1. Het deeg maken
Doe het meel met de yoghurt in een kom. Voeg het zout toe en kneed alles met de hand of een mixer tot een samenhangend, glad deeg. Verdeel het deeg in 4 gelijke bollen.
De yoghurt geeft aan het deeg een frisse, beetje zoetige smaak en een fijne structuur.
Aan het deeg hoeft geen gist te worden toegevoegd, dus het deeg hoeft niet te rijzen. Je kunt er dan ook direct mee aan de slag.
Dit deeg kan iets meer plakken dan normaal!
2. De Italiaanse variant
Haal de rozemarijnnaaldjes van het takje en hak ze fijn. Vermeng daarna de rozemarijn met het venkelzaad en kneed dit kruidenmengsel goed door een van de vier deegbollen.
3. De indiase variant
Vermeng de vadouvan met de koriander. Neem een nieuwe bol deeg en kneed het kruidenmengsel goed door de deegbol.
Door de kerrie krijgt het deeg een beetje gelige kleur.
4. De Oosterse variant
Kneed voor deze variant de zhug, vermengd met de komijnzaadjes, door weer een nieuwe bol deeg.
5. De platte broodjes vormen
Verdeel iedere deegbol in twee gelijke helften. Vorm van iedere helft een plat broodje van ongeveer 1 centimeter dik en 10 centimeter doorsnede.
Je kunt voor het vormen van de broodjes eventueel een deegroller gebruiken.
6. De broodjes aan een kant bakken
Verhit de barbecue tot 150 graden, medium hitte. Leg de broodjes op de grill, doe het deksel dicht en laat de bovenkant in ongeveer 3 minuten mooi goudbruin en knapperig worden.
Doe het deksel dicht, zodat de broodjes mooi kunnen rijzen!
7. De broodjes keren
Open het deksel en keer, als de bovenkant mooi bruin is, de broodjes om. Besprenkel de broodjes ieder met een beetje olijfolie en strooi er een klein beetje zeezout op. Doe het deksel weer dicht en grill ook deze kant in 3 tot 5 minuten goudbruin en knapperig.
Serveer het brood met olijfolie, tapenade, humus of zelfgemaakte kruidenboter.
Het platbrood is ook heerlijk in combinatie met kip-rozemarijn spiezen.