1. Wat is blikgooien?
Blikgooien is een bekend oud-Hollands spel waarmee je met een bal een stapel opgestapelde blikken omver probeert te gooien. Het spel wordt ook wel blikwerpen genoemd.
2. Wat is het doel van het spel?
Het doel van het spel blikgooien is om met een bal of pittenzak zoveel mogelijk blikken van de piramidevormige toren af te gooien. Elke speler krijgt drie kansen om te proberen alle blikken omver te krijgen.
3. Wat heb je nodig om te blikgooien?
Naast 10 lege conservenblikken, heb je 3 zachte ballen of 3 pittenzakjes nodig. Daarnaast heb je een lijn nodig ter markering. Zo weten de spelers vanaf welke afstand ze mogen gooien. Je kunt bijvoorbeeld een touw neerleggen of 2 pionnen neerzetten.
Speel je met twee teams tegen elkaar, verdubbel dan alle benodigdheden.
Heb je geen blikken? Gebruik dan wc-rollen of plastic bekers. Of koop een kant-en-klaar blikgooispel
hier bij Bol.com.
4. Voorbereiding van het spel
Voordat je kunt blikwerpen moeten de blikken klaargezet worden en de startlijn worden bepaald. Dit doe je als volgt:
- Kies een geschikte plek om de blikken neer te zetten. Dit kan op een tafel of ergens op de grond zijn.
- Maak een piramide door 4 blikken op een rij naast elkaar te plaatsen. Laat een klein stukje ruimte over tussen deze blikken. Op de foto zijn de blikken zonder tussenruimte naast elkaar gezet.
- Zet hierna 3 blikken bovenop deze 4 blikken.
- Daarna plaats je 2 blikken bovenop de 3 blikken.
- Tot slot plaats je het laatste blik op de 2 blikken. De toren van blikken is nu af.
- Bepaal nu samen hoe ver je van de blikken af gaat staan. Gooi een keertje proef, zodat je kunt zien of het spel niet te makkelijk of te moeilijk wordt.
- Markeer ten slotte het punt van waaraf je gaat werpen.
Hoe verder je van de blikken af staat, hoe moeilijker het spel wordt.
5. De spelregels voor blikgooien op een rijtje
De spelregels van blikgooien zijn als volgt:
- Bepaal onderling wie er mag starten.
- De eerste speler gaat klaarstaan bij het daarvoor gemarkeerde punt.
- Elke speler mag 3 pogingen doen om zoveel mogelijk blikken omver te werpen. De speler mag dus 3 keer een bal of pittenzak naar de stapel blikken gooien.
- Daarna telt de speler hoeveel blikken hij of zij heeft omgegooid. Elk blik dat omver is gegooid is 1 punt waard.
- De blikken kunnen hierna weer opgestapeld worden. De volgende speler mag nu een poging wagen om zoveel mogelijk blikken omver te werpen.
- De speler met de meeste punten en die dus de meeste blikken omver heeft gegooid, heeft het spel gewonnen.
6. Wanneer win je met blikgooien?
Je wint met blikgooien wanneer je het grootste aantal blikken omver hebt gegooid. Elk omgegooid blik is 1 punt waard. De speler met de meeste punten heeft de meeste blikken omver geworpen en is dus de winnaar.
7. Wanneer win je met blikgooien als je alleen speelt?
Wanneer je blikgooien alleen speelt, kun je proberen om jezelf te verslaan door bij elke poging meer blikken om te werpen. Kijk hierbij bijvoorbeeld in hoeveel beurten je alle blikken omver kunt gooien. Je kunt proberen of je dit in steeds minder beurten voor elkaar krijgt.
8. Met hoeveel spelers kun je blikwerpen?
Je kunt blikgooien met meerdere spelers spelen, maar je kunt het ook alleen doen. Er is geen specifieke grens aan het aantal personen om te blikgooien. Het is wel aan te raden om het spel met niet meer dan 5 spelers te spelen. Met meer spelers kan het lang duren voordat je aan de beurt bent.
9. Blikgooien in teams
Je kunt blikgooien ook in teams spelen. Het team dat (van alle spelers opgeteld) de meeste punten heeft behaald, wint het spel. Als variant hierop kun je teams maken waarbij twee spelers tegelijkertijd spelen. Bouw voor dit spel dus twee piramides, waarop geworpen kan worden. En houd per speler goed het aantal punten bij, zodat je een winnend team kunt bepalen.
10. Wanneer eindigt het spel?
Het spel eindigt wanneer elke speler een keer aan de beurt is geweest met blikwerpen. De spelers kunnen nu bekijken wie de meeste punten heeft - en dus heeft gewonnen. Hierna kan het spel weer opnieuw gespeeld worden.
11. Hoe lang duurt het spel blikgooien?
De duur van het spel is heel afhankelijk van het aantal spelers. Gemiddeld duurt blik gooien zo rond de 10 minuten.
12. Vanaf en tot welke leeftijd kun je het spel spelen?
Blikgooien heeft geen specifieke leeftijdsgrens en is dus geschikt voor jong en oud. Ook voor volwassenen blijft het leuk om te doen! Voor kinderen onder de 3 jaar kan het spel mogelijk nog wat te moeilijk zijn.
13. Wanneer is het leuk om dit spel te spelen?
Blikgooien is een heel bekend spel op de kermis. Op de kermis wordt het spel vaak gespeeld door volwassenen. Blik gooien is niet voor niets een oud-Hollands spel en is hierdoor ook heel geschikt om te spelen tijdens Koningsdag. Het is voor kinderen daarnaast ook een leuk spel voor op een partijtje of een verjaardag. Of denk eens aan het spelen van blikgooien tijdens een familiefeest of buurtfeest!
14. Waar kun je blikgooien het best spelen?
Je kunt het spel zowel binnen als buiten spelen. Zolang je maar voldoende ruimte hebt om veilig te gooien. Binnen is een garage bijvoorbeeld geschikt. Speel je het spel buiten? Kies dan een plek met weinig wind, zodat de blikken niet kunnen omwaaien!