Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid04

Redactielid04
Heeft 17 instructies gemaakt

Hoe moet je stoepranden? Uitleg en spelregels

Omschrijving

In deze instructie krijg je uitleg over het spel stoepranden en leer je precies hoe het werkt. Hoe je stoepranden moet spelen en welke spelregels gelden voor dit spel, wordt duidelijk uitgelegd in de instructievideo en in de handleiding eronder. Stoepranden is een leuk balspel dat je met mooi weer buiten op straat kunt spelen. Het buitenspel is het leukst om te spelen met twee spelers, maar als je wilt kun je het ook met meer spelers spelen.
De instructievideo is afkomstig van het YouTube kanaal van Jantje Beton.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Minimaal 2 spelers
 • Rustige straat met aan iedere kant een stoep
 • Geen goede stoeprand? Koop dan een draagbare stoeprand ( - Bol.com)
 • Een harde bal ( - Bol.com)
 • Klok, stopwatch, horloge of timer
 • Stoepkrijt ( - Bol.com)

1. Hoe werkt stoepranden?

Stoepranden is een spel waarbij spelers tegenover elkaar op de stoep van een straat staan. De spelers gooien om en om met een bal naar de overkant van de straat en proberen om de stoeprand (de trottoirband) te raken. Als dat lukt dan stuitert of rolt de bal terug en verdien je punten.
Alle uitleg voor het spel stoepranden vind je in de stappen hieronder.

2. Wat heb je nodig om het stoepranden spel te spelen?

Om te kunnen stoepranden heb je allereerst een rustige straat nodig met aan beide kanten van de straat een stoep met een trottoirband erlangs. Verder heb je nodig een harde bal en stoepkrijt.
Heb je geen geschikt stoep om het spel op te spelen? Dan kun je ook spelen met een mobiele stoeprand, die je bijvoorbeeld kunt kopen bij Bol.com.

3. Met hoeveel spelers kun je stoepranden?

Stoepranden wordt meestal met 2 personen gespeeld. Meer spelers is mogelijk, maar dan bij voorkeur een even aantal. Alle spelers hebben dan evenveel kans om te winnen.

4. Hoe begin je met stoepranden?

Met stoepkrijt teken je eerst een lijn in het midden van de straat, om het speelveld in 2 helften te verdelen. Daarna gaan de spelers ieder aan een kant op de stoep staan en kan het spel beginnen.

5. Wat zijn de spelregels van stoepranden voor 2 spelers?

Het spel stoepranden wordt als volgt gespeeld:
 • De speler die als eerste mag beginnen gooit de bal naar de overkant van de straat en probeert daar de stoeprand te raken.
 • Als de speler de stoeprand heeft geraakt en de bal komt terug op zijn helft dan mag hij nog een keer gooien. Als hij 3x achter elkaar heeft gespeeld is de andere speler aan de beurt.
 • Als de speler misgooit, gaat het spel over naar de andere speler. Dit geldt ook als je iemand probeert af te gooien.
 • De andere speler moet nu zo snel mogelijk de bal pakken, maar nooit voordat echt zeker is dat er is misgegooid. Nadat de andere speler de bal heeft gepakt, kan hij proberen om de tegenspeler af te gooien (zie stap 7).
 • Een speler mag om de bal te vangen of te pakken op zijn eigen helft de straat op lopen. Alleen de bal die terugkomt op zijn helft is punten waard.
 • Na het vangen van de bal mag de speler deze nog een keer gooien vanaf de plek op straat waar hij hem gevangen heeft, maar hij mag ook teruggaan naar de stoep. Op straat kun je worden afgegooid door de tegenspeler, op de stoep niet.
Wat zijn de spelregels van stoepranden voor 2 spelers?

6. De puntentelling bij stoepranden

De puntentelling bij het spel stoepranden is als volgt:
 • Als de bal de stoeprand raakt en terugrolt of -stuitert op de helft van degene die de bal heeft gegooid, dan krijgt deze speler 1 punt.
 • Gooit de speler de bal tegen de stoeprand waarna de bal in één keer (zonder te stuiteren) terugkaatst op de helft van de speler en lukt het de speler om de bal te vangen, dan krijgt hij 2 punten.
De puntentelling bij stoepranden

7. Wat gebeurt er als je wordt afgegooid?

Als je op straat staat en je tegenspeler gooit je af, dan ben je al je punten kwijt. Ook al is het vanaf de straat makkelijker om raak te gooien, denk altijd goed na of je na het vangen of pakken van de bal op straat blijft staan of snel weer teruggaat naar de veilige stoep, waar je niet kunt worden afgegooid.

8. Hoe win je met stoepranden?

Het spel stoepranden kun je als volgt winnen:
 • De speler die als eerste 15 punten heeft gescoord met 2 punten verschil, is de winnaar.
 • Je kunt ook alleen 15 punten aanhouden, zonder de 2 punten verschil. Zo wordt het spel wat makkelijker.
 • Je spreekt van tevoren een speeltijd af en op het moment dat de afgesproken tijd voorbij is, kijk je wie de meeste punten heeft.
Hoe win je met stoepranden?

9. Hoe speel je stoepranden met meer dan 2 personen?

Je kunt ook stoepranden met zijn drieën, vieren of vijven of zelfs met meer spelers. Als je wilt stoepranden met een groep, dan werkt het spel als volgt:
 • De spelers verdelen zich over de twee stoepen en gaan achter elkaar in een rij op de stoep staan. Zorg daarbij wel voor voldoende speelruimte voor de speler vooraan, die de bal mag gooien.
 • De spelers in de rij spelen om de beurt, één tegen één.
 • Is de speler af, dan gaat hij achteraan in de rij staan en neemt degene die achter hem staat het spel over.
 • Iedere speler in de groep die punten heeft gescoord behoudt deze punten. Is hij dan weer aan de beurt en scoort hij opnieuw punten dan worden deze nieuwe punten bij de oude opgeteld.
De overige spelregels zijn verder hetzelfde als bij het stoepranden met 2 spelers en zijn in stap 4 en 5 terug te vinden.
Om alle spelers evenveel kans te geven is het verstandig om met een even aantal personen te spelen. Met minder spelers kom je namelijk eerder aan de beurt om te spelen en dus punten te scoren.

10. Hoe win je het spel stoepranden met meer personen?

Bij stoepranden met meer dan twee personen win je niet als persoon, maar als groep.
Om te kunnen bepalen of je als groep hebt gewonnen tel je de punten die iedere speler uit jouw groep persoonlijk heeft gescoord, bij elkaar op.
Je hebt dan als groep gewonnen:
 • Als je als groep als eerste 15 punten hebt gescoord met 2 punten verschil. Om het spel sneller te laten verlopen kun je ook alleen 15 punten aanhouden, zonder de 2 punten verschil.
 • Je kunt van tevoren een speeltijd afspreken en als deze tijd is verstreken kijken welke groep de meeste punten heeft.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!