Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid04

Redactielid04
Heeft 17 instructies gemaakt

Hoe moet je flessenvoetbal spelen?

Hoe moet je flessenvoetbal spelen?
Omschrijving

Hoe je flessenvoetbal moet spelen en welke regels gelden voor dit buitenspel, kun je lezen in deze speluitleg. Flessenvoetbal is een leuk buitenspel dat je kunt spelen met kinderen en/of volwassenen. Het is ook leuk als spel voor ouderen en dementerende bejaarden, om met hen te doen als buitenactiviteit tijdens warmere zomerdagen. De regels voor flessenvoetbal zijn simpel en je hebt er weinig voor nodig. Alle uitleg en benodigdheden, vind je in de instructie hieronder. Veel plezier met het spelen van dit waterflessen spel.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Lege plastic flessen
  • Water
  • Voetbal, bijv. Bol.com
  • Optioneel:
  • Extra waterflessen
  • Gieter of emmer

1. Wat is flessenvoetbal?

Flessenvoetbal is een voetbalspel voor buiten waarbij je plastic flessen met water vult en probeert om met een bal de fles van je tegenstander om te schieten. Het doel van flessenvoetbal is om ervoor te zorgen dat de flessen van je medespelers leeg raken, terwijl jouw eigen fles zo vol mogelijk blijft. Het spel kan op alle ondergronden gespeeld worden.

2. Wanneer heb je gewonnen?

Speel je gedurende een van tevoren afgesproken tijd, dan is aan het eind van deze tijd de speler met de volste fles de winnaar. Speel je zonder tijdsafspraak, dan ben je bij flessenvoetbal de winnaar als je als laatste nog water in je fles hebt.

3. Met hoeveel spelers kun je flessenvoetbal spelen?

Flessenvoetbal kun je spelen met minimaal 2 spelers tot zoveel als je wilt. Elke speler heeft een eigen plastic fles, gevuld met water. Het formaat van de fles maakt niet uit, zolang elke speler maar een even grote fles heeft. Je kunt dus zowel een lege plastic fles van een halve liter, als een fles van een liter of anderhalve liter ervoor gebruiken.

4. Vanaf welke leeftijd is flessenvoetbal leuk?

Flessenvoetbal is leuk om te spelen vanaf een leeftijd van ongeveer 4 jaar. Het is dus ook een leuke buitenspeel activiteit voor kleuters of voor wat oudere kinderen. Zelf voor volwassenen is het vermakelijk om als buitenspel te doen. Bijvoorbeeld als groepsactiviteit tijdens een uitje of samen met de kinderen tijdens de warme zomerdagen of op de camping.

5. De regels voor flessenvoetbal

  • Vul de flessen volledig met water (en laat de doppen eraf).
  • Als je met twee spelers bent, dan ga je tegenover elkaar staan. Ben je met zijn drieën dan sta je in een driehoek. Bij 4 of meer spelers ga je in een rechthoek staan.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Voor grotere kinderen en volwassenen is het aan te raden minimaal 2 meter uit elkaar te gaan staan.
  • Je mag de fles alleen aanraken als hij omgevallen is. Je moet hem dan weer zo snel mogelijk rechtop zetten om zo min mogelijk water uit de fles te verliezen. Is je fles leeg, dan ben je af. Zit er nog water in de fles, dan mag je doorspelen.
  • Spreek van te voren af of de bal uit kan gaan, of dat je gewoon door blijft spelen.
Check voordat je aan het spel begint of de fles die je gebruikt volledig leegloopt als deze op zijn kant ligt. Afhankelijk van de vorm van de fles kan er water in blijven zitten. In dat geval kun je de fles markeren door een streep te zetten bij het waterniveau dat in de fles blijft staan. Je wint het flessenvoetbal wanneer deze markering is bereikt.
Hoe verder je uit elkaar staat, des te moeilijker het spel wordt.

6. Hoe begin je het spel?

Leg de bal in het midden van het speelveld. Tel af van 5 tot 0 - bij 0 mag iedereen starten en proberen al voetballend de fles van de tegenstander omver te schieten. Iedere speler moet ondertussen zijn of haar eigen fles verdedigen (beschermen met voeten of benen) om te voorkomen dat de fles omver wordt gespeeld. Maar je wilt natuurlijk ook winnen. De spelers moeten daarom ook in de aanval om voetballend de waterflessen van de tegenstanders omver te schieten.
Als de fles omgevallen is, heeft deze speler de tijd om hem rechtop te zetten. Er mag niet op de fles van die speler worden geschoten totdat de fles rechtop staat en de speler weer klaar staat om de fles te kunnen verdedigen. Het is gevaarlijk om in de tussentijd toch door te spelen, omdat de speler de bal dan in zijn of haar gezicht kan krijgen.
Wil je de flessen na een eerste spelronde makkelijk bijvullen maar heb je geen kraan of andere waterbron in de buurt? Neem dan een gieter of emmer met water mee of vul alvast wat extra flessen.

7. Alternatieve optie: zittend flessenvoetbal

Je kunt het spel ook zittend spelen. Bij zittend flessenvoetbal gaan alle spelers op hun achterwerk zitten. Je kunt door het veld lopen of de bal wegschoppen door jezelf voort te bewegen op je handen en voeten. Duw jezelf vanuit een zittende positie op met je benen naar voren gericht, je kont onder je lichaam en je armen naar achteren gericht. Alternatieve optie: zittend flessenvoetbal
Je mag jezelf niet met je lichaam omgedraaid door het veld bewegen, dus met je armen en hoofd naar voren en je billen naar achteren (zoals een hond loopt). Hierdoor zou het voortbewegen te makkelijk worden en dit maakt het spel ook gevaarlijk doordat je de bal in je gezicht kunt krijgen. Daarnaast heb je je benen nodig om de bal weg te trappen. Dat lukt in deze houding niet goed.
Ook zittend flessenvoetbal kan op alle ondergronden gespeeld worden. Een zachte ondergrond zoals gras speelt echter het prettigst.

8. Regels voor zittend flessenvoetbal

Het enige verschil met staand flessenvoetbal is dat de spelers nu al zittend (dus vanuit zitpositie voortbewegend) de fles van de tegenstander met de bal proberen omver te schoppen. Het doel van het spel, het begin en de regels blijven verder hetzelfde. Raadpleeg daarvoor dus de uitleg over flessenvoetbal hierboven.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!