Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 53 instructies gemaakt

Hoe kun je oud brood verwerken tot een broodquiche?

Omschrijving

Ben je op zoek naar een recept met oud brood? Hoe je oud brood kunt verwerken tot een broodquiche, kun je zien in deze kookvideo van het Voedingscentrum. Door brood of oud stokbrood niet weg te gooien, maar te gebruiken in een recept, ga je voedselverspilling tegen. Daarnaast is een oud brood quiche een lekker en gezond alternatief voor een bladerdeeg quiche. In de video kun je zien hoe je het brood in de quichevorm moet leggen. Daarnaast wordt er een lekkere suggestie gegeven voor de broodquiche vulling. In de geschreven handleiding onder de video kun je de ingrediënten en benodigdheden voor dit recept nog eens rustig nalezen.

Handleiding
Benodigdheden
  • Oud brood, hoeveelheid afhankelijk van grootte en model vorm
  • Roomboter of vloeibare boter (om de bakvorm in te vetten)
  • Benodigdheden quichevulling voor een quichevorm van 24 cm doorsnee
  • Sperziebonen, 300 gram
  • Blik maiskorrels, 150 gram
  • Tomaten, 3 à 4 stuks
  • Eieren, 2 stuks
  • Melk, 4 eetlepels
  • Geraspte kaas, 100 gram
  • Overige benodigdheden:
  • Keukenpapier of bakkwastje
  • Quichevorm, bijv. Bakvorm hart van Bol.com

1. Het invetten van de vorm

Pak de gewenste bakvorm. Voor een quiche is een ronde quichevorm het meest geschikt, maar een andere vorm is voor de broodquiche ook zeker mogelijk! Doe wat vloeibare boter op een keukenpapiertje en smeer dit aan de binnenkant van de vorm, om deze in te vetten. Dit voorkomt dat bij het serveren, de bodem van de oud brood quiche aan de vorm blijft plakken.
Vergeet niet ook de opstaande rand van de vorm in te vetten.
Je kunt voor het invetten van de vorm natuurlijk ook een bakkwastje gebruiken.

2. Het oude brood verwerken tot quichebodem

Om van het oude brood een quichebodem te maken, bekleed je de bodem en de opstaande rand van de bakvorm met brood. Om te zorgen dat het brood helemaal goed is verwerkt en aansluit zonder gaten, kun je het in stukjes breken of snijden. Voor het bekleden van de rand snijd je het brood in repen. Laat ook de repen oud brood goed aansluiten.
De quichebodem is nu klaar om te vullen met de quichevulling die je wilt. Voor dit recept is er gekozen voor een vegetarische groentenvulling van onder meer sperziebonen, mais en tomaten. Het oude brood verwerken tot quichebodem
Door oud brood te verwerken in een recept, heb je meerdere voordelen. Je verspilt geen voedsel en het is gezonder dan bladerdeeg.

3. De broodquiche vulling maken

  • Was de sperziebonen, snijd de harde puntjes eraf en breek ze in tweeën. Kook de bonen in kokend water met wat zout, zachtjes in ongeveer 5 minuten beetgaar. Spoel ze daarna af onder de koude kraan en laat ze even uitlekken.
  • Doe de maiskorrels in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  • Was de tomaten en snijd ze in dunne plakken.
  • Breek de eieren in een kom en doe de melk erbij. Klop de eieren los met de toegevoegde melk en wat peper en zout.
Let op dat de sperziebonen niet te gaar worden. Ze moeten wel knapperig blijven.

4. De oud brood quiche vullen en bakken

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Schep als eerste de sperziebonen in de vorm en verdeel ze gelijkmatig over de quichebodem.
  • Strooi de maiskorrels over de sperziebonen en dek het geheel af met de plakjes tomaat.
  • Giet het eimengsel over de groenten en bestrooi de vulling met de geraspte kaas.
  • Zet daarna de quiche ca. 30 minuten in de hete oven.

Eet smakelijk!

Misschien ook interessant:
>> Hoe kun je lekkere hartige taarten bakken?
>> Hartige taart of quiche maken met broccoli, pesto, rode ui, champignons en olijven.
>> Recept: zelf deeg voor hartige taart of quiche maken. De oud brood quiche vullen en bakken
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!