Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe speel je koekhappen?

Hoe speel je koekhappen?
Omschrijving

Koekhappen is een oud-Hollands spel dat vaak gespeeld wordt tijdens verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden. Wil je weten hoe het spel werkt, wat je ervoor nodig hebt en wat de spelregels zijn? In deze handleiding is alles stapsgewijs voor je op een rijtje gezet. Ook vind je aanvullend wat handige uitleg en tips voor als je het spel met kinderen of met volwassenen wilt spelen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Wat is koekhappen?

Koekhappen is een oud-Hollands spel, waarbij de spelers in een plak koek moeten happen. Hiervoor wordt vaak ontbijtkoek gebruikt. De plak koek wordt aan een draadje gehangen.

2. Wat is het doel van het spel?

Het doel van het spel is om in een plak ontbijtkoek die aan een touwtje ‘bungelt’, te bijten. Doordat de koek aan het touwtje hangt, is deze heel beweeglijk. Dit maakt het uitdagend om een hap in de koek te zetten.
Koekhappen wordt vooral gespeeld als vermaak. Het is een leuk, sociaal en grappig spel en je moet er goed bij opletten.

3. Hoe win je bij het spel?

Hoe je kunt winnen bij koekhappen, wordt vooraf afgesproken. Het bepalen van een winnaar, kan op verschillende manieren:
 • Je kunt afspreken dat de speler wint die na het startsein als eerste in de plak ontbijtkoek gehapt heeft.
 • Als iemand als eerste met zijn mond de koek van het draadje heeft getrokken.
 • Wanneer iemand als eerste de plak ontbijtkoek, al hangend aan het touwtje, helemaal op heeft weten te eten.

4. Wat heb je nodig om koekhappen te spelen?

Om koekhappen te spelen heb je koek nodig. Hiervoor kun je het best kiezen voor ontbijtkoek. Ontbijtkoek is een zachte en stevige koek waarin je makkelijk gaatjes kunt maken en die niet snel uit elkaar valt. Daarnaast heb je touw nodig, om door de plakken koek te rijgen.
Wil je koekhappen spelen met iets anders dan ontbijtkoek? Dan kun je ook gekleurde snoep spekjes gebruiken.

5. Hoe moet je koekhappen voorbereiden?

 • Span een langer koord of dik touw. Bijvoorbeeld tussen twee bomen. Aan dit koord kun je straks de kleine touwtjes met koeken ophangen.
 • Maak voorzichtig gaatjes in de plakken ontbijtkoek. Doe dit met voldoende ruimte vanaf de zijkant van de koek. Zo voorkom je dat de koek te snel van het touwtje valt. Het maakt niet uit waar je het gaatje in de koek maakt.
 • Rijg nu door alle plakken ontbijtkoek een touwtje. Hang alle plakken koek met voldoende tussenruimte op aan het koord, zodat de spelers er goed bij kunnen komen. Iedere speler speelt namelijk met een eigen plak.
 • Je kunt ook ervoor kiezen om alle plakken koek aan het lange touw te rijgen. Gebruik dan een dun maar stevig touw.
 • Tot slot kun je voor wat extra uitdaging, ook een blinddoek gebruiken. Neem hiervoor bijvoorbeeld een theedoek.
Als je de koeken hebt opgehangen, ziet het geheel er ongeveer uit als onderstaande afbeelding. Hoe moet je koekhappen voorbereiden?
Wil je het spel binnen spelen? Kijk dan eerst of je een goede plek hebt voor het (stevig) bevestigen van het koord.
Gebruik soepel touw om door de ontbijtkoeken te rijgen. Is het touw te stug, dan bewegen de koeken minder en wordt het koekhappen makkelijker.
Voor het maken van de gaatjes in de ontbijtkoek, kun je bijvoorbeeld een eetstokje of breipen gebruiken. Een lang en dun (of puntig) voorwerp werkt het best.

6. Hoe hoog moet je de plakken koek hangen?

De hoogte voor het ophangen van de plakken ontbijtkoek, kun je zelf bepalen. Houd bij het ophangen rekening met de lengte van de spelers. Zij moeten immers wel in staat zijn om met hun mond goed bij de ontbijtkoek te komen. Hang de ontbijtkoeken dus niet te hoog.

7. Hoe werkt koekhappen? Spelregels

 • Vooraf wordt er besproken, op welke manier er gewonnen kan worden (zie uitleg stap 3). Ook wordt er een spelleider gekozen en wordt er bepaald of het spel met of zonder blinddoek gespeeld wordt.
 • Daarna gaat iedere speler onder een koek klaarstaan.
 • Vervolgens doen de spelers hun blinddoeken om, als hier vooraf voor gekozen is.
 • De spelleider geeft een sein wanneer de spelronde begint.
 • Vanaf dat moment moeten de spelers zo snel mogelijk aan de plak koek proberen te happen.
 • De spelers moeten hun handen op de rug houden tijdens het koekhappen.
Zorg ervoor dat de blinddoek ook aan de onderkant de ogen goed afsluit. Zo voorkom je dat spelers tijdens het spelen van het spel er onderdoor kunnen kijken. Je kunt ook blinddoekmaskers gebruiken.

8. Wanneer is koekhappen afgelopen?

Zodra iemand heeft gewonnen, stopt de spelronde. Zoals eerder beschreven onder stap 3, kan dit zijn wanneer een speler als eerste in de plak koek gehapt heeft, als eerste de hele plak koek van het touwtje af heeft gegeten of als eerste de koek met zijn mond van het draadje af heeft getrokken.
Je kunt net zoveel spelrondes spelen als dat je zelf wilt.

9. Hoe lang duurt koekhappen?

Een spelronde heeft geen vaste tijd. Het hangt ervan af hoe snel de spelers in een koek hebben gehapt en welke vorm van winnen gekozen is. Gemiddeld duurt het koekhappen 5 minuten per spelronde. Het gehele spel kan ook langer duren, indien er meerdere spelrondes zijn.

10. Vanaf en tot welke leeftijd kun je het spel spelen?

Koekhappen is niet leeftijdsgebonden en kan door kinderen maar ook door volwassenen worden gespeeld. Over het algemeen wordt het wel vaak gespeeld door kinderen op kinderfeestjes. Dat zijn doorgaans kinderen van 4-12 jaar.
Als je ook een blinddoek gebruikt, heb je meer uitdaging. En kan het onder een groepje volwassenen, ook leuk zijn om dit spel te spelen.

11. Wanneer is het leuk om dit spel te spelen?

Koekhappen is voor kinderen een leuk en vermakelijk spel om te spelen tijdens een verjaardag / partijtje. Als oud-Hollands spel wordt het ook nog veel gespeeld tijdens Koningsdag. Daarnaast is het geschikt als spel voor een jaarafsluiting of ander basisschoolfeest. En ook tijdens een kinderkamp zal koekhappen ‘in de smaak vallen’.

Studenten kunnen koekhappen als spel spelen tijdens een ontgroening. Tijdens buurt- en familiefeesten is koekhappen zowel leuk om te doen voor de volwassenen als voor de jongeren.

12. Waar kun je koekhappen het best spelen?

Voor het kruimelen, is het praktischer om dit spel buiten te spelen. Zorg dat je voldoende loopruimte hebt onder en rondom het touw. Je kunt koekhappen ook binnen spelen, maar ook dan is een voldoende ruime plek dus belangrijk.

13. Met hoeveel spelers kun je het spel spelen?

Je kunt het spel spelen met een oneindig aantal spelers. Echter is dat niet heel praktisch. Je moet dan wel een heel lang touw hebben. Vaak wordt er daarom gespeeld met maximaal 10 personen tegelijkertijd. Als er veel spelers zijn, kun je bijvoorbeeld aparte speelrondes organiseren.

14. Koekhappen spelen met een timer

Je kunt ervoor kiezen om het spel met een timer te spelen, om zo de ‘eindwinnaars’ te bepalen. Speel je koekhappen met spelrondes, dan kun je per ronde de tijd van de winnaar noteren. Zijn alle spelrondes voorbij, dan kun je een nummer 1, 2 en 3 positie voor de snelste spelers bepalen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!