Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe speel je Annemaria Koekoek? Uitleg en tips

Hoe speel je Annemaria Koekoek? Uitleg en tips
Omschrijving

Wil je het spel Annemaria Koekoek spelen en weten wat de spelregels zijn? In deze spelinstructie is alle uitleg voor je op een rijtje gezet. Ook kun je lezen wat je nodig hebt, met hoeveel spelers je het spel kunt spelen en hoe lang het ongeveer duurt. Annemaria Koekoek is leuk en vermakelijk om te doen voor een groep kinderen. Bijvoorbeeld buiten op straat, tijdens de buitenschoolse opvang (BSO), in de schoolpauze of tijdens een gymles.
Het spel wordt door sommigen ook wel ‘Annemarie Koekoek’ of ‘Anna Maria Koekoek’ genoemd. De juiste benaming is ‘Annemaria Koekoek’.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Wat is Annemaria Koekoek?

Annemaria Koekoek is een bekend kinderspel van Nederlandse oorsprong. In het spel moet je zo snel mogelijk van een startpunt naar de overkant zien te komen zonder dat de “Koekoek” (een daarvoor aangewezen speler) je ziet bewegen.

2. Wat is het doel van het spel?

Het doel van Annemaria Koekoek is om als eerste aan de overkant te komen zonder dat de Koekoek je heeft zien bewegen (zie ook de spelregels verderop). Annemaria Koekoek is een vermakelijk en sociaal spel dat vooral voor het plezier wordt gespeeld. Daarnaast moet je erbij opletten, waardoor het goed is voor de concentratie en het reactievermogen.

3. Wat heb je nodig om het spel te spelen?

Zorg voor een geschikte ruimte waar de spelers kunnen rennen, zoals een grasveld of gymzaal of oprit. Het is belangrijk dat het een ruimte is zonder spullen, zodat spelers zich tijdens het rennen niet kunnen bezeren.
Om Annemaria Koekoek te kunnen spelen heb je een buutlijn of muur nodig. Dit kan bijvoorbeeld ook een stoep of een lantaarnpaal zijn. Het belangrijkst is dat het duidelijk is waar de spelers kunnen ‘buten’. Verder heb je een startlijn nodig waarachter alle spelers naast elkaar gaan klaarstaan. De startlijn kun je markeren met krijt, of door bijvoorbeeld pionnen neer te zetten.
Is er geen muur of stoep? De buutlijn kun je eventueel ook maken met stoepkrijt of door het neerzetten van pionnen.

4. Hoe begin je het spel?

Eén speler, de Koekoek, gaat aan de kant van het speelveld bij de afgesproken buutplek staan. De overige spelers gaan naast elkaar klaarstaan in een rij bij de startlijn, aan de andere kant van de ruimte. De afstand tussen de spelers en de Koekoek mag je zelf bepalen, maar een meter of 20 (oftewel: 20 grote stappen) heb je minimaal wel nodig. Zo zorg je ervoor dat er voldoende ruimte is om te rennen.
Bij kleine ruimtes kun je ervoor kiezen om niet te rennen maar om in plaats daarvan de spelers grote stappen te laten zetten.
Neem wel voldoende afstand tussen de spelers en de Koekoek. Het spel is anders wel heel snel voorbij.

5. De spelregels voor Annemaria Koekoek op een rijtje

De regels van het spel zijn als volgt:
  • De Koekoek gaat klaarstaan bij de buutplek.
  • De Koekoek draait zich daar met zijn of haar rug naar de spelers toe en bedekt met zijn handen de ogen.
  • Alle spelers gaan naast elkaar klaarstaan bij de startlijn.
  • De Koekoek roept nu ‘Annemaria Koekoek’. In de tijd dat dit wordt geroepen mogen de spelers zo snel mogelijk naar voren rennen. Nadat de Koekoek klaar is met roepen, moeten de spelers snel gaan stilstaan als een standbeeld.
  • De Koekoek mag zich op dat moment snel omdraaien en zijn ogen openen. Alle spelers staan nu doodstil.
  • Als de Koekoek iemand heeft zien bewegen moet deze speler terug naar de start.
  • De Koekoek draait zich weer om met de rug naar de spelers toe. Daarna roept de Koekoek opnieuw ‘Annemaria Koekoek’ en herhaalt het spel zich.
  • De speler die het eerste aan de overkant is zonder dat de Koekoek hem of haar heeft zien bewegen, heeft gewonnen.

6. Wat gebeurt er als je af bent?

Wanneer de Koekoek zich omdraait en een speler ziet bewegen, is deze speler af. De speler mag nog wel meedoen, maar moet weer bij de startlijn beginnen.

7. Wanneer win je met Annemaria Koekoek?

De speler die het eerste bij de Koekoek is, heeft gewonnen. De winnaar mag nu de Koekoek zijn, waarna het spel weer opnieuw kan beginnen.

8. Wanneer eindigt het spel?

Het spel eindigt wanneer een van de spelers als eerste bij de Koekoek is. Wil je het spel nog wat langer spelen? Dan kun je net zo lang doorgaan totdat iedereen een keer de Koekoek is geweest.

9. Vanaf en tot welke leeftijd kun je Annemaria Koekoek spelen?

Annemaria Koekoek is van oorsprong een kinderspel. Het spel is heel geschikt voor kinderen van tussen de 5 en de 10 jaar. Het kan daarnaast ook door oudere kinderen of volwassenen worden gespeeld.

10. Met hoeveel spelers kun je Annemaria Koekoek spelen?

Het spel is te spelen met een groep van rond de 5 spelers tot maximaal 20 spelers. Dit komt niet heel nauw en kunnen iets meer of minder spelers zijn. Het is wel van belang dat de spelers genoeg ruimte hebben.
Wanneer spelers te weinig ruimte hebben kunnen ze al rennend tegen elkaar aanbotsen.

11. Wanneer is het leuk om het spel te spelen?

Annemaria Koekoek is geschikt voor verschillende gelegenheden. Zo is Annemaria Koekoek een leuk spel voor de gymles of om te spelen tijdens de schoolpauze. Daarnaast is het ook geschikt voor een partijtje.

12. Waar kun je het spel het best spelen?

Je kunt Annemaria Koekoek zowel binnen als buiten spelen. Speel je het spel binnen? Dan kun je ook ervoor kiezen om de spelers grote stappen te laten zetten in plaats van te laten rennen. Je hebt dan minder ruimte nodig.

13. Hoe lang duurt Annemaria Koekoek?

De duur van het spel is afhankelijk van hoe je het wilt spelen. Het spel duurt gemiddeld ongeveer 10 minuten. Wanneer je wilt dat alle spelers een keer de Koekoek zijn geweest, zal dit wat langer zijn.
Je kunt meerdere spelrondes spelen om het spel langer te laten duren.

14. Waar komt het spel Annemaria Koekoek vandaan? (oorsprong)

De herkomst van de naam van de Nederlandse variant van het spel blijkt lastig te achterhalen. Dit succesvolle spel wordt gespeeld door kinderen van over de hele wereld. In het buitenland heeft het spel Annemaria Koekoek een andere naam gekregen, maar kent het wel soortgelijke regels. Zo heet het spel in Vlaanderen bijvoorbeeld ‘Een, twee, drie piano’. In Duitsland (vertaald): 'Een, twee, drie: os op de berg' en in Frankrijk (ook vertaald) 'Een, twee, drie, zon'. De spelregels zijn verder hetzelfde, alleen de namen van het spel verschillen dus per land. De naam Annemaria Koekoek is opmerkelijk - maar wie het bedacht heeft, lijkt onbekend.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!