Voor het maken van aardappelpuree kun je het beste kruimige aardappelen gebruiken. Eigenheimers zijn hiervoor het meest geschikt.
Je kunt de aardappelen zowel met, als zonder schil koken. Als je de aardappelen met schil kookt, dan geeft dit meer smaak. De schil verwijder je dan na het koken. Houd er rekening mee dat de aardappelen bij het schillen nog wel heet zijn.
1. De aardappelen koken
Zorg ervoor dat de (geschilde of ongeschilde) aardappelen, eenzelfde grootte hebben. Halveer hiervoor de grotere aardappelen. Ze zijn dan tegelijkertijd klaar. Doe de aardappelen met een laagje water in de pan. Gebruik niet teveel water, een ruime bodem is voldoende. Voeg naar smaak zout toe en kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
Snijd je de aardappelen in kleinere stukken, dan is de kooktijd wat korter.
2. Aardappelen afgieten
Giet de aardappelen af. Houd ze vervolgens warm door ze op een warmhoudplaatje te zetten, op een laag vuur. Laat de deksel van de pan, zodat de aardappelen een minuut of twee kunnen drogen. Hoe minder vocht er in de aardappelen zit, hoe luchtiger je puree uiteindelijk wordt. Heb je de aardappelen in de schil gekookt? Schraap dan nu de schil er vanaf, voordat je ze tot puree gaat verwerken.
3. Aardappelpuree maken
Laat de pan op het warmhoudplaatje staan en stamp de aardappelen met een pureestamper zo fijn mogelijk. Gebruik nooit een staafmixer voor het maken van aardappelpuree. De puree wordt daardoor dun en papperig.
4. Melk verhitten
Verhit de melk in een steelpan. Door verhitte melk te gebruiken, blijft de puree heet. Bovendien verdwijnt met koude melk de luchtigheid uit de aardappelpuree en stort deze in.
5. Melk toevoegen
Klop de verhitte melk met een garde door de puree. Klop rustig en probeer zoveel mogelijk lucht in de puree te krijgen. Klop op het laatste moment de boter door de aardappelpuree. Breng de aardappelpuree op smaak met nootmuskaat.
6. Aardappelpuree serveren
Is de aardappelpuree klaar, serveer deze dan direct. Een luchtige puree stort makkelijk in, dit wil je voorkomen. Je kunt de puree eventueel garneren met een blaadje koriander of ander vers kruid.
Aardappelpuree is heerlijk met bijvoorbeeld
stoofvlees (draadjesvlees). En vormt natuurlijk een goede basis voor
stamppotten.
7. Variant: andijviestamppot maken
Wil je andijviestammpot maken op basis van zelfgemaakte aardappelpuree? Voeg dan een takje rozemarijn toe bij het koken van de aardappelen. Giet de aardappelen af en vang een kopje kookvocht op, voor een smeuïger aardappelpuree. De aardappelpuree maak je op dezelfde manier als hierboven beschreven. In plaats van boter, gebruik je nu alleen olijfolie, dit geeft een lekker smaakaccent en combineert goed met de overige ingrediënten.
Voeg gesneden andijvie, olijven en fijngesneden rauwe ham toe. Breng het geheel op smaak met peper en klaar is je stamppot andijvie!4
Dit is een affiliate test voor
Daisycon.