Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Fietsketting mountainbike schoonmaken en smeren.

Omschrijving

In deze instructievideo leer je hoe je de ketting van je mountainbike fiets optimaal kunt schoonmaken en kunt smeren. De fietsketting is een essentieel onderdeel van je mountainbike. Het is dan ook belangrijk je MTB ketting regelmatig te reinigen, vooral als je als mountainbiker veel buiten de paden rijdt. Om met veel plezier soepel en licht te kunnen blijven mountainbiken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De kettingschakels schoonmaken

Voor het schoonmaken van de ketting van je MTB, heb je een niet pluizige doek nodig. Wrijf met de doek van boven naar beneden één voor één over de kettingschakels. Haal zo modder, zand en olieresten (de sludge) tussen de schakels van je fietsketting weg. Als je alle schakels hebt schoongemaakt, vouw je een nieuwe, schone doek om de ketting van je mountainbike. Laat hierna de ketting rustig door de doek heen glijden door de trapper naar achteren te draaien (zie video 0.47).
Gebruik zo nodig een kettingborstel of tandenborstel om de schakels van je fietsketting mee schoon te maken.

2. De kettingbladen schoonmaken

Pak een doek en vouw hem dubbel. Schuif de doek tussen het buitenste en binnenste kettingblad en haal de doek stevig heen en weer. Reinig op deze manier zowel de voorbladen als de achterbladen. De kettingbladen schoonmaken

3. De derailleurwieltjes schoonmaken

Pak de kleine derailleurwieltjes voorzichtig met een doek tussen je vinger en duim (zie video 1.18). Draai de trapper en zo de fietsketting van je mountainbike langzaam naar achteren en wrijf het zand en de modder van de wieltjes.

4. Ketting smeren: welke kettingolie gebruik je?

Voor het smeren van de ketting van je MTB, kun je kiezen tussen droge of natte olie. Een droge kettingolie is geschikt voor droge weersomstandigheden en een natte kettingolie voor natte weersomstandigheden. De natte olie is wat dikker en plakkeriger, hecht daardoor meer op je fietsketting en geeft een betere smering als je door regen en modder rijdt. Nadeel van deze olie is dat er meer stof en vuil op je ketting blijft plakken, vooral ook bij droog weer. De dunnere, minder plakkerige droge olie zorgt ervoor dat stof en vuil minder snel aan je fietsketting hechten, waardoor deze ook minder snel slijt. Deze olie spoelt echter bij regen wel sneller van je ketting af. Je keuze zal dus afhangen van de weersomstandigheden waaronder je wilt mountainbiken.

5. De ketting smeren

Belangrijk is om de juiste hoeveelheid olie op de fietsketting aan te brengen. Gebruik hiervoor bij voorkeur olie in een druppelflesje. Met een spuitbus zul je de remblokken en schijven van je mountainbike moeten beschermen tegen de spuitnevel.
Druppel kort wat olie op zowel de onderkant, als de bovenkant van de ketting. Laat de olie goed inwerken en wrijf daarna de overtollige olie weg met een droge doek. Hierna kun je weer lekker licht rijden met een gesmeerde en schone MTB ketting.
Vergeet niet om voor elke rit, de veiligheid van je fiets en fietshelm even te controleren door middel van een veiligheidscheck. Hoe je dit het beste kunt doen, leer je in deze instructievideo.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!