1. Croutons vormen
Snijd of scheur het brood in kleine stukjes.
Wil je nette croutons? Verwijder dan eerst de korst van het brood. Houd je meer van een rustiek uiterlijk? Laat dan de korst zitten.
2. Croutons op smaak brengen
Doe de ongebakken croutons in een grote kom en besprenkel deze met olie en zout. Schep het geheel goed om.
Voeg aan de croutons fijngehakte knoflook of (tuin)kruiden toe. De knoflook en kruiden geven een lekkere smaak aan de croutons.
3. Croutons bakken
Croutons kunnen op twee manieren worden gebakken. In de oven en in de koekenpan. Bij stap 4 leggen wij uit hoe je croutons in de oven kunt bakken. Bij stap 5 laten wij zien hoe je de croutons in een koekenpan kunt bakken.
4. Croutons bakken in de oven
Croutons kunnen heel eenvoudig in de oven worden gebakken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de croutons over de bakplaat. Bak de croutons 25 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. Schep halverwege de baktijd de croutons om.
5. Croutons bakken in de koekenpan
Heb je weinig tijd, geen oven of staat er een ander gerecht in de oven? Croutons kun je ook bakken in een koekenpan, dit gaat iets sneller dan in de oven. Verhit een koekenpan en doe de croutons hierin. Schep ze regelmatig om. Zodra ze goudbruin zijn, zijn ze klaar.
6. Hoe lang kun je de croutons bewaren?
De zelfgemaakte croutons zijn in een luchtdichte doos nog twee weken houdbaar.