Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Wielrennen met klikpedalen: veilig in- en uitstappen.

Omschrijving

Hoe klik je fietsschoenen vast en hoe stap je veilig weer uit? Het instappen en uitklikken met klikpedalen, zoals de spd pedaal, wordt in deze instructievideo uitgelegd door een ervaren NTFU instructeur. Zo voorkom je als beginnend wielrenner ongelukken bij het opstappen en afstappen van je racefiets. Vooral het afstappen en uitklikken van je pedalen, vergt namelijk wat oefening.
Onder de instructievideo hebben we de uitleg over de clipless pedalen, kort samengevat. Lees het nog eens rustig door, dan zal het instappen en uitstappen met klikpedalen op je wielrenfiets, je zeker gaan lukken. En vergeet ook hierbij niet: oefening baart kunst.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Het voordeel van het wielrennen op een racefiets met clipless pedalen, is dat je als wielrenner makkelijker trapt waardoor je efficiënter met je energie kunt omgaan.

1. Het inklikken van de klikpedalen

Het inklikken van de clipless pedaal van je rechterschoen, kan vanuit stilstand. Draai het rechterpedaal helemaal naar beneden, sla je rechterbeen over de fiets heen en zet je voet op het pedaal. Duw je tenen naar beneden, klik deze in het pedaal en zet vervolgens druk met je hak. Als het goed is dan zit je rechter fietsschoen nu vastgeklikt op het fietspedaal.

2. Starten met wielrennen

Maak vaart met de eerste pedaalslag en klik bij voldoende vaart -zodat je niet meer kunt omvallen met je fiets-, ook je andere voet in het pedaal. Eerst weer je tenen en dan je hak. Nu zitten beide schoenen goed vast op de pedalen en kun je van start met je rit.

3. Het uitklikken van de klikpedalen

Het uitklikken van je fietsschoenen gaat als volgt: verminder je vaart tot je vrijwel stilstaat. Klik dan je rechtervoet uit het pedaal door je hak naar buiten te draaien (zie video 1.26). Zet je voet op de grond en klik vervolgens ook je linkervoet uit het klikpedaal. Het uitklikken van de klikpedalen
Zorg ervoor dat je bij het uitklikken bijna stilstaat, zodat je controle houdt over je racefiets en je rustig en gecontroleerd kunt afstappen.
Het uitklikken door met je hak naar buiten te draaien, geldt voor alle pedaalsystemen.

4. Veerspanning van het pedaal afstellen

Als je net begint met fietsen, is het belangrijk dat je de veerspanning van het pedaal afstelt op licht. Daardoor wordt het makkelijker in het klikpedaal te stappen en vooral om ook weer eruit te stappen. Het afstellen doe je met het schroefje dat aan de achterkant van het pedaal zit (zie video 1.44).
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!