Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Koopmans

Koopmans
Heeft 19 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf (krenten)brood bakken?

Omschrijving

De geur van brood in de ochtend! Zelf brood bakken, met of zonder broodbakmachine is echt heerlijk. Elke ochtend vers brood! Instructies over het maken van brooddeeg, en vervolgens het bakken van (krenten)brood vind je in deze video.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • broodmix (bijvoorbeeld van Koopmans)
 • 25 gram boter of margarine en een beetje om in te vetten
 • 300 ml handwarm water
 • beslagkom
 • bakblik (of cakeblik)
 • schone, droge theedoek
 • plastic huishoudfolie
 • bloem
 • eventueel mixer
 • eventueel krenten
 • eventueel kwast
 • eventueel zaadjes als sesamzaad of maanzaad

1. Beslag

Neem een grote beslagkom en doe de broodmix er in (in dit geval van Koopmans). Daarna voeg je 25 gram boter of margarine toe. Daarna voeg je 300 ml warm water toe.

2. Kneden

Kneed met de mixer (of met je handen) een soepel deeg. Het deeg is klaar wanneer het elastisch is: je moet het kunnen uittrekken zonder dat het breekt.

3. Rijzen

Nu moet het deeg rijzen. Dek het goed af met folie en zet het tien minuten op een warme, tochtvrije plaats.
De temperatuur van het water is heel belangrijk voor het rijzen van het deeg. Het moet niet te warm en niet te koud zijn, voel zelf goed met je hand onder de kraan.
Als het deeg te plakkerig is, zit er teveel vocht in. Voeg dan een klein beetje bloem toe en kneed verder. Is het deeg droog en brokkelig, dan voeg je een beetje water toe. Pas op met water toevoegen: dat wordt al snel te veel!

4. Deeg voor krentenbrood maken

Laat de krenten wellen en dep ze goed droog. En doe ze dan bij het deeg voordat je deze laat rijzen. Dek nu alsnog de bak af met folie en zet weg op een warme, tochtvrije plek.

5. In de vorm

Bestrooi je werkblad met wat bloem, zodat het deeg straks niet blijft plakken. Leg het gerezen deeg op het werkblad en druk het plat. Vouw de lap in drieën naar binnen, en rol de lap deeg op. Leg de rol deeg in een ingevet bakblik (cakeblik kan ook) en zorg dat de naad naar beneden zit.

6. Narijzen

Bestrijk het brooddeeg met wat water. Strooi er vervolgens zaadjes over heen wanneer je dit wilt. Druk ze iets in het deeg. Het deeg moet vervolgens 45 minuten narijzen op een warme en tochtvrije plek. Doe een droge theedoek over het bakblik. In die tijd kan de oven voorverwarmen op de stand die het pak van de broodmix aangeeft.

7. Afbakken

Na 45 minuten zet je het blik in het midden van de voorverwarmde oven. Na ongeveer 25 minuten is het brood gaar. Krentenbrood bak je in ongeveer 50 minuten gaar, op een iets lagere temperatuur. Om te weten of het brood gaar is, rol je het uit het bakblik en klop je zachtjes op de zijkant van het brood. Is de korst bruin en klinkt het brood hol, dan is het brood klaar. Bestrijk het brood na het bakken met een beetje water.
Wanneer je het brood na het bakken met water bestrijkt wordt de korst mooi glanzend en blijft het brood lekker knapperig.
Wil je je zelfgebakken brood bewaren? Laat het dan goed afkoelen en doe het in een afgesloten plastic zak of een trommel. Na het bakken blijft een brood zo\'n twee dagen vers.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!