Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Veilig een goede bocht nemen op je racefiets: bochtentechniek.

Omschrijving

In deze instructievideo leer je de juiste bochtentechniek om veilig de bocht door te komen tijdens het wielrennen. Het beheersen van een goede bochtentechniek is een belangrijk onderdeel van de wielersport. Niet alleen is het belangrijk dat je met je racefiets goed de bocht doorkomt, maar een correct genomen bocht zal je ook extra snelheid opleveren. In deze instructievideo leer je van NTFU drie belangrijke basistechnieken die je zullen helpen om als beginnend wielrenner probleemloos bochten te nemen. Onder de video hebben we deze fietstechnieken kort op een rijtje gezet, zodat je de uitleg ook nog kunt nalezen.
Veel plezier met je volgende rit.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het ‘kijken door de bocht heen’

Gebruik de juiste bochtentechniek. Voordat je de bocht ingaat is het belangrijk om te weten hoe scherp de bocht is en of er misschien tegenliggers aankomen. Maar ook of er geen ongeregeldheden, zoals steentjes en gruis, op het wegdek liggen waardoor je onderuit zou kunnen gaan. Je moet dus als het ware goed 'door de bocht heen kijken’ voordat je de bocht neemt.

2. Je positie op de fiets

De stand van je pedalen is belangrijk bij het nemen van een bocht met je racefiets. Als je de bocht ingaat is het buitenste pedaal van de fiets naar beneden gericht. In de bocht rust je met een groot gedeelte van je lichaamsgewicht op dit pedaal, waardoor het pedaal ook echt richting de grond wordt gedrukt.

3. Het kantelen van de fiets

Het kantelen van je racefiets als techniek voordat je een bocht maakt, gaat als volgt: buig net voor de bocht je bovenlichaam rustig voorover. Daarna, direct als je de bocht instuurt, strek je voor het nemen van een linkerbocht je linkerarm. Hierdoor kantelt de fiets naar links, de binnenkant van de bocht (zie video 1.20 - 1.30). Zelf blijf je daarbij relatief rechtop. Voor een bocht naar rechts strek je de rechterarm.
De fiets maakt de bocht en jij volgt met je lichaam de beweging van de fiets. Het kantelen van de fiets
Wil je weten hoe je veilig kunt instappen en uitstappen met klikpedalen? Bekijk dan deze instructievideo.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!