Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 61 instructies gemaakt

Hoe moet je spikeball spelen?

Hoe moet je spikeball spelen?
Omschrijving

Hoe je spikeball, ook wel roundnet genoemd, moet spelen, leer je in deze instructie. De spelregels en speluitleg voor het spelen van spikeball, zijn hierin stapsgewijs op een rijtje gezet.
Je speelt spikeball met een rond net, waarin de bal teruggekaatst kan worden. Er zijn veel overeenkomsten met volleybal. Uniek aan spikeball is echter dat de spelers rondom het net mogen lopen. Spikeball is gemakkelijk te leren en leuk om te spelen met familie of vrienden. Naast de spelregels vind je in deze instructie ook nog wat aanvullende tips voor dit spel.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Spikeball set (bestaande uit 1 net en 2-3 ballen), bijv. Bol.com
 • Speelveld (bijvoorbeeld een grasveld of strand)

1. Wat is spikeball?

Spikeball is een spel waarbij je een bal heen weer speelt tussen teams via een rond staand net dat op de grond wordt geplaatst (een soort kleine trampoline). In dit net wordt de bal door het stuiteren steeds teruggekaatst en zo van de ene speler naar de andere speler gespeeld.
Spikeball oftewel roundnet wordt meestal gespeeld met 4 spelers, maar ook soms met 2 of 6. Er zijn 2 teams met een gelijk aantal spelers per team. Het doel van het spel is om als team de tegenstander te verslaan. Dit doe je door ervoor te zorgen dat het team van de tegenstander de bal niet meer in het net kan slaan (de bal valt op de grond), de bal 2 keer op het net laat stuiteren of de bal tegen de rand van het net slaat. Als dat gebeurt heb je als team een punt verdiend.

2. Hoe zet je het spel spikeball in elkaar?

Een spikeball set bestaat uit een net en in de meeste gevallen 3 ballen. Het net bestaat uit 5 pootjes, 5 stangen en het net zelf. Klik de stangen in de pootjes, en vorm hiermee een cirkel. Span vervolgens het net over de cirkel heen en zorg daarbij dat het net goed strak gespannen komt te staan.
De spikeball mag hard of zacht zijn. Een zachte bal speelt over het algemeen fijner, doordat je meer controle hebt over de bal.

3. Hoe moet je met spikeball beginnen?

Team 1 en team 2 staan in de beginpositie tegenover elkaar, ieder team aan 1 kant van het net. Nadat je hebt bepaald welk team als eerste mag beginnen, begint dit team (team 1) door de bal op te slaan. De speler die opslaat, staat aan de rechterkant van zijn medespeler. Bij het opslaan is het belangrijk dat de speler de bal eerst in de lucht gooit en vervolgens de bal slaat. Als er goed opgeslagen is, zal de bal in het net gaan en terugkaatsen. Zodra de bal de lucht weer in gaat, is team 2 aan de beurt. Hoe moet je met spikeball beginnen?
Nadat de bal is opgeslagen, mogen volgens de spelregels alle spelers rondom het net lopen. Er zijn dan geen veldgrenzen meer.

4. Hoe speel je het spel verder?

Team 2 is aan de beurt en moet proberen de bal weer in het net te slaan. De bal mag maximaal 3 keer aangeraakt worden. De derde keer dat de bal aangeraakt wordt, moet weer een worp zijn in het net. Team 2 kan er echter ook voor kiezen om de bal in 1 of 2 keer terug in het net te slaan, waarna het andere team (1) de bal weer kan gaan spelen.
 • Lukt het team 2 niet om de bal weer in het net te slaan? Dan heeft team 1 een punt.
 • Lukt het team 2 wel om de bal weer in het net te slaan? Dan moet team 1 weer proberen om de bal in het net te slaan.

Zodra er een punt gescoord is, mag het team dat de punt scoorde serveren. De spelers moeten weer in de beginpositie staan, maar de spelers van het team dat de punt scoorde, moeten onderling wisselen van positie. De speler die bijvoorbeeld rechts staat, gaat nu links staan en andersom. Na elke 5 punten schuiven de spelers een kwartslag op, tegen de klok in. Dit zorgt voor gelijke omstandigheden gedurende het spel. Hoe speel je het spel verder?
Hoe het spel precies verloopt en hoe het aanraken van de bal eruitziet, is goed te zien in de video van Spikeball (zie bronvermelding) van 0:09 tot 0:16.

5. Spelrondes en puntentelling van spikeball

Een spelronde eindigt zodra één van de teams 21 punten gescoord heeft. Soms wordt er gespeeld tot 15 punten. Er moet wel minimaal 2 punten verschil tussen de eindscore zitten. Een spel kan dus niet eindigen met 21-20.
Spikeball / roundnet heeft in totaal 3 spelrondes. Een team moet minimaal 2 spelrondes gewonnen hebben, om het spel te winnen.

6. Spikeball: aanvullende spelregels

Voor het spelen van het basisspel zijn de volgende aanvullende spelregels relevant:
 • De speler die serveert moet met zijn gehele lichaam 6 voet (ongeveer 183 cm) van het net afstaan. Ook tijdens de service mag de speler niet een stap naar voren zetten. De speler moet dus vooraf een goede positie kiezen om te serveren.
 • Na het opslaan moet de tegenspeler die recht tegenover de serverende speler staat, de bal als eerste aanraken.
 • De bal is niet goed geserveerd als deze de rand van het net raakt, tweemaal het net raakt, of naast het net komt. Als dit gebeurt, mag de speler nog een keer serveren. Als het weer mislukt heeft het andere team een punt en mogen zij serveren.
 • Een speler mag de bal niet 2 keer achter elkaar aanraken.
 • Een speler mag de bal niet met 2 handen aanraken.
 • Een speler mag niet de tegenspeler hinderen. Bij het spel spikeball is er namelijk geen sprake van verdediging van het net.

7. Extra tips om spikeball te spelen

Om spikeball beter te spelen, kunnen de volgende tips behulpzaam zijn:
 • Sla de bal niet in een rechte lijn in het net. De bal zal dan zeer hoog terugkaatsen, waardoor het makkelijker wordt voor het andere team om de bal weer terug in het net te slaan. Je kunt de bal beter schuin in het net slaan en pas dan, wanneer de bal laag is.
 • Ga tegenover de speler staan die de bal in het net slaat. Dan sta je op de goede plaats om de bal aan te raken, als deze terugkaatst.
 • Probeer de bal dichtbij het net te houden, wanneer je met je medespeler de bal heen en weer slaat.

We hopen dat je aan de hand van deze spelregels nu precies weet hoe je spikeball moet spelen en wat spikeball is. Veel speelplezier gewenst.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!