Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Spannende varianten op Blikgooien: spelen op snelheid!

Spannende varianten op Blikgooien: spelen op snelheid!
Omschrijving

Ben je op zoek naar leuke, oud-Hollandse spellen om te spelen? Dan is blikgooien (blikwerpen) een vermakelijk spel voor zowel kinderen als volwassenen. Om het traditionele spel wat spannender te maken, kun je het spelen met een timer. Je speelt dan op snelheid in plaats van met een vastgesteld aantal worpen. Of je speelt het spel in teams, waarbij twee teams op snelheid en in estafettevorm tegen elkaar strijden. Hoe je beide varianten speelt, lees je in de speluitleg hieronder.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • 10 (of meer) lege conservenblikken (of wc-rollen of bekers)
 • 3 zachte ballen of 3 pittenzakjes - Bol.com
 • Stuk touw of 2 pionnen - Bol.com
 • Optioneel:
 • Kant-en-klaar blikgooien spel - Bol.com
 • Stopwatch - Bol.com

1. Variant op traditioneel Blikgooien: spelen met timer

Bij het traditionele spel, spelen de spelers met een vast aantal worpen per speler. Daarna wordt geteld hoeveel blikken de speler omver heeft gegooid. Als variant hierop, kun je het spel spelen met een timer. Je mag dus net zo lang blijven gooien, tot alle blikken omver liggen. Houd met een stopwatch de tijd bij die het een speler kost om alle blikken omver te werpen. Degene met de snelste speeltijd, die wint het spel!
Je speelt bij deze variant dus niet met een maximum aantal van 3 worpen.
Alle spelregels voor het spelen van blikgooien, vind je hier.

2. Teams tegen elkaar laten strijden (Blikgooi estafette)

Je kunt ook 2 piramides bouwen en 2 teams op snelheid tegen elkaar laten strijden. De spelers moeten dan zo snel mogelijk achter elkaar werpen en elkaar afwisselen, zoals bij een estafette. Dit spel speel je als volgt:
 • Bouw op voldoende afstand van elkaar, twee gelijke piramides van blikken.
 • Laat beide teams achter de speellijn gaan klaarstaan.
 • Wanneer het startsein wordt gegeven, kan het spel beginnen.
 • Iedere speler mag 1 keer gooien. DIRECT daarna gooit de volgende speler van het team.
 • Laat de spelers van het team dus allemaal 1 keer gooien, en doe dit ZO SNEL MOGELIJK achter elkaar. Beide teams zijn dus tegelijkertijd aan het gooien.
 • Het team waarvan alle blikken het snelst omver zijn geworpen, dat wint.
 • Zijn alle spelers van het team aan de beurt geweest maar is het bij beide teams niet gelukt om alle blikken omver te krijgen? Dan wint het team dat de meeste blikken omver heeft gegooid.
 • Wordt de piramide al heel snel omver geworpen? Bij de volgende speelronde mag de speler beginnen die bij de vorige ronde aan de beurt was met gooien. Je kunt zo meerdere spelrondes spelen, zodat iedereen uit het team alsnog aan de beurt komt.
Zorg voor een grotere afstand als het te makkelijk is om de blikken omver te werpen. Of maak eens een grotere piramide, zoals op de foto.
Voor deze variant heb je dus het dubbele aantal blikken en ballen / pittenzakken nodig.
Speel je meerdere spelrondes? Dan kun je per spelronde bijhouden welk team heeft gewonnen. Heb je bijvoorbeeld 8 rondes gespeeld, dan kun je de eindwinnaar bepalen. Bij gelijk spel wordt nog een extra ronde toegevoegd.

3. Waar kun je deze varianten het best spelen?

Blikgooien op snelheid kun je het beste buiten doen. Je hebt dan voldoende ruimte om de spelers elkaar snel op te laten volgen. En er kan niets misgaan als er door de snelheid onverhoopt niet goed wordt opgelet tijdens het spelen.
Doordat er bij deze varianten op snelheid wordt gespeeld, wordt het spel extra spannend. Helemaal bij het spelen in een team!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!