Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Zaklopen: spelregels, uitleg en benodigdheden

Zaklopen: spelregels, uitleg en benodigdheden
Omschrijving

Hoe speel je zaklopen met kinderen of volwassenen? In deze stapsgewijze instructie is de speluitleg voor zaklopen stapsgewijs op een rijtje gezet. Zaklopen is leuk om te spelen tijdens een familiedag, Koningsdag of bijvoorbeeld een buurtfeest of verjaardagsfeestje. Wat je nodig hebt voor dit Oud-Hollandse spel en wat de spelregels precies zijn, lees je hieronder.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Wat is zaklopen?

Zaklopen is een oud-Hollands spel, waarin je in een zak zo snel mogelijk een uitgezette route (parcours) aflegt. De benen van de deelnemers zitten in de zak, waardoor de spelers al springend het uitgestippelde parcours moeten afleggen.

2. Wat is het doel van zaklopen?

Het doel van het spel zaklopen is om in spelverband zo snel mogelijk een uitgezette route af te leggen. De spelers gebruiken hierbij een zak, waarin ze al springend tegen elkaar strijden om als eerste de finish te bereiken. Door het zaklopen zijn spelers op een leuke en vermakelijke manier in beweging.
Zaklopen is een goede workout, het is een sociaal spel en het is leuk om te doen als groepsbinding voor kinderen of volwassenen.

3. Wat heb je nodig om het spel te kunnen spelen?

Om te kunnen zaklopen heb je nodig:
 • 2 zakken waar de spelers in kunnen springen. Dit kunnen jute zakken zijn, maar je kunt ook zaklopen met een vuilniszak of zelfs een kussensloop.
 • Naast de zakken zijn er ook afzet pionnen nodig om het begin en het einde van de route af te bakenen. Hierdoor weten de spelers waar de route begint en eindigt.
 • Er is daarnaast iemand nodig die aftelt, zodat de eerste spelers tegelijk kunnen starten met zaklopen. Eventueel kun je met een stopwatch de tijden bijhouden.

4. Zaklopen met kinderen of met volwassenen

Het is belangrijk om rekening te houden met de lichaamslengte van de spelers. Zo past een volwassene niet in een kussensloop, maar zou dat voor een klein kind wel kunnen. Zaklopen met een vuilniszak is ook een optie, maar deze kan mogelijk scheuren tijdens het spel en is gladder. Voor volwassenen is dit dus niet zo ideaal. Een jute zak wordt daarom het meest gebruikt, vanwege de grootte en de stevigheid. Deze is zowel geschikt voor kinderen als voor volwassenen.
Wil je zaklopen kopen? Dat kan hier bij Bol.com.

5. Voorbereiding van zaklopen

Voordat het spel kan beginnen, moet je de volgende voorbereidingen treffen:
 • Zet het parcours uit. Plaats hiervoor de pionnen aan het begin en het einde van het parcours. Ga uit van ongeveer 50 meter voor de lengte van het parcours.
 • Het is leuk om een aantal pionnen in het parcours te zetten, waar de spelers tijdens het zaklopen omheen moeten slalommen.
 • Daarnaast is het handig als de zakken al klaarliggen aan het begin van het parcours.
Je kunt spelen met een simpeler parcours waarbij de spelers van een beginpunt naar een eindpunt moeten springen. Of met een moeilijker parcours waarbij de spelers moeten slalommen.

6. Hoe begin je het spel?

Het spel zaklopen begint wanneer het parcours klaar is en de eerste spelers naast elkaar klaarstaan om te starten. Begin met een uitleg, zodat alle spelers weten wat ze moeten doen. Vervolgens kan er gestart worden, wanneer daarvoor het signaal wordt gegeven. Afhankelijk van hoe je het spel speelt, kun je hieronder lezen hoe je het spel vervolgt.

7. Speluitleg: zaklopen met 2 individuele spelers

De spelregels voor dit spel zijn heel simpel. Wanneer het spel individueel wordt gespeeld, spelen er steeds 2 deelnemers tegen elkaar. Zij kunnen tegelijkertijd starten wanneer ze daarvoor het startsignaal hebben gekregen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld ‘start’ te roepen.
Bij dit spel gaat het erom hoe snel de spelers van het beginpunt naar het eindpunt kunnen springen. De speler die als eerst het parcours heeft afgelegd, die heeft gewonnen.
Kies zelf of dat je spelers van het begin naar het eind van de baan wilt laten springen, of dat ze ook weer terug moeten komen.
Speel je het spel met een groep? Dan kunnen steeds twee spelers tegen elkaar strijden. Door het bijhouden van de tijden waarmee iemand over de finish komt, kun je ook een groepswinnaar bepalen.

8. Hoe speel je zaklopen in estafettevorm? Speluitleg

Wanneer het spel in estafettevorm wordt gespeeld, is het de bedoeling dat de spelers zich in twee rijen verdelen. Bij een estafettevorm met twee of meer teams telt de begeleider van het spel af, waarna de voorste speler in de rij mag beginnen.
 • Elke speler mag om de beurt het parcours opgaan.
 • Wanneer een speler het parcours heeft afgelegd geeft hij of zij de zak snel aan de volgende speler.
 • Deze speler mag dus pas beginnen wanneer hij van zijn medespeler de zak heeft gekregen.
 • Iedere speler moet de hele route zaklopen, zowel heen als terug.
 • De spelers die het parcours hebben afgelegd gaan zitten.
 • Het team dat als eerste allemaal zit heeft het spel gewonnen.
Speel je zaklopen in estafette? Verdeel de groepen dan in spelers van tussen de 4 en 8 personen per team. Het spel wordt meestal in twee teams gespeeld, maar bij hele grote groepen kun je ook meerdere teams maken.
Elk team heeft een eigen parcours nodig, dus als je bijvoorbeeld 4 teams hebt is het belangrijk dat er ook 4 parcoursen zijn.

9. Wanneer win je met zaklopen?

Wanneer je het spel individueel speelt, dus met één tegenspeler, wint de speler die het eerst het parcours heeft afgelegd. Bij het spelen met twee of meer teams, wint het team dat met zijn allen het parcours het snelst heeft afgelegd.

10. Wanneer eindigt het spel?

Het spel eindigt wanneer een speler of een team het parcours als eerst heeft afgelegd. Het team of de speler die dit het snelst heeft gedaan, wint het spel.

11. Hoe lang duurt zaklopen?

De duur van het spel is afhankelijk van de hoeveelheid spelers en de lengte van het parcours. Daarnaast hangt dit ook af van de gekozen vorm van het spel. De estafettevorm zal wat langer duren dan de individuele vorm. Gemiddeld duurt zaklopen zo tussen de 10 en de 20 minuten.

12. Met hoeveel spelers kun je zaklopen spelen?

Zaklopen kun je al spelen vanaf 2 personen. Het spel kan op de volgende manieren worden gespeeld:
 • Je kunt 2 (of meer) spelers individueel tegen elkaar laten spelen.
 • Of in estafettevorm met een team.
Je kunt zaklopen in principe met een onbeperkt aantal deelnemers spelen.

13. Individueel spelen of als estafette? (kleine groep of grote groep)

Wanneer je zaklopen met een grote groep wilt spelen is de estafettevorm het meest geschikt. Met een kleinere groep kun je zowel individuele spelers tegen elkaar laten spelen, als het spel in estafettevorm spelen.

14. Vanaf en tot welke leeftijd kun je het spel spelen?

Zaklopen is geschikt voor spelers vanaf 4 jaar. Voor kinderen jonger dan deze leeftijd kan zaklopen nog iets te moeilijk en zwaar zijn, aangezien er een goede motoriek voor nodig is. Een kind jonger dan 4 jaar kan hierdoor mogelijk vallen en zich bezeren. Er zit geen specifieke leeftijdsgrens aan zaklopen. Het spel wordt meestal gespeeld door kinderen, maar is ook geschikt voor volwassenen.
Wil je het spel spelen tijdens een familiedag? Zaklopen is minder geschikt voor ouderen, vanwege mogelijk valgevaar.

15. Wanneer is het leuk om zaklopen te spelen?

Zaklopen is een geschikt spel voor verschillende gelegenheden. Het spel wordt het meest gespeeld op Koningsdag of op een partijtje. Zaklopen wordt meestal buiten gespeeld, waardoor het spel vooral geschikt is bij mooi weer. Aangezien zaklopen een sportief spel is kan het ook tijdens de gymles of op een sportdag worden gespeeld.
Vanwege de estafettevorm is het een leuk spel voor grote groepen spelers, omdat iedereen actief mee kan doen. Zaklopen wordt over het algemeen gezien als een kinderspel, maar kan ook voor volwassenen een leuk en grappig spel zijn. Voor volwassenen is het spel geschikt voor bijvoorbeeld een familiedag, een teamuitje of een vrijgezellenfeest.
Zaklopen is niet geschikt wanneer het regent, modderig of glad is, aangezien spelers dan kunnen uitglijden en vallen.

16. Waar kun je zaklopen het best spelen?

Het is het best om het spel te spelen op een grasveld of in het zand. Het spel kan ook worden gespeeld op tegels of asfalt, maar dan kunnen spelers zich bezeren wanneer ze vallen. Op een grasveld of in het zand is de kans een stuk kleiner dat spelers zich blesseren wanneer ze vallen. Hierdoor is het dus aan te raden om het spel te spelen op een zachtere ondergrond.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!