Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Occasion kopen: tips voor het beoordelen en testen.

Omschrijving

Ben je op zoek naar tips om weloverwogen een occasion te kopen? Voordat je tot aankoop overgaat, is het verstandig om informatie in te winnen over het op de juiste manier beoordelen van de staat van een tweedehands auto. Deze instructievideo laat zien wat de belangrijkste punten zijn waarop je moet letten en hoe je de occasion kunt testen. Zo verklein je de kans op een miskoop en kun je professioneel en goed voorbereid je zoektocht starten.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Het is aan te raden om voorafgaand aan het kopen van een occasion altijd een kentekencheck te doen. Ga naar de kentekencheck op de site van bijv. Autotrader en voer het kenteken in. Je ziet dan de gegevens van desbetreffende tweedehands auto, de historie en de technische gegevens.

1. Het lakwerk beoordelen

Allereerst kijk je of de occasion niet al te veel deukjes en krasjes heeft. Bekijk de staat van het lakwerk op de plaats rondom het portierslot. Zitten er op deze plaats opvallend veel krasjes en deukjes, dan is de eigenaar waarschijnlijk niet al te voorzichtig met zijn auto geweest.

2. Het lakwerk in detail bekijken

Om het lakwerk goed in detail te kunnen bekijken, hurk je aan de achterkant naast de auto. Laat je blik in de lengterichting langs de occasion gaan en kijk naar de spiegeling in het lakwerk. Laat je oog een paar keer van boven naar beneden glijden. Zo kun je zien of er beschadigingen en oneffenheden in de lak zitten en de algehele status van het lakwerk van de tweedehands auto beoordelen.
Zorg dat je 360 graden rond de auto kunt lopen.

3. De conditie van velgen en banden

Kijk of alle vier de banden gelijk zijn en bepaal de conditie van de banden. Aan de rand van het profiel van de band zit meestal een slijtage-indicator, in de vorm van een driehoekje of de letters TWI (Tread Wear Indicator) - of bij Michelin-banden het Michelin-mannetje. Ga je op het punt van de indicator met je vingers in de eerste groef van het profiel, dan voel je een klein bruggetje. Ligt dit bruggetje een heel stuk lager in het profielvlak, dan is de band nog in goede conditie. Kijk ook of de velgen van de auto nog in goede staat zijn. De conditie van velgen en banden

4. De binnenkant van de occasion

Bij een lage kilometerstand zal de dorpel aan de bestuurderskant niet teveel krassen en beschadigingen van het in- en uitstappen hebben. Ook de staat van het stuurwiel is belangrijk. Het stuur zal nog voldoende structuur hebben bij een lage kilometerstand. Is het stuurwiel glad en de structuur bijna verdwenen, dan zal de kilometerstand hoger zijn. Bekijk of de bekleding van de auto er goed uitziet en of er geen gaten of lelijke vlekken in zitten. De binnenkant van de occasion

5. De motor beoordelen

Door onder de motorkap te kijken krijg je een eerste, algemene indruk van de motor. Kijk hoe schoon het eruit ziet.
Heeft de occasion een distributieriem, kijk dan of er een sticker aanwezig is waarop je kunt zien wanneer de riem voor het laatst is vervangen. Start de motor en kijk of de motor snel aanslaat bij een voldoende toerental. Laat de motor stationair draaien met de motorkap open. Luister goed naar het geluid van de motor en let daarbij op tikjes of andere vreemde geluiden.
De motor van de auto moet een mooi, gelijkmatig en sonoor (helder en vol) geluid hebben. De motor beoordelen

6. De conditie van de versnellingsbak

Tijdens een proefrit kun je de conditie van de versnellingsbak beoordelen, zowel met op- als terugschakelen. Het is vooral belangrijk goed aandacht te besteden aan het schakelen van de derde naar de tweede versnelling. Als dat teveel haakt, kan het zijn dat er een reparatie nodig is die vrij ingrijpend is.

7. De remmen van de auto testen

De technische staat van de remmen van de auto kun je testen door op een vlakke weg, bij een snelheid van 80 kilometer, de koppeling in te trappen en goed hard te remmen. Daarbij houd je het stuur losjes vast. Kijk of de auto mooi strak, recht, vertraagd.
Vergeet niet op achteropkomend verkeer te letten bij het testen van de remmen! Zorg ervoor dat je deze test op een rustige weg uitvoert waar bij voorkeur geen ander verkeer rijdt.

8. De formaliteiten

Besluit je de occasion te kopen, dan ga je de formailiteiten checken. Kijk of alle benodigde papieren aanwezig zijn. Controleer of de kentekens juist zijn en of de data kloppen. Denk ook aan het APK keuringsbewijs. Aan de hand hiervan kun je zien wanneer de auto voor het laatst gekeurd is en of er er toen bijzonderheden waren.

We hopen je met deze tips verder geholpen te hebben bij de oriëntatie voor het kopen van een occasion. Veel succes gewenst!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!