Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Mountainbike en fietshelm checken op veiligheid, waar let je op?

Omschrijving

Het is verstandig om je mountainbike goed te checken op veiligheid voordat je op pad gaat. Bij een standaard veiligheidscheck van je MTB kun je de fietsremmen controleren en kijken of je MTB snelspanners goed vastzitten. Naast een 'veilig op de fiets check' van je fiets, is het belangrijk om ook een veiligheidscheck van je fietshelm te doen. Beiden wordt in deze instructievideo uitgelegd.
Onder de video vind je een korte geschreven versie van deze uitleg. Voor een veilige rit op je mountaibike fiets!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Voorrem mountainbike checken

Ga aan de linkerkant van je mountainbike staan, knijp de voorrem in en duw je fiets naar voren. Zonder dat je hiervoor de rem helemaal naar het handvat toe hoeft te trekken, zal nu de achterkant van je fiets omhoog gaan. Gaat je MTB pas omhoog als je de rem wel volledig hebt ingetrokken, dan zal de voorrem anders moeten worden afgesteld. Voorrem mountainbike checken

2. Achterrem mountainbike checken

Ga nu aan de rechterkant van je fiets staan, knijp de achterrem in en duw je mountainbike naar achteren. De bedoeling is dat nu de voorkant van je fiets omhoog gaat, zonder dat je hiervoor de rem volledig hoeft in te trekken. Is dit wel het geval, dan moet de achterrem opnieuw worden afgesteld.

3. Snelspanner voorwiel checken

Trek de snelspanner in het voorwiel los en zet hem opnieuw vast, waarbij je enige weerstand moet voelen. Zorg bij het vastzetten van de spanner van je mountainbike, dat de spanner naar achteren wijst (en niet naar voren of naar beneden). Zo heb je de minste kans op ongelukken. Heb je de snelspanner vastgezet, laat het wiel van je MTB dan even draaien om te controleren of de spanner goed in het midden zit en niet aanloopt.

4. Snelspanner achterwiel checken

Controleer op dezelfde manier als bij het voorwiel de snelspanner in het achterwiel van je mountainbike. Laat echter nu bij het vastzetten de snelspanner naar voren wijzen en niet naar achteren of naar beneden.
Bij het voorwiel wijst de snelspanner dus naar achteren, bij het achterwiel naar voren!

5. Fietshelm checken

Draai de knop van het verstelbare maatsysteem helemaal open. Zet daarna de helm op je hoofd en draai de knop weer aan totdat de helm mooi aansluit op de knobbel op je achterhoofd. Buig je hoofd voorover en controleer of de helm goed vastzit. Zit de helm stevig vast dan kun je het bandje onder je kin vastmaken. De rand van de helm valt nu op je voorhoofd één vinger boven je wenkbrauwen, terwijl je tussen de kinband en je kin twee vingers kunt steken. De klemmetjes van de kinband zitten precies onder je oren (zie video 1.58 – 2.05).
Het checken van je fietshelm is belangrijk om te voorkomen dat de helm bij een valpartij los schiet of verschuift. Koop altijd een professionele fietshelm van hoogwaardige kwaliteit en stel de fietshelm goed af voordat je gaat mountainbiken.
Wil je weten hoe je snel en velig een bocht kunt nemen op je mountainbike? Bekijk dan deze instructievideo.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!