Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 61 instructies gemaakt

Biefstuk op de BBQ: bereidingswijze, tijd en temperatuur.

Biefstuk op de BBQ: bereidingswijze, tijd en temperatuur.
Omschrijving

Hoe je biefstuk perfect kunt bereiden op de BBQ, wordt uitgelegd in deze instructie. Zowel de tijd, de temperatuur als de bereidingswijze komen aan bod. Je leert hoe je een biefstuk op de BBQ gaar bakt en wat de juiste bereidingstijd is voor een rare, medium (rare) of well done gebakken stuk vlees.
Op de barbecue krijgt de biefstuk een typische barbecuesmaak, een totaal andere ervaring dan in de pan!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Biefstuk/steak, aantal en gewicht naar keuze
 • Zout, een snufje
 • Peper, een snufje
 • Olijfolie, een scheut
 • Overige benodigdheden:
 • Barbecue, bijv. Coolblue
 • Vleesthermometer, bijv. Bol.com of Coolblue
 • Barbecuetang, bijv. Coolblue of Bol.com
 • Aluminiumfolie
 • Houtskool of briketten
 • Aanmaakblokjes

1. De biefstuk voorbereiden

Haal de biefstuk een uur voordat je gaat barbecuen, uit de koelkast. Je kunt ervoor kiezen om er vooraf peper en zout op te doen. Doe dit wel minimaal 40 minuten voordat je de biefstuk op de barbecue gaat leggen en aan beide kanten van het vlees. Dan kunnen de kruiden goed intrekken. Smeer eventueel ook wat olijfolie op beide zijden van het vlees.
Kies voor het beste resultaat een goed stuk vlees van de slager.

2. De biefstuk op de BBQ leggen

Leg aan één kant van de barbecue de kolen en laat de andere kant vrij, dus zonder kolen. Steek vervolgens de barbecue aan. Leg de biefstuk als eerste op het minder hete gedeelte van de barbecue, dus boven het gedeelte zonder kolen. Keer de biefstuk regelmatig met behulp van de barbecuetang.

3. Hoe lang moet de biefstuk op de BBQ?

De beste manier om te beoordelen of de biefstuk gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. De tijd om te garen kan, afhankelijk van de grootte en dikte van de biefstuk, namelijk heel verschillend zijn. Door met een vleesthermometer de temperatuur van het vlees te meten kun je het best bepalen wanneer de biefstuk gaar is.
Steek de vleesthermometer tot halverwege in het vlees. Dit is ver genoeg om de temperatuur te meten en hierdoor zullen de vleessappen niet uit het vlees komen. Zodra de temperatuur van de biefstuk tussen de 45°C en 50°C is, mag de biefstuk boven de hete kolen gelegd worden.

 • Wil je de biefstuk rare (rosé), haal de biefstuk dan van de barbecue wanneer de kerntemperatuur 50°C tot 52°C is.
 • Bij een medium rare biefstuk moet de temperatuur tussen de 55°C en 58°C liggen.
 • Bij een medium biefstuk moet de temperatuur tussen de 60°C tot 63°C liggen.
 • Bij een medium well biefstuk moet de temperatuur tussen de 65°C en 67°C liggen.
 • Tot slot bij een well done biefstuk moet de temperatuur hoger dan 70°C liggen.
Een well done biefstuk is niet aan te raden. Het vlees is dan erg droog en smaakt daardoor minder lekker.

4. Gaarheid vlees testen met je handpalm

Een alternatieve manier om de gaarheid van de biefstuk te bepalen, is door je duim en vinger tegen elkaar te plaatsen. Op de 'zachte plek' onder bij je duim (in je handpalm) ontstaat dan spanning. Deze spanning kun je vervolgens vergelijken met de spanning die je voelt wanneer je met je vinger op de biefstuk drukt. Houd de volgende richtlijnen aan:

 • Duim en wijsvinger samenbrengen: de biefstuk is nu rare.
 • Duim en middelvinger samenbrengen: de biefstuk is nu medium rare.
 • Duim en ringvinger samenbrengen: de biefstuk is nu medium.
 • Duim en pink samenbrengen: op basis van de spanning die je nu voelt, zal de biefstuk well done zijn.

Oefen hiermee, elke keer dat je een biefstuk op de barbecue bereidt. Zo krijg je dit steeds beter onder de knie. Een vleesthermometer blijft de beste optie voor als je een perfect gebakken stukje vlees wilt bereiden, maar als je hier niet over beschikt dan is de methode met je hand er eentje die je altijd kunt toepassen. Voor een demonstratie van deze techniek, zie ook deze Albert Heijn kookles, vanaf minuut 1:00. Gaarheid vlees testen met je handpalm
Helemaal zuiver is het meten van de spanning in je hand niet, omdat de mate van spanning die je voelt bij dit plekje mede afhankelijk is van hoe hard je met je vinger op je duim duwt. Daarnaast speelt ook je leeftijd een rol; per persoon kan dit dus verschillen.

5. Tijd op de barbecue als tweede alternatief

Ben je niet in bezit van een vleesthermometer? Dan kun je ook de tijd op de barbecue gebruiken om in te schatten wanneer de biefstuk klaar is. De tijd hangt echter samen met de dikte van het vlees en het type barbecue dat je gebruikt. Wanneer er uitgegaan wordt van een biefstuk van 2,5 cm dik met 15 cm tussen het rooster en de kolen, dan kun je in 12 minuten de biefstuk rare bakken, in 14 minuten medium rare, in 16 minuten medium en in 18 minuten medium well. Zorg ervoor dat je de biefstuk regelmatig keert.

6. De biefstuk van de BBQ halen

Nadat de biefstuk de gewenste temperatuur heeft bereikt, is het tijd om de biefstuk van de barbecue te halen. Je kunt de biefstuk nu het best in aluminiumfolie wikkelen. Laat het vlees daarna een paar minuten rusten. Als je de biefstuk eerder nog niet gekruid had, kun je dat nu doen. Strooi wat peper en zout op de biefstuk en leg er eventueel nog een klontje boter op.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!