1. Wat is een operational lease?
In deze leasevorm huur je de auto voor een langere periode van een leasepartij. Vaak is dit bij een zakelijke lease voor drie tot vier jaar. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij, waarna zij de rest voor hun rekening nemen. Dit betekent dat onder normale omstandigheden je bij operational lease niet hoeft na te denken over het onderhoud van de auto, en ook niet bij eventuele defecten. Erg fijn dus voor ondernemers. Op deze manier kun jij je namelijk volledig focussen op je werkzaamheden.
Er zijn partijen die zich speciaal richten op lease voor het MKB, zoals deze
zakelijke lease.
2. Verschillen tussen leasemaatschappijen bij operational lease
Natuurlijk biedt elke leasemaatschappij andere diensten en voorwaarden aan en op basis hiervan kan de prijs ook variëren. Aan deze verschillende diensten kun je denken bij een operational lease:
- Onderhoud van de zakelijke auto, zoals reparatie en banden
- Schadeafhandeling
- Verzekeringskosten
- Afschrijvingskosten
- Vervangend vervoer wanneer de auto defect is
- Motorrijtuigenbelasting
3. Wat is een financial lease?
Een financial lease is erg populair onder ondernemers in het MKB en bij ZZP’ers. Maar hoe werkt een financial lease precies en waarom is dit een populaire vorm van leasen? Financial leasen betekent dat je de auto koopt en het bedrag in termijnen afbetaalt aan de leasemaatschappij. Dit betekent dat de auto direct in je bezit is en ook jouw eigendom is. Doorgaans betaal je de auto af in een periode van 60 maanden, in unieke situaties wordt dit verlengd naar 72 maanden.
4. Voordelen en nadelen van financial lease
Een voordeel aan een financial lease is dat dat je de auto op naam van je bedrijf kunt zetten en via je bedrijf kunt aflossen. Zo profiteer je van fiscale voordelen, zoals het terugvorderen van BTW over je zakelijke auto. Hoe hoog het bedrag is dat je in termijnen afbetaalt, wordt bepaald aan de hand van de looptijd van het contract. Het nadeel bij financial lease is dat de verzekering en onderhoudskosten voor eigen rekening zijn.
Een geldig KvK-nummer is nodig om in aanmerking te komen voor een financial lease.
5. Wat is een shortlease?
Een shortlease, de naam zegt het eigenlijk al, is een leasecontract voor een kortere periode. Denk hierbij aan een periode van 30 dagen tot 24 maanden. Deze vorm van zakelijk leasen kan handig zijn voor startende ondernemers. Op deze manier heb je als startende ondernemer geen lange contracten waardoor je erg flexibel blijft. Ook voor tijdelijk personeel of personeel in een proeftijd is een shortlease een zeer populaire vorm van leasen.
6. Voordelen en nadelen van shortlease
Een shortlease biedt alle voordelen van een leasecontract, zoals geen zorgen over reparaties, onderhoud, verzekeringen en belastingen. Behalve brandstof en boetes die je rijdt, zijn alle kosten inbegrepen. Houd er wel rekening mee dat een shortlease over het algemeen duurder is dan de overige vormen van leasen, omdat een shortlease voor een kortere periode is en je zo geniet van meer flexibiliteit.
We hopen dat je na het lezen van dit artikel een globaal beeld hebt gekregen over deze leasevormen en jezelf op basis hiervan verder kunt oriënteren.