Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Kerst dobbelspel: speluitleg en regels voor het spelen.

Kerst dobbelspel: speluitleg en regels voor het spelen.
Omschrijving

In deze instructie wordt uitgelegd hoe je het Kerst dobbelspel kunt spelen. De spelregels en de opdrachten zijn duidelijk uiteen gezet, zodat je makkelijk en snel van start kunt gaan met het spelen van het spel! Het Kerst dobbelspel is leuk en vermakelijk om tijdens de kerstdagen te spelen met vrienden of familie. Door het dobbelen om de cadeautjes, krijgt het kerstspel een spannend en competitief element.
Weer eens iets anders dan lootjes trekken of simpelweg zomaar cadeautjes geven aan elkaar. Veel speelplezier gewenst!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Een aantal kerstcadeautjes, bijv. Bol.com (2-3 stuks)
 • Een dobbelsteen
 • Een kookwekker of telefoon (als timer voor de spelrondes)

1. Speluitleg van het Kerst dobbelspel

Bij dit kerstspel speel je om de cadeautjes die alle spelers gezamenlijk inbrengen. Elke speler neemt 2-3 cadeautjes mee die voor iedereen leuk kunnen zijn. De cadeautjes worden allemaal op een stapel gelegd. Er gaat door de spelers vervolgens gespeeld worden om het bemachtigen van de cadeaus. Dit gebeurt door opdrachten te koppelen aan het aantal ogen dat een speler gooit met een dobbelsteen. De cadeautjes gaan zo rouleren en wisselen steeds van eigenaar. Uiteindelijk blijft iedere speler bij het eindigen van het spel over met een gelijk aantal cadeautjes.
Het Kerst dobbelspel bestaat uit twee rondes. Beide rondes worden in de stappen hieronder uitgelegd.
Het leukst is om te spelen met cadeautjes van 5-7 euro per stuk. Het totaalbedrag blijft daardoor beperkt en de cadeautjes zijn makkelijk opnieuw aan te schaffen, wanneer twee spelers graag hetzelfde cadeautje hadden gewild.

2. Duur van de spelrondes

De eerste ronde duurt net zo lang tot alle cadeautjes een eigenaar hebben en zijn uitgepakt. De tweede spelronde van het dobbelspel duurt 45-75 minuten, afhankelijk van het aantal spelers en het totaal aantal cadeautjes dat is ingebracht. De tweede ronde is opgedeeld in deelrondes. Na iedere deelronde mag je een pakje houden.
Wie als eerste mag gooien, kun je bepalen aan de hand van de leeftijd van de spelers (de oudste of jongste speler begint), door een ander trucje toe te passen (bijvoorbeeld door ook hierom te dobbelen) of gewoon door iemand aan te wijzen.

3. De eerste ronde van het Kerst dobbelspel

Tijdens de eerste ronde speel je om de (nog ingepakte) cadeautjes en zullen de cadeaus worden uitgepakt. Als alle ingebrachte cadeaus op een stapel zijn gelegd, kun je beginnen met het dobbelen. Het aantal ogen van de dobbelsteen bepaalt wat er voor actie moet worden ondernomen. De opdrachten voor deze spelronde op een rijtje:

 • 1 oog: pak een cadeautje van de stapel maar pak deze niet uit.
 • 2 ogen: pak een cadeautje van de stapel en geef dit aan iemand die het minste aantal cadeaus heeft (dat mag niet aan jezelf zijn). Pak het cadeautje niet uit.
 • 3 ogen: geef allemaal een cadeautje van jezelf door aan de persoon rechts van je. Let op: het cadeautje dat je nu ontvangt mag je niet direct weer doorgeven, het moet dus een pakje van je eigen stapel zijn.
 • 4 ogen: geef een cadeautje van jezelf aan iemand die nog geen cadeau heeft.
 • 5 ogen: pak een cadeautje uit (als je een cadeautje hebt).
 • 6 ogen: laat iemand anders een cadeautje uitpakken (jij mag bepalen wie dit is).
Duurt de eerste spelronde te lang en gaat het uitpakken van de cadeautjes te langzaam? Zet dan een timer en pak, als de tijd is verlopen, de resterende pakjes uit.

4. De tweede ronde van het Kerst dobbelspel

Na het spelen van de eerste ronde zijn alle cadeaus uitgepakt. Tijdens de tweede ronde van het Kerst dobbelspel gaan de cadeautjes rouleren en krijgen ze uiteindelijk een eigenaar. De spelregels voor het dobbelen tijdens de tweede ronde, luiden als volgt:

 • 1 oog: pak bij een willekeurige medespeler een cadeautje weg dat je graag wilt hebben.
 • 2 ogen: laat je cadeautjes liggen en schuif een stoel op naar rechts.
 • 3 ogen: laat je cadeautjes liggen en schuif een stoel op naar links.
 • 4 ogen: geef een cadeautje aan een willekeurig persoon.
 • 5 ogen: geef een cadeau aan iemand met de minste cadeaus.
 • 6 ogen: ruil een cadeautje van jezelf met een cadeau van iemand anders.

5. De speeltijd is om

De tweede ronde wordt gespeeld in verschillende, kortdurende deelrondes. Stel voor het spelen van deze deelrondes de timer steeds in op 15 of op 20 minuten speeltijd. Is de speeltijd van de deelronde voorbij, dan mag iedere speler een cadeautje houden. Daarna wordt het spel weer vervolgd met een spelronde van 15 of 20 minuten. Zo speel je door totdat iedere spelers twee of drie cadeautjes in zijn of haar bezit heeft (afhankelijk van het aantal cadeaus dat per persoon is ingebracht). Je eindigt allemaal dus met een gelijk aantal cadeautjes.

Veel plezier gewenst met het spelen van het Kerst dobbelspel.
Is de eerste deelronde voorbij en heeft een speler op dat moment geen of alleen maar lelijke pakjes? Dan mag diegene een pakje kiezen uit de cadeautjes waarmee weer verder gespeeld zal worden tijdens de volgende deelronde.
Het spel is vooral bedoeld voor de lol die je met elkaar hebt. Wees dus niet al te competitief bij het spelen om de pakjes, de cadeautjes zijn altijd nog te koop in de winkel ;-)
Alternatieve opdrachten en tips voor het spelen van dit spel, kun je vinden in de speluitleg van het Sinterklaas Dobbelspel.
Heb je inspiratie nodig voor cadeautjes? Als je zoekt bij de kerstcadeautjes op Bol.com, kom je verschillende originele suggesties tegen voor een klein budget.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!