1. Het deeg maken
Zeef de bloem in een beslagkom. Doe de suiker, de gist, de boter en het zout bij de bloem. Giet vervolgens het water erbij en voeg het ei toe. Kneed nu met een handmixer of met de hand in ongeveer 10 minuten alle ingrediënten tot een samenhangend, elastisch deeg. Vorm van het deeg een soepele bal en leg deze in een met boter ingevette kom. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats in ongeveer 1 uur rijzen tot je een dubbele hoeveelheid hebt.
Wil je een staande mixer met deeghaak gebruiken, mix dan alles op een lage snelheid in 6 minuten tot een elastisch deeg.
Weinig tijd? Dan kun je het vlechtbrood ook maken van kant-en-klaar broodmix.
2. Het deeg in stukken snijden
Bestuif het werkblad met bloem, zodat het deeg bij het uitrollen niet blijft plakken. Haal het gerezen deeg uit de schaal en kneed het met de hand nog even kort door. Snijd het deeg daarna in 5 gelijke stukken.
3. Strengen rollen
Leg de stukken brooddeeg op het werkblad en rol met de hand van ieder stuk deeg een streng van 30 centimeter lang, alle strengen even dik.
Vind je het vlechten met 5 strengen lastig, verdeel dan het deeg in 3 stukken en vorm hiervan 3 strengen om mee te vlechten.
4. Uiteinden deegstrengen verbinden
Leg de vijf strengen deeg in de lengte naast elkaar en druk ze aan de bovenkant met de uiteinden goed tegen elkaar vast.
5. Vlechten van het brood
Begin nu met het vlechten van het brood. Bekijk de instructievideo (zie video 1.51 - 2.56) om te leren hoe je de strengen deeg met elkaar vlecht tot één geheel, het vlechtbrood. Druk aan het uitende de strengen weer goed tegen elkaar vast.
6. De deegvlecht verder laten rijzen
Bekleed de bakplaat met bakpapier, leg hierop het gevlochten deeg en dek het losjes af met een stuk vershoudfolie. Laat het deeg op een warme en tochtvrije plek in 1 uur verder rijzen tot de hoeveelheid zich nog een keer heeft verdubbeld.
7. Het vlechtbrood met eigeel bestrijken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Splits een ei en klop de dooier los. Verwijder de folie en bestrijk het deeg met het losgeklopte eigeel.
8. Het vlechtbrood bakken
Bestrooi het deeg met het maanzaad. Schuif het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven en laat het vlechtbrood in ongeveer 25 minuten gaar en bruin bakken.
9. Vlechtbrood opdienen
Is het brood gaar, neem het brood dan uit de oven en leg het op een rooster. Laat het vlechtbrood in ongeveer 30 minuten tot kamertemperatuur afkoelen. Hierna is je feestelijke vlechtbrood klaar om te eten. Eet smakelijk!