworden, loop je geen gevaar. Het systeem laadt namelijk niet op als er vocht in de verbinding zit.
Privé oplaadpalen kun je zelfs aanschaffen bij Coolblue of via Bol.com.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!