Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Racefiets kopen: tips voor het aanschaffen van de juiste wielrenfiets.

Omschrijving

Hoe kies je de juiste racefiets? In deze instructievideo geeft NTFU je tips voor het aanschaffen van een voor jou geschikt exemplaar. Een goede wielrenfiets vormt de basis voor plezierig wielrennen. Daarom is het belangrijk dat je bij het kopen van een racefiets de juiste keuze maakt. Zo kun je kiezen tussen een comfort racefiets, een traditionele racefiets of zelfs een speciale dames racefiets. In de geschreven handleiding onder de video, kun je de tips nog eens rustig nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Goed verkooppunt met expertise
  • goede lichaamsmeting
  • goede voorlichting

1. Tip 1: je doelstelling bepalen

Als je een nieuwe racefiets wilt kopen, is het belangrijk dat je eerst bepaalt waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Wil je meer als ontspanning gaan wielrennen of echt prestatiegericht? Ofwel: ontspannende toertochten, of snelle wedstrijden. Afhankelijk hiervan kun je de juiste keuze maken voor het type wielrenfiets dat je koopt. De verschillende typen racefietsen, zetten we hieronder graag voor je op een rijtje.

2. De comfort racefiets

Wil je vooral als ontspanning gaan rijden, kies dan voor een comfort wielrenfiets. De geometrie van het frame van deze fiets is wat comfortabeler, waarbij je ook meer rechtop zit. Daarnaast zijn de banden iets breder, dit geeft ook meer comfort.

3. De traditionele racefiets

Wil je prestatiegericht gaan rijden? Kies dan een traditionele, wat lichtere racefiets met een diepere zithouding en smallere banden.

4. De dames racefiets

Ook zijn er tegenwoordig speciale dames racefietsen te koop. Omdat vrouwen vaak een korter bovenlichaam hebben met relatief langere benen, is het frame van deze fiets wat compacter met een kortere bovenbuis - en daarmee een kortere afstand tussen zadel en stuur. Ook heeft de dames racefiets een wat smaller stuur, breder zadel en remhendels afgestemd op kleinere handen.
Niet iedere vrouw heeft automatisch een speciale dames racefiets nodig. Een goede lichaamsmeting moet uitwijzen of een dames geometrie of een traditionele racefiets geometrie van toepassing is.

5. Tip 2: het opmeten van je lichaamsmaten

De tweede tip voor het aanschaffen van een racefiets, is het opmeten van je lichaamsmaten voordat je tot aanschaf over gaat. De meting van je lichaamsmaten, met name de binnenbeenlengte, bepaalt welke maat wielrenfiets je nodig hebt. Alleen met een correcte meting en daarbij passende fietskeuze ben je verzekerd van de juiste racefiets. Met een goede framemaat zit je lekker op en kun je ongelukken voorkomen. Daarbij is een juiste afstelling van het stuur en het zadel belangrijk. Een goede meting is dus ook hiervoor noodzakelijk.

6. Tip 3: een testrit maken

Nadat de racefiets is afgemonteerd op jouw maten is het belangrijk om eerst een testrit te maken. Fiets hiervoor een ruime afstand. Zo kun je bepalen of je nog iets wilt aanpassen, zoals bijvoorbeeld zadelhoogte en afstelling derailleur. Overigens kun je hiervoor vaak ook later nog wel terecht bij je fietsenmaker.
Vergeet vooral ook een fietshelm niet. Bij een goede racefiets hoort altijd een goede fietshelm! Zorg bij de keuze van je fietshelm eveneens voor de juiste maat en een voor jou geschikt model.
In het tijdschrift Fiets lees je alle ins & outs over wielrennen en mountainbiken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!