1. Kruiden fijn knippen
Doe 250 ml yoghurt in een schaaltje of kommetje. Voeg een eetlepel van de olijfolie en een eetlepel rode wijnazijn toe. Roer alles goed door elkaar.
Neem een paar takjes basilicum, peterselie en bieslook. Knip de verse basilicum, de peterselie en de bieslook goed fijn. Vermeng de verse kruiden met de yoghurt.
Natuurlijk kun je ook andere kruiden gebruiken als oregano en dille. Neem wel verse kruiden, dit geeft een veel rijkere smaak aan de yoghurtsaus dan gedroogde kruiden.
2. Citroensap toevoegen
Halveer de verse citroen. Voeg wat citroensap toe aan je saus. Wees niet te enthousiast, je kunt later altijd nog extra citroensap toevoegen als je dat lekker vindt. Proef zelf tussendoor even of de smaak naar wens is.
Wil je de yoghurtsaus dunner maken? Voeg dan nog een extra eetlepel olijfolie toe. Je kunt de saus dan eventueel ook gebruiken als saladedressing.
3. Peper en zout toevoegen
Voeg tenslotte naar smaak wat vers gemalen peper en een snufje (zee)zout toe. Klaar is je eigen gemaakte yoghurtsaus!
4. Optioneel: knoflook toevoegen
Ben je een echte knoflookfan? Pers dan een half teentje knoflook fijn en voeg dit ook toe aan de yoghurt en de kruiden. Roer het geheel goed door elkaar.
Wees voorzichtig met de hoeveelheid knoflook die je toevoegt. Helemaal als de saus nog even staat, wordt de knoflook al snel overheersend. De smaak van de andere kruiden kan dan volledig wegvallen.
Vind je het lekker om de saus iets 'zuurder' te maken met meer citroen of azijn? Voeg dan nog wat van deze ingrediënten toe. Door dit aan het einde te doen kun je de yoghurt saus afstemmen op je eigen smaak - of die van je gasten.
Vind je de saus te zuur? Doe er dan een theelepeltje honing bij. Dan verzacht je de smaak van de yoghurtsaus iets.