1. De aardappelen koken
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
2. De puree maken
Giet de aardappelen, als ze gaar zijn, af en stamp ze fijn. Voeg de hete melk toe en roer de aardappelen tot een smeuïge puree. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Je kunt ook gewoon puree uit een pakje gebruiken.
3. De prei snijden
Snijd de prei in ringen, waarbij je zoveel mogelijk van het groen gebruikt. Was de preiringen en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Breng water aan de kook, doe de preiringen in het kokende water en blancheer (iets garen) de prei zonder deksel in 2 minuten.
Blancheren gebeurt altijd zonder deksel!
4. De ham-, kip- of vegablokjes gaarbakken
Verwarm boter in een pan en roerbak de ham-, kip- of vegetarische blokjes kort op hoog vuur gaar.
5. De prei en overige ingrediënten door de puree scheppen
Doe de prei bij de aardappelpuree en schep alles goed door elkaar. Roer vervolgens de ham-, kip- of vegablokjes er doorheen samen met de walnoten en de feta. Schep alles goed door elkaar.
Je kunt de stamppot een avond van tevoren klaarmaken en afgedekt met folie in de koelkast bewaren.
6. De stamppot in de oven zetten
Schep de stamppot in een ovenvaste schaal en bestrooi de schotel met een dikke laag geraspte kaas. Laat de stamppot in een voorverwarmde oven op 200 graden in 15 tot 20 minuten warm en lichtbruin worden.
Haal voor moeilijk etende kinderen de walnoten eruit en schep wat appelmoes door de stamppot.