Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Wat is een autoverzekering? Uitleg en kosten

Wat is een autoverzekering? Uitleg en kosten
Omschrijving

Heb je een nieuwe of tweedehands auto gekocht, en wil je deze verzekeren zodat je veilig ermee de openbare weg op kunt? In dit artikel wordt toegelicht waarom je een autoverzekering nodig hebt, waarvoor deze dient en wat je kwijt bent voor het verzekeren van je voertuig. Ook lees je hoe de kosten (zogenaamde premie) voor een autoverzekering door verzekeraars worden vastgesteld en waar de verschillen tussen verzekeringspremies op zijn gebaseerd.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat je beschermd bent tegen het risico van ongevallen en schade, wanneer je met een auto de weg op gaat. Gebeurt er iets tijdens je autorit, dan kan een autoverzekering de schade die je veroorzaakt bij anderen (deels of geheel) voor je dekken. Dit is belangrijk, omdat autoschade tot zeer hoge kosten kan leiden - helemaal wanneer je een aanrijding veroorzaakt.

2. Is een autoverzekering verplicht?

Ja, als je eigenaar bent van een auto, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Als je de auto door omstandigheden langere tijd niet gebruikt, dan kun je het voertuig laten “schorsen”. Het aanvragen van een schorsing doe je via de website van de RDW. Voor een geschorste auto hoef je geen verzekeringspremie te betalen. Betaal je tijdelijk geen verzekeringspremie, dan is het wel verplicht dat je auto op privéterrein geparkeerd staat.

3. Wat kost een autoverzekering gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een autoverzekering kunnen erg uiteen lopen. Dit komt doordat de kosten voor de verzekering (de premie) worden berekend op basis van persoonlijke kenmerken, die samenhangen met jouw situatie (zoals leeftijd en regio). Om die reden kan persoon A een verzekering hebben die maandelijks 75 euro kost, terwijl persoon B maandelijks 90 euro voor zijn/haar autoverzekering betaalt. En let op: dit bedrag kan zelfs nog veel verder oplopen, bijvoorbeeld wanneer je een jongere bent en ook nog eens in de stad woont. Je kunt dan wel 80% meer betalen voor je verzekeringspremie. Wil je weten wat jij ongeveer kwijt bent aan een verzekering? Dan kun je het best een online check doen via een onafhankelijke site als Overstappen.nl, en daar de prijzen voor een autoverzekering vergelijken. Je krijgt dan een indicatie van de gemiddelde premie die binnen jouw situatie geldt - en de onderlinge verschillen tussen verzekeringsmaatschappijen.
Wil je een autoverzekering afsluiten? Kijk dan altijd goed naar de verschillen in voorwaarden die verzekeringsmaatschappijen hanteren.

4. Hoe wordt de premie voor een autoverzekering berekend?

Hoe wordt de premie voor een autoverzekering berekend?
Verzekeraars stellen de premie vast aan de hand van het risico dat ze zullen lopen. Dit wordt bepaald op basis van de volgende kenmerken:
  • Je woonplaats / regio.
  • Je leeftijd.
  • Het aantal kilometers dat je rijdt.
Ook het gewicht van je auto en het eigen risico spelen een rol in de kosten van de premie. Heb je al langer een autoverzekering lopen? Dan wordt het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden meegenomen in de berekening.

5. Waarvan zijn de kosten van een autoverzekering afhankelijk?

Buiten de bovengenoemde factoren zijn de kosten van een autoverzekering afhankelijk van het soort verzekering dat je afsluit: alleen de basisverzekering (WA) of een uitgebreider pakket. Een WA-verzekering is het goedkoopst, omdat deze ook het minste dekking biedt. Voor aanvullende opties zoals WA + beperkt casco en WA + volledig casco (ook wel All Risk genoemd) betaal je extra premie. Meer informatie over de verschillende verzekeringsopties, vind je in dit artikel.

6. Hoe snel moet je een auto verzekeren na aankoop?

Direct nadat een auto op jouw naam is gezet, dien je een autoverzekering af te sluiten. Zonder autoverzekering mag je namelijk niet de weg op met je nieuwe voertuig. Dit is wettelijk zo geregeld. Via een eerder genoemde vergelijkssite als Overstappen.nl kun je jouw auto direct verzekeren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!