Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe moet je tikkertje spelen? Spelregels en tips

Hoe moet je tikkertje spelen? Spelregels en tips
Omschrijving

Hoe je tikkertje moet spelen, leer je in deze instructie. Alle spelregels voor tikkertje zijn stapsgewijs voor je op een rijtje gezet. Tikkertje is een leuk spel voor buiten. Voor kinderen is het vermakelijk om te doen en een plezierige buitenactiviteit tijdens vakanties, als naschoolse activiteit of om te spelen in het weekend. Het spel kan al vanaf twee speler worden gespeeld maar is vooral leuk om met een groep te spelen. Aan de hand van de speluitleg hieronder, weet je precies hoe je tikkertje speelt en waarop je moet letten. In de andere instructie op onze website, vind je leuke ideeën voor varianten op het basisspel.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Een (veilige) ruimte om te spelen
 • 2 of meer spelers
 • Een lint of bandje voor de tikkers (- Bol.com)
 • Een spelbegeleider
 • Optioneel:
 • Een klok, wekker of stopwatch

1. Wat is het tikkertje spel?

Tikkertje is een spel waarbij je met een aantal spelers rond rent en één speler (de tikker) al rennende probeert een andere speler uit de groep aan te tikken. Als er iemand is getikt, is die speler daarna de tikker. Het is een leuk spel voor buiten dat voor bijna alle leeftijden geschikt is, makkelijk om te spelen en een spel waar je weinig voor nodig hebt.

2. Waar kun je tikkertje spelen?

Tikkertje kun je overal spelen waar je veilig rond kan rennen. Het is belangrijk dat er op het speelveld geen obstakels staan met scherpe punten en dat je niet uit kunt glijden. Een groot grasveld, gymzaal, een (vrijwel) lege parkeerplaats of een doodlopende straat zijn bijvoorbeeld ideaal voor dit spel.

3. Met hoeveel spelers kun je het tikkertje spel spelen?

Het tikkertje spel kun je met minimaal 2 personen spelen. Bij dit spel zit geen maximum aan het aantal deelnemers, zolang het speelveld maar groot genoeg is voor het aantal spelers dat meedoet.

4. Vanaf en tot welke leeftijd kun je tikkertje spelen?

Tikkertje kun je spelen vanaf ongeveer 4 jaar. Er is geen leeftijdsgrens voor dit spel. Zo is het voor tieners en volwassenen bijvoorbeeld leuk om het spel tikkertje te spelen tijdens de gym, een studiedag, voor de conditie of om gewoon eens lekker met elkaar te kunnen lachen.

5. Hoe begin je met het tikkertje spel?

Om het tikkertje spel te spelen begin je als volgt:
 • Een spelleider of de groep wijst iemand aan die mag beginnen, de zogenaamde tikker. De tikker doet een bandje of lintje om zijn arm om voor de andere spelers herkenbaar te zijn.
 • De overige spelers gaan een eindje uit elkaar op het speelveld staan.
 • Iemand telt hardop af van 5 naar 0.
 • Bij 0 beginnen alle spelers te rennen en gaat de tikker proberen een van de spelers te tikken door deze zacht met zijn vinger aan te raken.
Spreek van tevoren af dat er niet in het gezicht mag worden getikt. De vinger kan namelijk per ongeluk in het oog terecht komen.
Kinderen hebben de neiging om uit enthousiasme hard te tikken. Spreek af dat je zacht met je vinger tikt. Doe eventueel bij elk kind voor hoe hard het mag zijn door het kind zacht te tikken. Tik ook niet met de hele hand, dit gaat vaak over in slaan en zorgt al snel voor ruzie.

6. Hoe speel je tikkertje en wat zijn de spelregels?

De tikker probeert een willekeurige speler uit de groep aan te tikken. Als de tikker iemand heeft aangetikt, dan is die speler nu de tikker. De vorige tikker mengt zich tussen de andere spelers om ook weer te kunnen worden getikt.
Het kan soms prettig zijn om een spelleider aan te stellen. Deze kiest welke speler de tikker mag zijn, houdt in de gaten of het spel eerlijk verloopt, houdt eventueel de tijd in de gaten en moedigt bijvoorbeeld aan.

7. Wanneer is het tikkertje spel afgelopen?

Het spel tikkertje kan oneindig doorgaan, omdat er bij dit spel niet kan worden gewonnen. Je kunt echter wel van tevoren een tijd afspreken, of stoppen als spelers geen zin meer hebben.
Is er een grote groep, duurt het spel te lang of is een speler niet snel genoeg, stel dan een tweede tikker aan. Als de twee tikkers gaan samenwerken, kunnen ze zelfs spelers insluiten (een goede oefening voor samenwerken). Een tweede tikker kan ervoor zorgen dat het spel minder lang duurt, er sneller meer spelers getikt kunnen worden en dat het spel spannender wordt. Spelers moeten alerter zijn en staan mogelijk minder lang stil.

8. Tikkertje spelen waarbij spelers ook “af” kunnen zijn.

Omdat tikkertje soms nogal lang kan duren en er geen win-element in zit, wordt er ook wel eens gekozen voor een variant waarbij je ‘af’ kunt zijn. Dit spel werkt als volgt.
Je begint op dezelfde manier als bij het basisspel, maar als een speler nu getikt is moet deze aan de kant gaan staan of zitten. De tikker blijft gewoon de tikker en gaat door met het aantikken van zoveel mogelijk spelers.
Het spel kan dan naar keuze op twee manieren eindigen:
 • wanneer er geen spelers meer zijn om te tikken;
 • als je een speeltijd afspreekt en de tijd is om.
Veel plezier met het spelen van dit actieve spel voor buiten! De link naar het spel met de varianten, vind je hieronder.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!