Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Autoverzekeringen simpel uitgelegd: WA, Beperkt Casco, All Risk

Autoverzekeringen simpel uitgelegd: WA, Beperkt Casco, All Risk
Omschrijving

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen uit verschillende soorten verzekeringen. Iedere verzekering heeft zo zijn eigen kenmerken, risico’s en voorwaarden. In dit artikel worden de drie basisverzekeringen besproken die je standaard kunt afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij: WA, Beperkt Casco en All Risk. Je leest hoe deze autoverzekeringen werken, en wat de onderlinge verschillen zijn.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Soorten autoverzekeringen

Een auto kun je op verschillende manieren verzekeren. Het verzekeren van een voertuig is verplicht als je ermee de weg op wilt. Je hebt dus altijd een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) nodig. Je kunt er ook voor kiezen om de auto uitgebreider te verzekeren, zodat je ruimer gedekt bent bij schade of een ongeval. Je kunt dan kiezen voor een zogenaamde Beperkt Casco verzekering of een All Risk autoverzekering. Deze drie verzekeringstypen worden in de volgende stappen toegelicht.

2. Wat houdt een WA-autoverzekering in?

Een WA-autoverzekering voor je auto is een wettelijk verplichte verzekering. Je hebt deze autoverzekering altijd nodig. Het is de eenvoudigste verzekering met de minste dekking. De WA-verzekering zorgt ervoor dat wanneer je schade veroorzaakt aan een ander, de verzekering hiervoor een vergoeding kan uitkeren. Het verzekeren van je voertuig voor schade aan derden is dus niet alleen verplicht, maar ook belangrijk. De kosten bij een ongeval kunnen in ernstige situaties zo hoog oplopen, dat je dit zonder verzekering niet of moeilijk kunt betalen.
Een WA-verzekering is de goedkoopste verzekering maar dekt, zoals aangegeven, dus het minst. Schade aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt, wordt door deze verzekering niet vergoed.

3. Wat houdt een Beperkt Casco autoverzekering in?

Een Beperkt Casco autoverzekering (ook wel WA plus of WA+ genoemd) is een uitgebreidere verzekering, waarbij je ook gedekt bent voor schade aan je auto die door onmacht is ontstaan. Denk aan schade veroorzaakt door storm, brand, (een poging tot) diefstal maar bijvoorbeeld ook door een aanrijding met een dier. Ook schade aan je ruit valt onder de Beperkt Casco autoverzekering.
Houd er wel rekening mee dat de dekking voor ruitschade per verzekeraar kan verschillen - en dat je vaak eerst nog je eigen risico betaalt.

4. Wat houdt een All Risk Autoverzekering in?

Een All Risk autoverzekering (ook wel volledig casco verzekering genoemd) is het meest uitgebreide verzekeringstype. Veroorzaak je schade of een ongeval? Dan dekt de All Risk verzekering niet alleen de schade die door jouw toedoen bij de ander is ontstaan, maar ook de schade aan jouw eigen voertuig. Bekijk de polisvoorwaarden van de verzekeraar om te weten wat er allemaal wel en niet wordt gedekt onder de All Risk verzekering.
Houd er bij alle soorten autoverzekeringen rekening mee dat je, in geval van schade of een ongeval, altijd een deel eigen risico betaalt.

5. De verschillen tussen autoverzekeringen op een rijtje

Het grootste verschil tussen de WA, Beperkt Casco en de All Risk verzekering is:
  • Bij WA ben je alleen gedekt voor schade die jij veroorzaakt aan een ander.
  • Bij Beperkt Casco ben je ook gedekt voor schade aan je eigen auto die ontstaat door onmacht (zoals stormschade).
  • Bij een All Risk autoverzekering ben je daarnaast ook gedekt voor schade aan je eigen voertuig, wanneer je een ongeval veroorzaakt.
De Beperkt Casco verzekering en All Risk verzekering kun je daarnaast uitbreiden met aanvullende pakketten. Denk aan inzittenden verzekeringen (zoals de Ongevallen-inzittendenverzekering en de Schadeverzekering inzittenden), een aanvullende rechtsbijstandverzekering of een zogenaamde No-claimbeschermer.

6. Hoe lang moet je een auto All Risk verzekeren?

Hoe lang je een auto All Risk moet verzekeren, is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd van je auto. Zoals te lezen valt op de website van ANWB, wordt bij auto’s tot 6 jaar oud een All Risk verzekering aanbevolen. Auto’s tussen de 6 en 10 jaar kunnen vaak prima af met een Beperkt Casco verzekering. Na 10 jaar kan een WA verzekering vaak al voldoende dekking bieden, mits je geen gebruik maakt van aanvullende pakketten (zie vorige stap). Houd er wel rekening mee dat het verschil in premie tussen WA en Beperkt Casco soms dusdanig klein is, dat je nog steeds voordeel kunt halen uit een Beperkt Casco verzekering. Je komt dan niet voor enorme reparatiekosten te staan wanneer je schade aan je auto krijgt.
Check ook bij oudere auto’s altijd de dagwaarde. Is de auto erg waardevast, dan kan in zo’n geval een All Risk verzekering alsnog lonen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!